Paskelbtas Rajono naujienos

Upninkuose atidaryta unikali Geodezijos ir kartografijos paroda

Ketvirtadienis, 24 November 2022 12:11 Parašė 

Jonavos „Lietavos“ pagrindinės mokyklos Upninkų skyriaus patalpose atidaryta nuolatinė Geodezijos ir kartografijos paroda, kurioje eksponuojami žymaus geodezininko Antano Ražinsko sukaupti įvairūs prietaisai, žemėlapiai ir knygos.

Šviesaus atminimo mokslininkas A. Ražinskas savo sodyboje Kunigiškių kaime (Jonavos r.) buvo įkūręs privatų Geodezijos ir kartografijos muziejų, kuris vėliau perkeltas į Kauno aerogeodezijos institutą.

Tėvo sukauptus eksponatus perėmė ir rekonstravo A. Ražinsko sūnus Aras Ražinskas. Jis ir atgaivino ekspoziciją Upninkų mokyklos patalpose.

„Labai malonu, kad mūsų krašte puoselėjamos šeimos tradicijos ir taip atgimsta iš tiesų unikali paroda. Linkiu, kad ji būtų ne tik įdomi smalsuoliams, bet ir paskatintų rimčiau pasidomėti matininko, geodezininko specialybėmis, kurios šiandien yra labai paklausios ir reikalingos“, - parodos pristatymo renginyje linkėjo Jonavos rajono mero pavaduotoja Birutė Gailienė.

Geodezijos ir su ja susijusių specialybių paklausą patvirtino ir Upninkuose apsilankę mokslininkai – parodos atidarymą pasveikino ir eksponatų dovanojo VILNIUS TECH universiteto Geodezijos ir kadastro katedros vedėja Jūratė Visockienė, lektorė Eglė Tunelienė, ilgametis katedros darbuotojas, Geodezijos instituto direktoriaus pavaduotojas Povilas Viskontas.

Parodos iniciatorius A. Ražinskas lankytojus supažindino su įvairiais matavimo prietaisais, senais Lietuvos žemėlapiais ir jų raidos istorija, papasakojo apie eksponatus, apžvelgė tėvelio Antano Ražinsko išleistas knygas.