Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Po sunkios pergalės, apmaudi nesėkmė Taline

Pirmadienis, 21 November 2022 16:19 Parašė 

Toliau įspūdingai 2022-2023 metų Optibet moterų tinklinio lygos čempionate rungtyniauja Jonavos „Aušrinė“, nors vienos rungtynės baigėsi apmaudžiai. Raimondos Strelkauskaitės treniruojamos tinklininkės praėjusį savaitgalį viešėjo Estijoje, kur pagal tvarkaraštį sužaidė dvejas rungtynes ir abejas sostinėje Taline.

Jonavos ekipa šeštadienį rungtyniavo su „Audentes SG/NK“ klubu, kuris nėra tarp pirmaujančių čempionato ekipų, tačiau, kai ir buvo galima tikėtis, namuose rungtyniavusios varžovės mėgino atimti taškus iš vienvaldžių lyderių.

Pirmojoje susitikimo dalyje taip neatrodė, nes jonavietės iš karto rado daug spragų aikštės šeimininkių gynyboje ir pačios užtikrintai atakuodamos greitai įgijo solidesnę persvarą (14:7). Po tokio šalto dušo estės po paprašytos minutinės pertraukėlės ėmė rinkti taškus. Tuo metu jau „Aušrinė“ žaidėjos jautė taškų „badą“. Talino komandos gretose įsižaidė lyderė Carmel Vares, po kurios kelių rezultatyvių atakų skirtumas sumažėjo iki 17:13, 19:15. Dar po kelių akimirkų komandas jau skyrė tik trys taškai (23:20), tačiau Aurėja Karvelytė blokavo varžovių ataką, o Danielė Kvedaraitė baigė sėkmingą setą (25:20).

Antrojo seto žaidimo skaičiai kalba už save. Net trylika kartų buvo fiksuojamas lygus rezultatas. Užvirė tikra kova ir jau buvo galima matyti jo eigoje, kad atkarpos laimėtojas paaiškės tik pačioje pabaigoje. Atrodė, kad pergalė slysta iš jonaviečių rankų. Varžovės pirmavo 24:22 ir joms tereikėjo vos vieno taško. Atsitiko tai, kad jonavietės sužaidė tiesiog stebuklingą atkarpą. D. Kvedaraitė sušvelnino rezultatą, o tada išmušė ukrainietės Irynos Jakutavičienės laikas. Ši žaidėja iš eilės pelnė net tris taškus. Tai nulėmė jonavietės laimėjimą  ir antrajame sete (26:24).

O kas dėjosi trečiajame sete, sunku ir įsivaizduoti bei numatyti. Komandos net dvidešimt kartų švieslentėje matė lygų rezultatą. Tik įsibėgėjus šiam setui šeimininkės turėjo trijų taškų persvarą (15:12). „Aušrinė“ žaidėjos sukaupė valią bei dar kartą ne tik pasivijo, bet pačios ėmė pirmauti jau dviem taškais. Tinklinyje pergalei pasiekti sete reikia turėti bent dviejų taškų persvarą. Komandos žaidė taip lygiai, kad abi surinko reikiamus 25 taškus. Po to, kai R. Strelkauskaitė paprašė minutinės pertraukėlės, varžovės nesugebėjo paduoti kamuolio, o vėliau du kartus iš eilės jonavietės blokavo varžovių atakas ir laimėjusios trečią setą 27:25, šventė galutinę pergalę 3:0, nors žaidimas tikrai neatspindėjo galutinio rezultato.

„Aušrinė“ gretose taškus pelnė: Danielė Kvedaraitė – 15, Jekaterina Kovalskaja – 8, Akvilė Sebežiova – 7, Iryna Jakutavičienė – 6, Marina Shramko – 5, Aurėja Karvelytė ir Ugnė Lokytė – po 4, Livija Sabatauskaitė – 1.

