Paskelbtas Renginiai

Lopšelių-darželių ,,Bitutė“ ir ,,Dobilas“ ugdytiniai pastatė tolerancijos namą

Penktadienis, 18 November 2022 11:20 Parašė 

Lapkričio 16-ąją daugelyje pasaulio šalių minima Tarptautinė tolerancijos diena. Tolerancija mus moko pakantumo, įpareigoja į pasaulį, jo margumą žvelgti kitaip – atvirai, plačiai, suvokiant, kad esame unikalūs savo skirtingumu, kultūrų, požiūrių įvairove.   

Apie toleranciją, pakantumą, mandagumą, pagarbą kitiems, supratimą, jog kitas žmogus gali skirtis nuo mūsų, ir pripažinimą, kad jis turi teisę būti kitoks nei mes, kalbame jau su pačiais mažiausiais – ikimokyklinukais. Jonavos vaikų lopšelio-darželio ,,Bitutė” ,,Čiauškučių“ grupės ugdytiniai (mokytoja Asta Babilienė) Tolerancijos dieną paminėjo drauge su Jonavos lopšelio-darželio ,,Dobilas“ ,,Vyturiukų“ grupės ugdytiniais (mokytoja Dijana Borisovienė). Ugdymo įstaigų vadovės Violeta Skodienė ir Jurgita Macionienė skatina mokytojas, palaiko, inicijuoja ugdymo įstaigų bendradarbiavimą, bendrus renginius, tad lapkričio 16-ąją ,,Dobilo“ vaikučiai lankėsi ,,Bitutėje“.

Šių metų Tolerancijos dienos simbolis – namas. Abiejų įstaigų ugdytiniai iš anksto ruošėsi statyboms: įvairių dydžių kartonines dėžes puošė langeliais, dekoravo, klijavo. Salėje vyko STEAM veikla ,,Statom namą“, kurios metu vaikai mokėsi įveikti iškeltus iššūkius: namo statybai pasikviesti draugą iš kito darželio ir kartu su juo tartis, bendradarbiauti, draugauti; pastatyti namą, kuris tvirtai stovės, o pro tris sukonstruotus tunelius bus galima pralįsti. Vaikai tarėsi, diskutavo, kurias dėžes pasirinkti namo pamatui, globojo mažesnius draugus, patarė, padėjo jiems dėlioti dėžes vieną ant kitos.

Baigę statybas, vaikai pasitikrino, ar įvykdė iškeltus uždavinius: ar draugas šalia, ar kartu su naujuoju bičiuliu tarėsi ir statė namą. O namo tvirtumą patikrino visi kartu stipriai pūsdami – namas stovėjo tvirtai, net pro tris sukonstruotus tunelius vienas paskui kitą pralindo visi statytojai! Iškelti iššūkiai sudarė galimybę vaikams samprotauti, bendradarbiauti, padėti, tartis su draugu, mokytis vienam iš kito. Namą vaikai papuošė vėliavėlėmis, kurias pagamino lopšelio-darželio ,,Dobilas“ ugdytiniai. Ant vėliavėlių vaikai užrašė žodžius, kuriais apibūdino toleranciją: pagalba, draugystė, pakantumas, padėka, kantrybė, ištvermė, kitų neįžeidinėjimas…

Namo statyba susitikimas nesibaigė. Abiejų įstaigų vaikai kartu dainavo dainas apie draugystę, deklamavo eilėraštį, šoko, žaidė, mokė draugus groti medinėmis lazdelėmis ir pieštukais (vaikus paruošė meninio ugdymo mokytojos Jūratė Griciūnienė ir Rasa Petrusevičienė). Susitikimo pabaigoje vaikai apsikeitė pačių pagamintomis dovanėlėmis, šypsenomis, šiltais apsikabinimais, saldžiomis staigmenėlėmis.

Iš susitikimo abiejų įstaigų ugdytiniai išsinešė draugų šypsenas, šilumą ir gerą nuotaiką. Mūsų draugystė tęsis, su nekantrumu jau laukiame kitų susitikimų.

Jonavos vaikų lopšelio-darželio ,,Bitutė“ ikimokyklinio ugdymo mokytoja metodininkė

Asta Babilienė