Paskelbtas Miesto naujienos

Jonava tariasi dėl Bolt elektrinių paspirtukų

Ketvirtadienis, 12 January 2023 11:23 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius tariasi su susisiekimo paslaugų platformos Bolt atstovais dėl galimybės pasiūlyti elektrinių paspirtukų nuomos paslaugą Jonavos miesto gyventojams.

Mero teigimu, Jonavoje elektriniai paspirtukai galėtų atsirasti jau šį pavasarį.

„Jonava nedidelis, labai kompaktiškas miestas su puikiai išvystyta dviračių takų sistema, todėl ekologiški elektriniai paspirtukai mums labai tiktų, gyventojai galėtų patogiai ir nebrangiai pasiekti visus svarbiausius objektus“, - sako rajono meras M. Sinkevičius.

2019 m. savo veiklą pradėję Vilniuje ir Kaune, pernai Bolt paspirtukai veikė jau dvylikoje Lietuvos miestų.

Bolt dalijimosi paslaugų vadovas Baltijos šalyse Eimantas Balta sako, kad bendrovė visada vertina mažesnių Lietuvos miestų potencialą ir paspirtukų infrastruktūros plėtros galimybes juose, tačiau daugiau informacijos apie Bolt planus paaiškės prasidėjus naujam elektrinių paspirtukų sezonui.

„Paspirtukai nėra vien didžiųjų miestų transporto priemonė. Mikromobilumas – tai transporto alternatyvos automobiliui, skirtos trumpoms kelionėms. Iš savo patirties Trakuose, Kėdainiuose ir Kazlų Rūdoje matome, kad Bolt paspirtukai gali ir tampa svarbia miesto infrastruktūros dalimi”, - sakė E. Balta.

Bolt paspirtukais gali naudotis tik pilnamečiai asmenys. Norint rezervuoti ir pradėti kelionę elektriniu paspirtuku, reikia turėti mobiliąją Bolt programėlę.

Važiuojant elektriniais paspirtukais privaloma laikytis Kelių eismo taisyklių, važiuoti dviračių takais. Po kelionės paspirtukus būtina pastatyti tvarkingai, palikti taip, kad jie netrukdytų ir nekeltų grėsmės kitiems eismo dalyviams.

„Suprantame, kad tai nėra labia saugi priemonė, nes įvyksta ir skaudžių nelaimių su elektriniais paspirtukais. Todėl Saugaus eismo komisijoje dar svarstysime, kaip naują paslaugą įlieti į bendrus dviračių ir pėsčiųjų takus, kaip organizuoti, kad paspirtukų vairuotojai ir pėstieji netrukdytų vieni kitiems. Reikės atkreipti ir vairuotojų, ir pėsčiųjų, ir paties Bolt dėmesį, kad ateinanti nauja paslauga Jonavoje būtų patogi visiems”, - sako rajono savivaldybės tarybos narys, Saugaus eismo komisijos pirmininkas Erlandas Andrejevas.

Nepaisant labai aiškių taisyklių, miestuose pasitaiko atvejų, kai nuomojami paspirtukai paliekami netvarkingai, išmėtomi gatvėse ir aikštėse. Todėl svarstoma, kad Jonavoje galėtų būti numatytos tam tikros vietos, kuriose būtų galima palikti Bolt paspirtukus.