2022-2023 metų Optibet moterų tinklinio lygos čempionate įvyko kurį laiką laukta lyderių dvikova. Sekmadienį Estijos sostinėje Taline tarpusavyje susitiko dar nepralaimėjusios Talino „TalTech/Tradehouse“ ir Jonavos „Aušrinė“ komandos. Tad po šios dvikovos čempionate liko tik viena komanda be pralaimėjimų, bet su taškų nuostoliais.

Aišku, po tokios sunkios pergalės šeštadienį prieš „Audentes SG/NK“ ekipą, jonavietėms turėjo būti dar sunkiau rungtyniauti, nes tik žaidėjoms jautėsi nuovargis, bet ir psichologinis momentas, kad teks žaisti su nepralaimėjusia komanda. Visgi, pradžioje tai pasitarnavo teigiamai, nes Jonavos tinklininkės buvo pasiruošusios visomis prasmėmis parklupdyti varžoves. Ir tai nuo pat susitikimo pradžios žaidėjoms sekėsi vykdyti savo užduotis.

Kaip pirmajame, taip antrajame setuose žaidimo vadžios buvo Jonavos komandos pusėje. Pirmajame sete įsižaidusios „Aušrinė“ žaidėjos pirmavo net šešiais taškais (19:13), tačiau šeimininkėms buvo pavykę išlyginti rezultatą (23:23). Visgi, sėkmingai susitikime žaidusi Danielė Kvedaraitė pelnė pergalingus taškus (26:24).

Panašiai mačo eiga klostėsi ir antrojoje dalyje. Šįkart šiek tiek sėkmingiau žaidusios jonavietės užtikrinčiau rinko taškus ir laimėjo 25:20.

Sportas toks dalykas, kad žinai, jog pergalė jau ranka pasiekiama, bet fortūna nusisuka nuo tavęs ir viskas apvirsta aukštyn kojom. Jonavos žaidėjų mintyse jau tvyrojo pergalingos nuotaikos, nes atrodė, kad vienas taškas jau pasiektas ir pergalė – kišenėje. Ką gi reiškia tinklinyje vienas taškas? Ogi labai daug... Jonavietės pirmaudamos 24:21, trečiojo seto pabaigą sužaidė neužtikrintai ir varžovėms leido pelnyti iš eilės penkis pergalingus taškus. Šis setas pralaimėtas 24:26. Visgi, dar laukė ketvirtasis setas, po kurio jonavietės galėjo įsirašyti pergalę.

Susitikime įvyko lūžis. Ketvirtasis setas vėl kurį laiką priklausė „Aušrinė“ tinklininkėms, bet viešnioms šįkart vėl teko grumtis pačioje seto pabaigoje. Apmaudu, bet pergalė taip ir neatėjo. Laisvai pelnyti lengvų taškų vėl niekas nedavė. Jonaviečių klaidos lėmė, kad pabaiga vėl priklausė estėms, kurios laimėjo 25:23 bei atstatė pusiausvyrą 2:2. Tai reiškė, kad abi komandos sezone bus praradusios pirmuosius taškus. Vienos iškovos du taškus, kitos – vieną.

Prireikė lemiamo penktojo seto. Jonavos tinklininkės setais pirmavo 2:0, bet galutinis rezultatas neigiamas. Viešnios dar pirmavo 13:12, bet vėl tris praleisti taškai neleido švęsti pergalės.

Apmaudu, bet mačas buvo pralaimėtas 2:3 (24:26, 20:25, 26:24, 23:25, 13:15). Tai buvo pirmoji Jonavos komandos nesėkmė, tačiau į turnyrinę lentelę įsirašė vieną tašką.

Šiose rungtynėse „Aušrinė“ gretose D. Kvedaraitė pelnė net 24 taškus, Jekaterina Kovalskaja – 16, Aurėja Karvelytė – 11, Ugnė Lokytė – 10, Marina Shramko – 9, Iryna Jakutavičienė – 5, Akvilė Sebežiova – 2.

