Paskelbtas Miesto naujienos

Skaitytojų pozicija. Dėl išmindžiotų takų mieste

Antradienis, 29 November 2022 11:22 Parašė 

Taip pavadintą laišką redakcijai atsiuntė jonavietis Kazys V. (vardas pakeistas – I. B.), gyvenantis žemutinėje miesto dalyje. Vyrą piktina  ne tik nekultūringų žmonių elgesys, bet ir miestą tvarkančių įstaigų atsainus dėmesys projektuojant pėstiesiems skirtus takus.

„Štai prie šiukšlių konteinerių Birutės gatvėje pastatytas stendas skelbia: „Projekto metu sutvarkyta Jonavos miesto žemutinė dalis, pagerintas jos pasiekiamumas, sudarant sąlygas gyventojų užimtumui didinti. Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo“. Tai – melas (išskyrus finansavimą), niekas nesutvarkyta, nes mieste pilna išmindžiotų takų. Štai nuo minėtų šiukšlių konteinerių į „Jonę“ veda toks takas. Žinoma, koks nors miestietis išmeta šiukšles ir toliau eina į „Jonę“ apsipirkti. Kas uždraus, juk patogu, nereikia daryti didelio lanksto aplink. Ir tokių takų mieste pilna. Tai toks tas sutvarkymas...“ – rašoma laiške.

Autoriaus nuomone, derėtų imti pavyzdį už užsienio valstybių, kuriose pirmiausia stebimi pėsčiųjų „maršrutai“, ir tik tada, kai paaiškėja jų pasirinkimas, paklojamos plytelės.

„ Vakaruose takai plytelėmis išklojami tik po to, kai prie pastatyto namo pasėtoje ir užžėlusioje žolėje atsiranda takai, kuriuos išmindo namo gyventojai. Taip yra ir Jonavoje: gyventojai išmynė sau patogius takus. O asmenys, atsakingi už miesto sutvarkymą, tikriausiai šiltai sėdi savivaldybėje ir gurkšnoja kavą. Faktai jiems nesvarbūs. Visgi būtų gerai, jei savivaldybė rastų lėšų ir tuos takus išklotų plytelėmis, nes žmonės vis tiek ten vaikščios. Ir dar, pvz., minėtas takas per vidurį žemėja, todėl palijus ar ištirpus sniegui prisirenka vandens ir reikia eiti šalia, – toliau savo mintis dėsto Kazys V., išsakydamas savo nuomonę, kaip būtų galima padėtį pakeisti. – Be to, ydinga tvarka taką „atremti“ stačiai (90 laipsnių kampu) į kitą taką ar gatvę. Žmonės vaikšto kaip šaškės ir „nukerta“ tą statų kampą išmindami žolę. Kitas reikalas būtų, jei takas remtųsi į kitą taką 45 laipsnių kampu. Tada pakraščiai nebūtų numindomi ir ten augtų žolė.“

Su laiško turiniu redakcija supažindino Jonavos rajono savivaldybę ir gavo Atsakymų į užklausas ir informavimo tarnautojo (Atstovo spaudai) Evaldo Utyros tokį komentarą:

„Skaitytojo paminėtame informaciniame stende Birutės gatvėje viešinamas Jonavos rajono savivaldybės administracijos jau įgyvendintas projektas „Jonavos miesto žemutinės dalies sutvarkymo ir pasiekiamumo gerinimas", kurio metu buvo sutvarkytos Jonavos miesto žemutinės dalies susisiekimo komunikacijos ir gyvenamoji aplinkos infrastruktūra tarp daugiabučių gyvenamųjų namų, sutvarkyti šaligatviai, laiptai, pėsčiųjų takai, automobilių stovėjimo aikštelės, įvažiavimai, žaliosios vejos.

Projektas apėmė objektus nuo pėsčiųjų tako prie „Neries" pagrindinės mokyklos iki šaligatvių, pėsčiųjų ir dviračių takų Kauno, Lietavos,  Žeimių gatvėse, taip pat stovėjimo aikšteles ir pėsčiųjų takus tarp daugiabučių namų Parko g. 1, 3, 5, 7, Panerių g. 29, 31, Prezidento g. 18, 19A.

Atlikti atnaujinimai šiandien yra puikiai matomi, gyventojai naudojasi sutvarkytais takais ir šaligatviais. Skaitytojo paminėtoje Parko gatvėje tarp renovuotų daugiabučių namų ir atnaujintų kiemų tai pat yra ne vienas šaligatvis tiek šalia gatvės, tiek ir vidiniuose kiemuose, kuriais galima patogiai pasiekti prekybos centrą „Jonė“.

Tiesa, tarp Parko g. 3 ir 5 namų, žaliojoje zonoje, gyventojai išmynė dar vieną taką. Skaitytojo prašymas išgrįsti šį taką plytelėmis perduotas Jonavos miesto seniūnijai, kuri vykdo daugiabučių namų kiemų ir stovėjimo aikštelių tvarkymo darbus pagal tarybos patvirtintą 2022 metų planą ir skirtą finansavimą.”

 Išsakyti savo poziciją šia tema paprašėme uždarosios akcinės bendrovė „Jonavos paslaugos“ vadovybę.  

„UAB „Jonavos paslaugos“ neužsiima Jonavos miesto teritorijų planavimo dokumentų ir  infrastruktūros techninių projektų rengimu, kurių pagrindu ir įrengiami pėsčiųjų takai ir kita infrastruktūra Jonavos mieste.

Jonavos mieste kiekvienais metais daugėja tiek pėsčiųjų, tiek dviračių takų, o mūsų įmonė (UAB „Jonavos paslaugos“) pareigingai prižiūri, kad visi takai būtų švarūs ir neslidūs – tuo ir pasidžiaukime”, – akcentuoja šios įmonės direktoriaus pavaduotojas komunaliniam ūkiui Povilas Beišys. 

Kaip supratome, direktoriaus pavaduotojo komentare kalbama apie šaligatvio plytelėmis paklotų takų priežiūrą, bet neužsimenama apie tuos, kuriuos savavališkai „suformavo“ pėstieji.  Redakcijos žiniomis, gyventojų iniciatyva išmintų takelių įmonės kiemsargiai nevalo ir smėliu nebarsto.

  

Žaliosiose vejose išmindomi pėsčiųjų takai – įsisenėjusi tema, neprarandanti aktualumo.   Atrodytų, kad tokie takeliai, pėsčiųjų suformuoti šalia nutiestų šaligatvių, lyg ir nedidelė problema. Tačiau, sutikime, jie miesto estetikai geresnio įvaizdžio neteikia, be to, ant jų susidarius ledukui, kyla didesnis pavojus paslysti ir patirti traumą.  

Beje, yra gyventojų, kuriems labiau „užkliūva“ ne išmindžioti takai, bet aukšti šaligatvių bordiūrai, kuriuos sudėtinga peržengti pagyvenusiam asmeniui ar juolab mamai, stumiančiai kūdikio vežimėlį.

Kitus piktina vandens balos, atsirandančios po stipresnio lietaus skaitytojo laiške minimoje teritorijoje, Parko g.

Visos šios ir neminėtos smulkios problemos erzina pėsčiuosius, sudaro jiems nepatogumų ir gadina nuotaiką.

Džiugu, kad gyventojai rašo redakcijai, išsakydami savo pastebėjimus ir primindami atitinkamoms institucijoms, kur dar galima pasitempti ir pagerinti situaciją. Bendri siekiai galbūt sudrausmins nekultūringus asmenis, padės elgtis apdairiau ir vaikščioti jiems skirtais takais.

Parengė Irena BŪTĖNAITĖ