Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Mūzų įkvėpti

Trečiadienis, 30 November 2022 11:40 Parašė 

„TMD” – darniai suskambo gimnazistų choras, diriguojamas direktoriaus Dariaus Mockaus, lapkričio 24 dienos popietę ir paslapties uždanga, slėpusi kelių savaičių pasiruošimo jaudulį, pakilo – Senamiesčio gimnazijoje prasidėjo vienas laukiamiausių renginių – Techno Meno dienos „Visos mūzos išvien”.

Tradiciškai jas atvėrė šokių dienos renginiai. Atidėję į šalį formules, rašinius, istorijos datas ir skaičius gimnazistai persikėlė į alternatyvią graikų mūzos Terpsichorės globojamą realybę, kupiną laisvės, emocijų ir ekspresijos. Anot vienos įtakingiausių pasaulyje amerikiečių moderniojo šokio choreografės Martos Grejam, šokis – paslėpta sielos kalba. Tiesiai į  salėje susirinkusių žiūrovų sielas judesio, plastikos, ritmo ir muzikos kalba prabilo net 12 kompozicijų atlikėjai. Pastangos atsipirko – žiūrovai plojo, pakerėti sulaikė kvėpavimą, prašė pakartoti. Komisijos nariams tikrai buvo ką veikti. Grand prix atiteko visus sužavėjusiai kompozicijai „Sielos”. Pirmoji vieta – „Dangaus vidury”, antroji – „Ramybė”, trečioji – „Keisti jausmai”. Žiūrovus iš vietų pakėlę ir jų prašymu savo šokį „Per vieną naktį” kartoję ketvirtokai vaikinai pelnė žiūrovų simpatijų prizą.

Neatskiriama TMD dalis – gimnazijos erdves pakeitusios instaliacijos. 17 kūrėjų grupių naudodami netradicines medžiagas išreiškė savo idėjas, požiūrį ir dažnai dramatišką santykį su aplinka. Gimnazistai lankėsi „Žvaigždžių alėjoje”, rieškučiomis sėmė „Minčių dulkes”, mąstė apie tai, kad „Žmogus sau priešas”, jautė polėkio greitį ir vienybę. Akimirkos prie balto pianino skatino pozityvias idėjas, o „Žalias žvilgsnis” neleido likti abejingiems. Ši instaliacija ir tapo nugalėtoja, pelnė Grand Prix. Pirmąja vieta džiaugėsi net dvi kūrėjų grupės – „Svajonių bei sapnų užkaboris” ir „Apleidimas”. Antroji vieta atiteko instaliacijai „Kelionė anapus ribų”, trečioji – instaliacijai „Didžiausias tavo priešas”.

Ekspresyvus, skambantis jautriais solistų ir ansamblių balsais, virtuoziškai prabylantis mušamaisiais – toks išaušo antrosios Techno meno dienos rytas. 15 muzikos atlikėjų – solistai, duetai, ansambliai – apimti įkvėpimo džiugino klausytojų širdis, virpino sielas, skatino dainuoti kartu. Šou netrūko ir humoristinio, kritinio  požiūrio, apie tai liudijo originalūs grupių pavadinimai –  „Gaideliai karavane”, „Maestro ir nevykėlis”, „Giminių balius”, „Karštligė iš peklos”.  Atlikėjai stebino įvairove – skambėjo autoriniai kūriniai, pop muzikos interpretacijos, sunkiojo roko ritmai, itin populiarios mušamųjų improvizacijos. Jautriai ir netikėtai nuskambėjo ukrainietiškai Otilijos Samardokaitės atlikta daina „Shum”. Netrūko ir staigmenų – su grupe „Giminių balius” scenoje pasirodė ne tik II c klasės auklėtoja Žydronė Stankevičienė, psichologė Milda Leleivienė, bet ir buvusi informatikos mokytoja Antanina Šeputienė. Gimnazistų kūrybiškumą, charizmą ir drąsą pagyrusi komisija vieną po kitos skelbė nominacijas už muzikinio stiliaus suvokimą, originalumą, sceninį įvaizdį, stilių įvairovę, sunkaus roko sklaidą. Vieninga komisijos nuomone TMD muzikos šou nugalėtojais tapo grupė „Gaideliai karavane”.

Tradiciškai madų šou pradėjo lopšelio darželio „Bitutė” auklėtiniai. Gimnazistai šiltai pasitiko mažuosius modelius pasipuošusius drabužiais, sukurtais iš lino. Šiltai sutiktos Mažųjų auklėtojos Edita Vaznaitienė ir Asta Babilienė. Senamiesčio dizaineriai šiemet pristatė 11 originalių kolekcijų. Medžiagos, makiažas, muzika, modeliai, ne tik drąsiai žengiantys podiumu, bet ir išdrįstantys dalyvauti chemijos ar dailės eksperimentuose, kai drabužis kuriamas čia ir dabar, žiūrovų reakcijos kūrė išskirtinę  atmosferą. Kad suteiktų kasdienybei daugiau šviesų, pabrėžtų visų skirtingumą ir vienybę, įkvėpimo kūrėjai sėmėsi ir sapnuose, ir žinomų pasaulio bei Lietuvos atlikėjų dainose, metų laikų virsmuose, ikebanos formose, žvaigždynų ir Holivudo žvaigždžių švytėjime. Antikos mituose ieškota šiuolaikiškumo,  moksluose – chemijoje, geografijoje, dailėje ir literatūroje – atgaivos ir smagumo. Nugalėtojais paskelbti „Paros eiga”, antroji vieta atiteko kolekcijai „Sapne”, trečioji vieta – originaliajai  „Pabaigos pradžiai”,  supermodeliu tapo Arnas Ivaško.

Dvi dienos, kupinos harmonijos, išraiškos, kūrybiškumo, emocijų, pralėkė kaip akimirka. Gimnazistų idėjos, fantazija ir įdėtas darbas suteikė galimybę keliauti laiku ir erdve, pajusti subtiliausius sielos virpesius.  Aišku viena – daugiau nei prieš dvidešimt metų sumanyta alternatyvaus ir modernaus meno šventė jau seniai tapo Senamiesčio gimnazijos dalimi, vienijančia bendruomenę, stebinančia žiūrovus, džiuginančia šventės rengėjus – mokytojus Vilmą Širkaitę, Editą Danielienę, Vilmą Račkauskienę, Valdą Antanavičių, Dalią Paulauskienę.  Dėkojame rėmėjams: UAB „PLENTO 13", kavinei – barui  „Pavėsis", UAB „Jonavos Vara“, UAB „Stiliaus centras” barui – restoranui V.A.U., MB Beika, burgerių barui „Kiemaitis“, B. Benaitienės IĮ MUBAS, MB Technogreitis VšĮ Bruneros, Jonavos Senamiesčio gimnazijos bendruomenei.

Jonavos Senamiesčio gimnazijos informacija ir nuotraukos.