Paskelbtas Miesto naujienos

TARYBOS POSĖDYJE. Artėja rinkimai?..

Pirmadienis, 14 November 2022 11:17 Parašė 

32-asis savivaldybės tarybos posėdis praėjusį trečiadienį prasidėjo tradiciškai. Meras Mindaugas Sinkevičius su palinkėjimais pasveikino spalio-lapkričio mėnesiais gimtadienius šventusius kolegas: Povilą Garbauską (ne tik sėkmės versle, bet ir susilaukti atžalų), Gintautą Bruką (visko užgyventa, gražios dukros), Gintarą Stašionį (geros sveikatos ir prie ūkio, ir politikoj), Alfonsą Meškauską (sveikatos, pasisekimo versle, šeimoje), Nerijų Šalūgą, kuris šiame posėdyje negalėjo dalyvauti.

– Darbotvarkė trumputė, bet dažniausiai posėdis ilgas, – šmaikštavo meras ir prisišmaikštavo. 14-ai klausimų išanalizuoti prireikė kone trijų valandų.

Patikslino 2022 metų biudžetą

Tikslinant rajono biudžetą, diskutuota ilgai. Tarybos narys Remigijus Osauskas pasigedo didesnio dėmesio visuomeninėms organizacijoms, kurioms brangymečiu gerokai sunkiau rūpintis beglobiais gyvūnais, dėmesio stoka gaunamiems laiškams, prašymams. Jam pritarė Gintas Jasiulionis, pastebėjęs, kad iki tarybos narių neatkeliauja jiems skirti laiškai, nelieka galimybės juos išnagrinėti komitetuose. Pasak Ginto Jasiulionio, miesto seniūnija turi lėšų beglobiams gyvūnams, bet kažkodėl jų neišnaudoja. Išsekus klausimų ir pasisakymų srautui, sprendimo projektui pritarta.            

Nuspręsta padidinti biudžeto pajamų iš valstybės biudžeto dotacijų planą: valstybinėms (perduotoms savivaldybėms) funkcijoms atlikti – 134000 eurų; ugdymo reikmėms finansuoti – 7500 eurų; kita dotacija – 113377,93 euro. Pajamų iš gyventojų pajamų mokesčio planas padidintas 400000 eurų; biudžeto pajamų iš materialiojo ir nematerialiojo turto realizavimo planas padidintas 100000 eurų.

Biudžeto pajamų iš Europos Sąjungos paramos lėšų planas sumažintas 442300 eurų, taip pat paskirstyti 26000 eurai metų pradžios biudžeto lėšų likučio. Nuspręsta patikslinti biudžeto pajamų už teikiamas paslaugas planą bei rajono savivaldybės biudžeto asignavimus. 

Nuo mokesčių atleido

Mokesčių lengvatų svarstymo komisija pateikė pasiūlymus dėl mokesčių lengvatų

taikymo už 2022 metus. UAB „Brescot” šių metų pradžioje Meškonių k., Šveicarijos seniūnijoje, įsigijo du žemės sklypus bei pastatus – arklidę, daržinę. Yra vykdoma žirgyno vystymo, dailiojo jojimo mokyklos veikla. Dalyvauta miesto ir Šveicarijos seniūnijos rengiamose šventėse, buvo rengiami nemokami būreliai, žygiai su žirgais. Įsigytas žirgynas reikalauja daug investicijų renovacijai, todėl prašyta atleisti už 2022 metus nuo žemės ir nekilnojamojo turto mokesčių (3464,37 Eur).

VšĮ ASK „Žaibelis“ pernai vasarį pasirašė valstybinės žemės nuomos sutartį, pagal kurią 99 metams išsinuomojo 53,769 ha ploto žemės sklypą Rizgonių k., Upninkų seniūnijoje.  Sutartimi įsipareigota per atitinkamą laiką parengti universalaus automobilių sportui skirto komplekso projektinę dokumentaciją, įrengti vaikams skirtą pramogų ir vairavimo mokymo zoną ir elektromobilių lenktynių trasą, sutvarkyti žiūrovams ir dalyviams skirtą infrastruktūrą. Kadangi šiuo metu dėl geopolitinės ir ekonominės padėties vyksta tik komplekso projektavimo ir sklypo paruošiamieji darbai ir nėra galimybės vykdyti veiklos, kuri generuotų pajamas, prašoma atleisti nuo 3629,91 Eur valstybinės žemės nuomos mokesčio už 2022 m.

Atsižvelgdama į Mokesčių lengvatų svarstymo komisijos pasiūlymą, Jonavos rajono savivaldybės taryba nusprendė atleisti UAB „Brescot“ ir VšĮ ASK „Žaibelis“ nuo minėtų mokesčių už 2022 metus.

Abonementas bus kitąmet

Gerokai užsitęsė diskusijos svarstant sprendimo projektą „Dėl biudžetinės įstaigos Jonavos baseino mokamų paslaugų kainų patvirtinimo“ (apie kai kurių paslaugų kainas „Alio Jonava“ jau rašė).

