Paskelbtas Renginiai

Sigito Petrausko paroda „Vieno žmogaus gyvenimas“

Trečiadienis, 16 November 2022 11:13 Parašė 

Jonavos kultūros centro Meno galerijos FOJE, praėjusį trečiadienį (2022-11-09 d.), atidaryta  tapytojo Sigito Petrausko darbų paroda. „Vieno žmogaus gyvenimas“ – tai pasakojimas apie autoriaus kūrybos kelią per abstrakcijas ir originalią tapybą. Sigitas Petrauskas yra gimęs Skuode. Šiuo metu gyvena ir kuria Kaune. Parodoje pristatyti 13 įvairaus formato darbai. Kūryba – moderni, kartu išskirtinė ir ypatinga, artima ir suprantama kiekvienam. Autoriaus drobės suteikia galimybę pamatyti  ir pajausti savo vidinį šešėlį, ar tai būtų vaiko, ar garbaus amžiaus parodos lankytojo akims.

Sigito Petrausko tapyba talpina unikalų menininko kelią ir didžiulį norą kurti savitą techniką ir ją tobulinti. „Pirmiausia aš esu skulptorius, tik po to tapytojas, –  sako autorius. Esu savamokslis menininkas. Mano darbų stiliaus  kopijuotojų atsiranda, bet mokinių dar neturiu“.

 Spalvos dominuoja nuo ryškių iki pastelinių pilkų, naudojamas akrilinių ir aliejinių dažų reljefiškumas. Smulki skulptūra ant drobės, su lygiaverčiais grioveliais, pabrėžia šešėlių žaismą. Jei užsimerkus paliestumėte autoriaus darbus, susidaro jausmas, tarsi skaitytumėte užkoduotą žinutę, kuri buvo žinoma seniausiai, bet perskaityta tik šiandien, bet jau kitaip. Portretas „Matyti širdimi“ atspindi parodos dvasią. Vaizdinys atsiradęs pasąmonėje transformuoja mintis apie būtį, likimą, žmogaus vietą pasaulyje. Parodos erdvė sukuria mistiškumo ir nerealumo atmosferą. Užrištomis akimis, lyg neregys, gali skaityti tarsi seniausią Brailio raštą, parašytą ant vaškinių ir molinių lentelių, tik čia vietoj reljefinių raidžių yra linijos, brūkšneliai, grioveliai, spygliuoti taškeliai. Manau tokia yra Sigito Petrausko kūryba, graži ir nepakartojama.

 Autoriaus darbai puošia meno mylėtojų namus ne tik Lietuvoje, Norvegijoje, bet ir JAV. Ši paroda yra devinta Lietuvoje, jis aktyviai dalyvauja dailės pleneruose ir benalėse.

„Paveiksluose „Virš stogų“, „Žvilgsnyje“, „Likimo žiedai“  ir kt. tapytojo kūryba išsiskiria iškiliais, daugiasluoksniais, grublėtais paviršiais, kurie primena koliažo principą“, –  pasakojo apie Sigito Petrausko kūrybą viešnia iš Kauno,  VŠĮ „Gabrielės meno galerijos“ vadovė Gabrielė Kuizinaitė.

Birutė Gadišauskienė yra žmogus, atvedęs Sigitą Petrauską į Jonavą ir paskatinusi autorių surengti parodą mūsų mieste. „Tai buo mano metų svajonė pamatyti Sigito darbus. Kviečiau jonaviečius dailininkus, draugus ir prijaučiančius menininkus atvykti į šios  parodos atidarymą“.

Sigito Petrausko parodoje dalyvavo daug draugų, jautėsi stiprus palaikymas iš artimųjų rato. Manau, kad menininkui, tai yra pati didžiausia dovana turėti tikrų gerbėjų būrį.

 Renata Kuliešienė,

Jonavos kultūros centro parodų koordinatorė