Paskelbtas Renginiai

Brigitos Čapkauskaitės tapybos darbų paroda

Trečiadienis, 16 November 2022 16:30 Parašė 

Brigita Čapkauskaitė (1991 g.m.) – meditatyviosios abstrakcijos kūrėja. Jaunosios dailininkės tapybos darbų paroda jau atidaryta Jonavos kultūros centro Meno galerijoje. Ramaus būdo menininkė nesiekia šokiruoti žiūrovo. Jos darbai skleidžia harmoniją su savimi ir pasauliu. Prie Brigitos Čapkauskaitės parodoje nėra kortelių su darbų pavadinimais.

 „Tikrieji pavadinimai „Miškas“, Vanduo“, Kalnai“ ir kt. yra, tik ant drobės kitos pusės. Nenoriu, kad lankytojas užsiciklintų ties kažkokiais standartais, o žvelgtų į mano darbus savaip interpretuodamas“, – sako dailininkė. Menininkės darbai alsuoja gaivia šviesa, laisve ir ekspresyviais potėpiais. Matosi, kaip į jos tapybą įsilieja sunkios, viena kitą dengiančios dažo tekstūros ir smulkios, motyvų lopus drobėje jungiančios linijos. Brigitos Čapkauskaitės kūriniai yra šviesūs ir pozityvūs. Keli paveikslai yra reljefiški, peizažai pulsuoja spalvomis, kurių pagrindą sudaro balti, pilki, žali ir rudi gamtos motyvų planeliai, kuriuos staiga praskrodžia arba apraizgo intensyviai tiršta juodos spalvos gija. Dailininkės miškas ar vandenynas atrodo yra įsielektrinę prieš audrą. Dangus sumišęs su medžiais ar vandeniu, dažo juostų pynėse dominuoja mėlyna spalva, kuri raizgosi iš apačios, išeina iš paveikslo gilumos, arba atsiranda tartum proskyna ant smėlėto kranto.

Brigita Čapkauskaitė dėkojo savo tapybos mokytojai Žanetai Šalavėjienei už postūmį tapyti ir kurti. Menininkė pirmą kartą pristato jonaviečiams savo spalvas ir pomėgį. Didžiulės drobės tapo jai lyg gaivus vandens gurkšnis, atgaivinantis ją po dienos darbų ir kasdieninės rutinos.

Renata Kuliešienė, Jonavos kultūros centro parodų koordinatorė