Paskelbtas Sveikatos puslapis

Kaip pasiruošti gimdymui?

Ketvirtadienis, 29 December 2022 15:50 Parašė 

Fiziologinis natūralus gimdymas – tai didžiulės energijos sąnaudos moters organizmui, leidžiančios sudeginti iki 50 000 kalorijų. Nenuostabu, kad šios pastangos yra lyginamos su maratono bėgimu. Ir norint nubėgti maratoną reikia daug mėnesių treniruotis, todėl natūralu, kad gimdymui taip pat reikia deramai pasiruošti. Gamta tam skiria 9 mėnesius.

Mokymasis kvėpuoti

Tinkamas kvėpavimo pratimų įsisavinimas vaidins pagrindinį vaidmenį tiek gimdymo metu, tiek pogimdyminiu laikotarpiu. Diafragminis kvėpavimas užtikrina, kad gimdymo metu ir ne tik visi jūsų organai bus aprūpinti tinkamu deguonies kiekiu.

Kaip turėtų atrodyti tinkamas diafragminis kvėpavimas? Svarbiausia – teisinga apatinių šonkaulių padėtis. Daugeliui žmonių dėl netaisyklingos laikysenos įpročių, pavyzdžiui, tempiant pilvą, apatiniai šonkauliai sukasi išorės kryptimi dubens atžvilgiu. Tokia padėtis neleidžia diafragmai dirbti visu pajėgumu ir sukelia netinkamą pilvo raumenų darbą. Todėl pirmasis dalykas, ką turėtumėte padaryti prieš mokantis tinkamai kvėpuoti, yra laikysenos koregavimas. 

Tada galime pereiti prie pagrindinės dalies, t.y. paties kvėpavimo. Jis vadinamas 360⁰ kvėpavimu, nes įkvėpimo fazės metu turėtumėte matyti, kaip apatiniai šonkauliai plečiasi visomis kryptimis. Šį pratimą verta kartoti skirtingose ​​kūno padėtyse, o šonkaulių judėjimą kontroliuoti padėjus ant jų rankas.

Nėščiosioms, be diafragminio kvėpavimo, svarbus ir pilvo kvėpavimas. Šio tipo kvėpavimo metu suaktyvinamas skersinis pilvo raumuo, kuris atliks pagrindinį vaidmenį pilvo sienelės regeneracijoje po gimdymo. Skersinių raumenų pratimai yra patys saugiausi ir pirmieji rekomenduojami pratimai po gimdymo. Nėštumo metu šio raumens suaktyvinimas yra paprastas: įkvėpimo fazės metu pilvą tarsi balioną pripildome oro, o iškvėpimo metu stengiamės švelniai pajudinti pilvą/bambą aukštyn.

Mokymasis stumti

Stūmimas yra svarbi antrojo gimdymo etapo dalis. Šiuo metu specialistai vieningai sutaria ir rekomenduoja atidėti stūmimo fazę, kol gimdanti moteris pajus aiškų signalą – spaudimą dubens dugnui ar poreikį tuštintis, kas leidžia sutrumpinti aktyvaus stūmimo fazę, taupant jėgas ir sumažinant gimdančios moters streso lygį. Taip pat nerekomenduojama ilgai sulaikyti kvėpavimo stumiant, nes gali sumažėti kraujo tekėjimas į placentą ir atsirasti neigiamų pasekmių vaisiui. 

Vienam susitraukimui pakanka 3-4 aktyvių stūmimų, trunkančių 6-8 sekundes. Nėštumas – tai laikas išmokti aktyviai įtempti pilvo raumenis visiškai atpalaiduojant dubens dugno ir sėdmenų raumenis, t.y. paruošti kūną stūmimui.

Fizinė veikla

Pagal specialistų rekomendacijas, nėščiosios turėtų skirti fiziniam aktyvumui bent 150 minučių per savaitę, po 30 minučių, užsiimant tuo 5 kartus per savaitę. Moterims, kurios dėl įvairių priežasčių anksčiau buvo neaktyvios, rekomenduojama pradėti sportuoti nuo 3 užsiėmimų per savaitę po 15 minučių.

Fizinis aktyvumas nėštumo metu turi daugybę privalumų:

  • mažina kraujospūdį,
  • gerina plaučių ventiliaciją,
  • didina organizmo efektyvumą,
  • sumažina nugaros skausmo ar kojų patinimo riziką,
  • prisideda prie subalansuoto vaisiaus vystymosi, sutrumpina gimdymą ir sumažina priešlaikinio gimdymo riziką ar cezario pjūvio poreikį bei galimas perinatalines komplikacijas.

Moralinis pasiruošimas

Ne mažiau svarbu ir pasiruošti morališkai vaiko atėjimui į jūsų gyvenimą. Tačiau dažnai moterys kuo puikiausiai išmoksta tinkamai kvėpuoti, bet nesusidoroja su kylančiu stresu ir jauduliu. Šiuos nemalonius jausmus sukelia nežinomybė, nepasitikėjimas savimi, bet labiausiai - baimė ir abejonės, ar kūdikis gims sveikas. Stresą, jaudulį ir kitas neigiamas emocijas reikia kaip įmanoma greičiau pašalinti, todėl negalite į tai numoti ranka ir laukti gimdymo nuolatinėje baimėje. 

Baisiausias baimes galite pašalinti atlikdamos įvairius tyrimus, kurie parodys tikslią vaisiaus būklę. Vieni iš jų - neinvaziniai prenataliniai tyrimai. Apie juos galite daugiau sužinoti čia: https://www.placenta.lt/nipt-neinvaziniai-prenataliniai-tyrimai/.

Rūpinkitės savimi visapusiškai, kad vaikelis jaustųsi saugus ir mylimas.