Paskelbtas Aktualijos

Tarnybą pradėjo dar 450 šauktinių karių

Penktadienis, 05 August 2016 10:58 Parašė 

Pirmadienį, rugpjūčio 1-ąją, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione Tauragėje nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjo 400 jaunuolių, o Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje – dar per 50 jaunuolių.

Mokomajame pulke Rukloje apie 50 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių atvyko iš Klaipėdos regiono, jie pulke dalyvaus aštuonių savaičių trukmės baziniame ir specialisto rengimo kurse, likusius šešis kolektyvinio rengimo mėnesius kariai tarnaus Karinių jūrų pajėgų Apsaugos kuopoje.

Kita Lietuvos kariuomenės šauktinių banga planuojama šių metų spalį, kuomet nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą keliuose kariuomenės daliniuose vienu metu pradės apie 1,3 tūkst. karo prievolininkų.

Bazinį kario kursą Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke atlieka ir 62 į Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją 2016–2017 m. m. priimti jaunuoliai. Čia jie įgis pagrindinį karinį pasirengimą.

Kurso dalį Rukloje sudaro praktinės pratybos auditorijoje ir vietovėje. Kariūnai bus mokomi karinės inžinerijos, taktikos, ryšių, topografijos, rikiuotės ir pirmosios medicinos pagalbos pagrindų. Susipažins su ginklais, įgis teorinių žinių ir praktinių įgūdžių, kuriuos tobulins tolesnėje tarnyboje Lietuvos karo akademijoje. Kariūnams, sėkmingai išėjusiems Bazinį kario kursą, bus įteikti kurso baigimo pažymėjimai, leidžiantys toliau tęsti studijas Lietuvos karo akademijoje.

Priminsime, kad devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Sugrąžinus šauktinių tarnybą siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę. 2016 m., kaip ir pernai, tarnybą atliks 3 tūkst. karo prievolininkų. Nuo 2017 m. į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą kasmet bus šaukiama nuo 3,5 tūkst. iki 4 tūkst. karių.

KAM inf.