Paskelbtas Sportas

Jonavos „Aušrinė“ – Baltijos lygos reguliaraus sezono nugalėtojos

Pirmadienis, 06 February 2023 09:44 Parašė 

Sekmadienį baigėsi 2022-2023 metų Optibet Baltijos moterų tinklinio lygos reguliarusis sezonas. Šiame sezone čempionate kovojo 10 komandų iš Latvijos, Estijos bei Lietuvos. Mūsų šaliai atstovavo „Kaunas-VDU“ ir Jonavos „Aušrinė“. Abi ekipos reguliariajame sezone rungtyniavo gan sėkmingai ir tik po atkrintamųjų `paaiškės galutinės vietos varžybose.

Raimondos Strelkauskaitės treniruojama Jonavos „Aušrinė“ komanda pastaruoju metu po puikiai sužaistų rungtynių surado galimybę netgi reguliariajame sezone užimti pirmąją vietą. Dvi savaitgalio dienas jonavietės viešėjo Latvijoje. Šeštadienį ant kulnų lipantis Talino „TalTech/Tradehouse“ klubas šventė pergalę. Visgi, Jonavos tinklininkėms Daugpilyje su „SUFA klubs/DU“ ekipa reikėjo tik iškovoti pergalę ir pirmoji vietą būtų jau kišenėje, neskaitant galutinio rezultato sekmadienį, Jelgavoje.

Mačas Daugpilyje prasidėjo lygiu žaidimu, bet labai greitai Jonavos tinklininkės pradėjo įrodinėti, kad atvyko tik pergalės. Puikiai  susitvarkydamos besiginant, „Aušrinė“ gretose puolime taškus ėmė rinkti Danielė Kvedaraitė, Jekaterina Kovalskaja bei Ugnė Lokytė ir jonavietės palaipsniui išsiveržė į priekį (8:4). Dar   po šių tinklininkių puikaus žaidimo pranašumas tik didėjo (13:6). Aišku, aikštelės šeimininkės įvertino viešnių rungtynių svarbą  ir ėmė žaisti sau  palankų žaidimą. Skirtumas ėmė tirpti ir vienu metu jonaviečių pranašumas tebuvo keturi taškai (18:14). Kaip parodė vėlesni pirmojo seto įvykiai, Jonavos žaidėjos vėl sustygavo savo žaidimą ir jau nebeleido šeimininkėms pagalvoti apie priartėjimą (25:17).

Antrasis setas jau klostėsi visiškai kitaip. Latvės ėmė rimčiau priešintis Jonavos tinklininkėms ir nuo pradžių dominavo labai lygus žaidimas. Šeimininkės pirmavo ir 10:8, tačiau taškų seriją pažėrė J. Kovalskaja, jai šioje atkarpoje talkino Roberta Gabulaitė ir laimėjusios atkarpą net 7:0, jonavietės susigražino pirmaujančiųjų pozicijas (15:10). Nuo šio momento komandos ėmė keistis taškais. Svarbiausia, jonavietės į klaidą, atsakydavo taip reikiamu tašku ir nežymią persvarą siekė išlaikyti (19:14). Dar po kelių klaidų – 19:16. Tačiau į sąskaitą tašką įsirašė Iryna Jakutavičienė, kuri dar ir blokavo varžovių smūgiuotą kamuolį (21:16). Atrodė, kad nebe daug liko iki antrojo laimėto seto. Ir tai padaryti pavyko – 25:16, laimėdamos dar vieną puikią seriją (6:0).

Sunkokai „Aušrinė“ įsibėgėjo ir trečiajame sete. Pačios padariusios dvi klaidas iš eilės, jonavietės tokios pat dotavos sulaukė ir  iš varžovių. Tai leido Jonavos tinklininkės sukaupti nedidelę dviejų taškų persvarą (9:7). Aikštelės šeimininkėms nebuvo kur trauktis ir ėmė kibti į atlapus, bet vėl tądien puikiai žaidusios Jonavos žaidėjos po eilinės teigiamos atkarpos dar kartą nutolo (13:8). Latvių treneriai prašė pertraukėlės, bet po jos J. Kovalskaja dviem taškais iš eilės įspėjo, jog Jonavos klubas tvirtai artėja prie pergalės (15:8). Vėlesni įvykiai jau rodė varžovių nuovargį ir ankstyvas Jonavos komandos žaidėjų šypsenas. Pergalė atėjo gan greitai, nes skirtumas šiame sete tik  didėjo, kol pasiekė triuškinantį rezultatą. „Aušrinė“ trečiąjį setą laimėjo 25:13 ir tai lėmė galutinę pergalę mače rezultatu 3:0. Ši pergalė užtikrino pirmąją vietą reguliariajame sezone ir sekmadienio susitikimas Jelgavoje bus tik formalumas.