„Panašu, kad trečias setas išslydo iš mūsų rankų, kartu su visa sėkme ir penktajame sete, aprimus aistroms, tikrai nerodžiusi  didelio nusivylimo kalbėjo komandos trenerė R. Strelkauskaitė. - Gražios rungtynės visomis prasmėmis, tiek fiziškai, tiek psichologiškai, tiek emociškai. Varžovės kantriai kvėpavo į nugarą demonstruodamos išmintį. Nusiminti nėra dėl ko. Belieka tik atlikti produktyviai namų darbus ir šlifuoti modelį sekančiam susitikimui su praėjusių metų Lietuvos bei Baltijos lygų čempionu TK Kaunas-VDU klubu“.

„Na iš tikrųjų pradėjome tikrai labai gerai ir kovingai. Pirmieji du setai buvo puikūs, o trečiojo seto gale jau tikriausiai per anksti patikėjome, jog esame šio susitikimo nugalėtojos ir padarėme daug nedovanotinų klaidų… Ketvirtąjį setą taip pat įžengėme su kova, turėjome didelę taškų persvarą, bet vėlgi, pradėjome daryti daug savų klaidų ir nebesugebėjome sugrįžti į pradinį lyderio kelią bei vėl teko nusileisti varžovėms, - savo įžvalgomis pasidalino rezultatyviausia komandos žaidėja Danielė Kvedaraitė. - Penktasis setas irgi ėjo mūsų naudai 5:1. Žaidėme kaip tikra komanda, bet keletas klaidų ir netinkamų taktikų išplėšė laimėjimą iš mūsų rankų. Deja“.

Kiti sekmadienio rezultatai: Rygos tinklinio mokykla/LU (Latvija) – Rygos RSU/MSG (Latvija) 3:0, Daugpilio „SUFA klubs/DU“ (Latvija) – „Barrus/Voru VK“ (Estija) 1:3, „VK Jelgava“ (Latvija) – Tartu „TU/Bigbank“ (Estija) 2:3, „VK Jelgava“ (Latvija) – „Barrus/Voru VK“ 3:1 (Estija), Daugpilio „SUFA klubs/DU“ (Latvija) – Talino „TU/Bigbank“ (Estija) 2:3.

Po šių susitikimų turnyrinė lentelė atrodo taip (vieta, komandos, rungtynių skaičius,  pergalės, pralaimėjimai, laimėti-pralaimėti setai, taškai):

1

Aušrinė

8

7

1

23-6

22

2

TalTech/Tradehouse

7

7

0

21-5

20

3

Rygos tinklinio mokykla/LU

9

7

2

23-13

19

4

Kaunas-VDU

8

5

3

18-12

15

5

Rygos RSU/MSG

9

4

5

17-19

13

6

VK Jelgava

8

2

6

14-21

8

7

TU/Bigbank

8

3

5

12-19

7

8

Audentes SG/NK

7

2

5

10-17

6

9

Barrus/Voru VK

8

2

6

7-20

6

10

SUFA klubs/DU

8

1

7

10-23

4

Rezultatyviausiai čempionate rungtyniauja: Kristine Kramena (Rygos tinklinio mokykla/LU") – 160, Danielė Kvedaraitė ("Aušrinė")      - 154, Kristine Leskinoviča ("RSU/MSG") – 139, Carmel Vares ("Audentes SG/NK")                      - 131 taškas.

 Ateinančią savaitę lygoje bus sužaisti eiliniai susitikimai, tačiau jonavietės nerungtyniaus. Artimiausiu metu tarpusavyje žais abi Lietuvos komandos. Gruodžio 3 d., šeštadienį, Jonavos sporto centro salėje (Vasario 16-osios g. 1A) „Aušrinė“ susitiks su „Kaunas-VDU“ klubu. Rungtynių pradžia 18.00 val.

KĘSTUTIS PUTELIS