– Šiemet tikimasi atidaryti baseiną, o be kainodaros jis negali dirbti, – pristatydamas sprendimo projektą sakė meras.

Tarybos nariai užpylė klausimais pranešėją Jonavos baseino direktorę Airą Kaunietę: ar yra koks verslo planas? Per kiek laiko atsipirks? Kodėl būtent tokios kainos? Stebėjusiems tiesioginę posėdžio transliaciją kilo pagrįstų abejonių: kodėl šie klausimai nebuvo išdiskutuoti komitetuose?

Egidijus Sinkevičius pasigedo galimybės įsigyti daugkartinį abonementą. Aira Kaunietė patikino, kad jis tikrai bus, tačiau kitąmet, nes, tik atidarius baseiną, tikimasi jonaviečių antplūdžio, o vienu metu baseine gali būti apie 100 lankytojų. 

Jonavos r. savivaldybės taryba patvirtino Jonavos baseino mokamų viešųjų paslaugų kainas; taip pat leido kitoms prekėms ar paslaugoms taikyti ne didesnį kaip 200 proc. antkainį prekėms, kurių įsigijimo kaina iki 1 (imtinai) euro; ne didesnį kaip 100 proc. antkainį prekėms, kurių įsigijimo kaina per 1 eurą, neviršijant 10 eurų; ne didesnį kaip 50 proc. antkainį prekėms, kurių įsigijimo kaina nuo 10 eurų; ne didesnį kaip 100 proc. antkainį bakalėjos prekėms ir kavinėje gaminamiems patiekalams bei gėrimams.

Jonavos baseino direktorius įpareigotas patvirtinti kitoms prekėms ar paslaugoms antkainio taikymo tvarką bei kainas; pajamas už teikiamas viešąsias paslaugas ir parduodamas kitas prekes ar paslaugas apskaityti ir naudoti veiklos išlaidoms padengti (darbuotojų, tiesiogiai susijusių su šia veikla, darbo užmokestis, valstybinio socialinio draudimo įmokos, komunalinių paslaugų išlaidos ir kt.).

Apie futbolą Jonavoje

Pamenate, koks liūdnas sezonas buvo mūsų futbolininkams ir jų aistruoliams? Todėl ir gimė sprendimo projektas „Dėl savivaldybės turto (pinigų) investavimo“. Ir vėl, klausantis pasisakymų, išgirdus klausimus, labai norėjosi pasiteirauti: tai ką tarybos nariai veikia komitetuose? Kai visi išsikalbėjo, prasidėjo balsavimas.

Nuspręsta perduoti Jonavos r. savivaldybei nuosavybės teise priklausantį finansinį turtą (pinigus) – 52 711 eurų – iš Jonavos r. savivaldybės 2022 metų biudžeto asignavimų kaip papildomą įnašą VšĮ ,,Jonavos futbolas“, didinant šios įstaigos dalininko kapitalą.

Pagrįsta tuo, kad savivaldybei nuosavybės teise priklausančio finansinio turto investavimas į Jonavos futbolą atitinka LR valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo 22 str. 2 dalies 5, 7 ir 9 punktuose numatytus kriterijus: nauda visuomenei, pagerės teikiamų paslaugų kokybė, pasirinkimo galimybės ir prieinamumas; užtikrinamas veiksmingesnis savivaldybės funkcijų – kūno kultūros ir sporto plėtojimas, gyventojų poilsio organizavimas bei užtikrinami geresni teikiamų paslaugų kokybės reikalavimai.

Investavimo tikslas ir siekiamas rezultatas nustatyti Savivaldybės strateginiame plėtros plane: didinti fizinio aktyvumo patrauklumą gyventojų tarpe, ugdyti sportišką bendruomenę.

– Retai būna mano kieme tokia šventė, – sakė meras, kvietęs balsuoti „pagal sąžinę ir įsitikinimus“.

Taip pat pritarta sprendimams „Dėl viešosios įstaigos Jonavos ligoninės įstatų patvirtinimo“, „Dėl biudžetinės įstaigos Jonavos baseino nuostatų patvirtinimo“, „Dėl elektros energetikos objekto pardavimo“, „Dėl kriterijų nustatymo investicijų sutartims“ ir kt. 

Neįsižeiskite, bet...

 Manau, kaip jūsų rinkėja, turiu teisę išsakyti savo nuomonę. Stebint tarybos posėdžių tiesiogines transliacijas, susidaro įspūdis, kad bent pusę pranešėjams pateiktų klausimų buvo galima išdiskutuoti komitetų posėdžių metu. Kiek teko girdėti, ateis laikas, kai kiekvieno komiteto posėdį galėsime stebėti tiesiogiai ir bus labai įdomu pažiūrėti, kokie klausimai užduodami sprendimo projekto rengėjui, ar jie nesidubliuoja su pateikiamais tarybos posėdžio metu. Kai tokiomis mintimis pasidalijau su draugais, šie tik nusijuokė:

– Tu ką, iš medžio iškritai? Taigi rinkimai artėja!

Rima ULIENĖ