Paskelbtas Sveikatos puslapis

Per savaitę – epideminis sergamumo lygis

Ketvirtadienis, 29 December 2022 15:25 Parašė 
Jurgita Arbočienė Jurgita Arbočienė

Po pandemijos atsipūtėme iš peties: niekas nebaisu, į po prekybos centrą vaikštinėjantį žmogų su veido kauke žiūrime kaip į ufonautą: koks kvailys, juk kaukių nešioti tai nereikia! Tad ne tik kovidas, bet ir gripas sėkmingai „šienauja“ žmones. O kaip mūsų rajone? Redakcija pasiteiravo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėjos JURGITOS ARBOČIENĖS.

– Jonavos rajone trečia savaitė iš eilės suminis COVID+gripo+ŪVKTI sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų per savaitę pasiekė epideminį sergamumo lygį. Praėjusią 51-ąją savaitę sergamumo rodiklis siekė 2889,77 (padidėjo 8 proc., lyginant su 50-ąja metų savaite – 2660,12). Mūsų rajone daugiausia registruojama ŪVKTI, mažiausiai – Covid-19 ligos atvejų. Gripo atvejų padidėjo 258 atv. (lyginant su ankstesne, 50 sav., – 138 atv.), vaikai sudarė 20 proc. nuo visų gripo atvejų (53 atv.).

– O kaip Kauno apskrityje?

– 51-ąją sav. bendras Kauno apskrities suminis rodiklis (gripo, ŪVKTI ir COVID-19 atvejų) 100 tūkst. gyventojų per savaitę buvo 2135,5. Mažiausias sergamumas Kauno apskrityje fiksuojamas Birštono savivaldybėje.

– Kada būtų skelbiama gripo epidemija?

– Gripo ir (ar) COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) epidemija skelbiama ne tik tuomet, kai suminis sergamumo gripu, COVID-19 ligos ir ŪVKTI rodiklis viršija 1500 atvejų 100 tūkst. gyv. per savaitę. Priimant sprendimą dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) epidemijos paskelbimo, būtina atsižvelgti ir į kitus kriterijus (į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką bei kitus epidemiologinius ypatumus (hospitalizacijos bei reanimacijos ir intensyvios terapijos lovų užimtumo dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos dinamika savivaldybėje ar regione, teigiamų tyrimų proporcija tarp visų atliktų tyrimų ir kt.).

– Nors visiems gal ir įgriso „pamokslai“, bet priminkite skaitytojams, kad jie pirmiausia patys turėtų pasirūpinti savo sveikata ir aplinkinių saugumu...

– Efektyviausia apsauga nuo gripo yra skiepai. Rekomenduojama dažnai vėdinti bei drėgnu būdu valyti patalpas (tiek gyvenamąsias, tiek visuomenines), plauti rankas, laikytis atstumų, viešose vietose dėvėti vienkartines medicinines kaukes. Ypač svarbu žmonių sąmoningumas saugantis patiems ir saugant kitus nuo peršalimo ligų, ypač pajutus susirgimo požymius (kreiptis į šeimos gydytoją ir laikytis jo rekomendacijų, neleisti vaikų į ugdymo įstaigas, esant galimybei dirbti nuotoliniu būdu ir nesilankyti žmonių susibūrimo vietose).

– Ačiū už pokalbį.

„Alio Jonavos“ inf.