„Žaidėjos matau  jaučiasi tvirtai, su pozityviu mikroklimatu viduje, kantriai žengia po žingsnelį į priekį, - apskritai apie šio sezono komandos žaidimą kalbėjo trenerė Raimonda Strelkauskaitė. -  Pradžia dažnai būna lėtesnė kol įsijungiame aukštesnę pavarą. O toliau jau  jų pačių kūryba, pastangos, kovingumas bei atsidavimas gynyboje atneša saldžių pergalių“.

Šiose rungtynėse žibėjo J. Kovalskaja, pelniusi net 22 taškus. Jai žaidimu prie pergalės prisidėjo ir taškus komandoje pelnė: U. Lokytė – 11, D. Kvedaraitė – 9, I. Jakutavičienė ir R. Gabulaitė – po 6, Austėja Karvelytė – 4, Akvilė Sebežiova – 2.

Jau po šeštadienio rungtynių tapo aišku, jog lygos nugalėtoju taps Raimondos Strelkauskaitės treniruojamas Jonavos „Aušrinė“ klubas. Sekmadienį, jau nieko  nelemiančiose rungtynėse Jonavos tinklininkės rungtyniavo Jelgavoje  su šio miesto moterų tinklinio klubu. Jau pirmasis setas parodė, kad ir šiame susitikime „Aušrinė“ neketina atiduoti pergalės. Jos pradėjo susikaupusios ir kaip parodė įvykiai aikštelėje, mačo pradžia vėl buvo sunki, bet vėliau įsibėgėjusių jonaviečių aikštės šeimininkės sustabdyti jau nebeįstengė. Pirmaujančios Jonavos tinklininkės (8:6) dar labiau padidino apsukas ir užtikrintai laimėjo šį setą (25:15). Vėl taškų grafoje figūravo Danielės Kvedaraitės, Jekaterinos Kovalskajos ir įsižaidžiančios naujokės Robertos Gabulaitės pavardės.

Vėl tų pačių žaidėjų vedamos „Aušrinė“ tinklininkės antrojo seto pradžioje iš karto išsiveržė į priekį 4:0, bet pasirodo aikštelės šeimininkių laukė visiškas nokautas. Jonavos žaidėjos taip įsižaidė, kad per trumpą laiką jau pirmavo 11:0. Tuo metu D. Kvedaraitė jau buvo surinkusi 11, o J. Kovalskaja – 9 taškus. Po tokio šalto dušo Jelgavos komanda kiek atsitokėjo ir ėmė pelnyti taškus bei pamėgino vytis nutolusias jonavietes. Šiek tiek latvėms tai daryti sekėsi ir skirtumas sumažėjo iki 16:8. „Aušrinė“ žaidėjos kiek per daug atsipalaidavo ir tuo pasinaudojusios šeimininkės dar kiek priartėjo (16:10, 17:12). Visgi, tokį sėkmingai pradėtą setą jonavietės užbaigė pergalingai 25:18.

Trečiojo seto pradžia – daugiau taškų lenktynės. Tačiau žaidimas jau daugiau priklausė Jelgavos tinklininkėms. Kai jau norėjosi tikėti, kad lengvai ir pergalingai jonavietės baigs ir trečiąjį setą, jo pabaigoje „Aušrinė“ ekipai teko vyti varžoves (16:18). Deja, latvės dar kiek spustelėjo ir viską nukėlė į ketvirtą setą (19:25).

Po tokio nesėkmingo seto, Jonavos žaidėjoms teko padaryti išvadas kaip daryti mažiau klaidų ir nusiteikti žaidimui, nes pasirodo, per anksti patikėti lengva pergale negalima. Ir ketvirtasis setas nieko gero nežadėjo, nes Latvijos komanda toliau demonstravo sau palankų žaidimą, o jonavietės neberado galimybės laimėti šį setą (15:25).

Pasirodo prireikė ir lemiamo, penktojo, seto. Visiškai pakeitusios žaidimą, Jelgavos komanda jau pačios buvo arti pergalės bei galimybės pagerinti situaciją turnyrinėje lentelėje. Ir paskutinis setas žadėjo įtemptą kovą. Vienu metu buvo lygu 11:11, bet puikiai sužaidusios jonavietės artėjo prie pergalės (14:11). Latvės nė neketino nuleisti rankų. Po pertraukėlės vėl Jelgavos komanda surado jėgų (14:13), bet lemiamu metu taškas atiteko „Aušrinei“ kuri šventė sunkią pergalę 3:2.

„Aušrinė“ gretose šiame  mače tiesiog siautė D. Kvedaraitė ir J. Kovalskaja, pelniusios atitinkamai 24 ir 23 taškus. Nugalėtojoms 9 pridėjo Ugnė Lokytė, 7 – R. Gabulaitė, 6 – Iryna Jakutavičienė, 2 – Aurėja Karvelytė, 1 – Greta Mikoliūnaitė.

„Kvėpavo į nugarą nuo pirmo taško, laukė ir tikėjosi mūsų atsipalaidavimo. – po rungtynių kalbėjo trenerė R. Strelkauskaitė. -  Taip ir nutiko, tačiau sėkmingai pasibaigė rungtynės mums. Geriau dabar išmokti pamokas ir nebekartoti tų pačių klaidų ateityje“.

Kiti savaitgalio rezultatai: Talino „TalTech/Tradehouse“ (Estija) – Talino „Audentes SG/NK“  (Estija) 3:0, „VK Jelgava (Latvija)  - „Kaunas-VDU“ 1:3, Rygos tinklinio mokykla/LU (Latvija) – Tartu „TU/Bigbank“ (Estija) 3:0, Rygos RSU/MSG (Latvija) – „Barrus/Voru VK“ (Estija) 3:2, RSU/MSG –„TU/Bigbank“ 0:3, Rygos tinklinio mokykla/LU – „Barrus/Voru VK“ 3:2, „SUFA klubs/DU“ – „Kaunas-VDU“ 0:3.

Galutinė turnyrinė lentelė atrodo taip (vieta, komandos, rungtynių skaičius, pergalės, pralaimėjimai, laimėti-pralaimėti setai, taškai):

1

Jonavos "Aušrinė"

18

15

3

50-15

46

2

Talino "TalTech/Tradehouse"

18

15

3

45-16

43

3

Kauno "Kaunas-VDU"

18

14

4

47-19

42

4

Rygos tinklinio mokykla/LU

18

15

3

47-23

41

5

Tartu "TU/Bigbank"

18

8

10

30-39

22

6

VK Jelgava

18

6

12

33-40

22

7

Rygos "RSU/MSG"

18

7

11

27-40

21

8

Talino "Audentes SG/NK"

18

4

14

21-48

12

9

Daugpilio "SuFA klubs/DU"

18

4

14

23-50

11

10

Barrus/Voru VK

18

2

16

17-50

10

 

Rezultatyviausiai lygoje rungtyniauja: Carmel Vares ("Audentes SG/NK")                    - 297, Danielė Kvedaraitė ("Aušrinė") – 288, Kristine Kramena (Rygos tinklinio mokykla/LU") – 280, Liva Sola (" VK Jelgava") – 270, Jekaterina Kovalskaja ("Aušrinė") – 263 taškų...

Jau dabar aiškios visos aštuonios komandos ir poros, kurios žais iki dviejų laimėtų rungtynių. Jonavos tinklininkės atkrintamąsias pradės po dviejų savaičių su aštuntą vietą užėmusia Talino „Audentes SG/NK“ klubu. Atkrintamosios prasidės vasario 11 dieną, tačiau „Aušrinė“ su estėmis varžybas pradės vasario 17 d. ir visos rungtynės vyks Jonavos sporto centro salėje:

vasario 17 d., penktadienį, 19.00 val. „Audentes SG/NK“ – „Aušrinė“

vasario 18 d., šeštadienį, 13.00 val. „Aušrinė“ – „Audentes SG/NK“

vasario 19 d., sekmadienį, 13.00 val. „Aušrinė“ -|“Audentes SG/NK“ (jei reikės)

Kitų atkrintamųjų poros (ketvirtfinalis):

Talino „TalTech/Tradehouse“ (Estija) – Rygos RSU/MSG (Latvija)

„Kaunas-VDU“ – „VK Jelgava“ (Latvija)

Rygos tinklinio mokykla/LU“ (Latvija) – Tartu „TU/Bigbank“ (Estija)

„Aušrinė“ klubo inf.