Paskelbtas Sportas

Įspūdingai rungtyniaujanti „Aušrinė“ Rygoje parklupdė dar dvi komandas

Antradienis, 08 November 2022 16:36 Parašė 

Na šiame 2022-2023 metų Baltijos moterų tinklinio lygos čempionate įspūdingą žaidimą demonstruoja Jonavos „Aušrinė“ klubas, kuris tapo vienvaldžiu lyderiu. Raimondos Strelkauskaitės treniruojamos tinklininkės šiemet skina pergales ir džiugu, kad suklupusios, vis atsistoja ir galutiniame rezultate švenčia pergales.

Iki pergalės ne tik sete, bet ir visame mače trūko vos vieno taškos, tačiau Jonavos „Aušrinė“ tinklininkės to nepasinaudojo. Taip baigėsi trečiasis setas Latvijos sostinėje Rygoje, kur jonavietės šeštadienio vakarą rungtyniavo prieš „RSU/MSG“ klubą. Iki šio momento Jonavos komanda žaidė užtikrintai, nors ir aikštelės šeimininkės nenusileido žaidimo kokybei.

Raimondos Strelkauskaitės treniruojamos žaidėjos jau susitikimo pradžioje ėmė demonstruoti sėkmingą žaidimą ir rinkti taškus. Iš eilės trijų taškų seriją pažėrė Danielė Kvedaraitė ir „Aušrinė“ ėmė pirmauti 8:3. Vėliau rezultatyvų žaidimą perėmė Ugnė Lokytė ir skirtumas padvigubėjo (14:7). Seto pabaigoje aikštelės šeimininkės dar mėgino bent sumažinti atsilikimą ir „kabintis“ gelbėjant tašką, bet Jonavos komanda sėkmingai baigė šį rungtynių etapą (25:17).

Antrojo seto pradžia visiškai nesuteikė latvėms jokių vilčių laimėti, nes po Jekaterinos Kovalskajos, Aurėjos Karvelytės puikaus žaidimo ir taškų, vėl skirtumas jonaviečių naudai greitai išaugo iki 9:2. Visgi, Rygos tinklininkės vėl kibo jonavietėms į atlapus ir panaikino tokį taškų deficitą bei išlygino rezultatą. Jis buvo lyginamas ir ne kartą (12:12, 17:17, 19:19, 22:22). Lemiamos klaidos fiksuotos latvių, kai dvi klaidos lėmė „Aušrinės“ persvarą 24:22. Viena rezultatyviausių čempionato žaidėjų Kristine Leskinoviča ir šiame mače buvusi tarp rezultatyviausių, pelnė dar vieną tašką (24:23), bet U. Lokytės sėkminga ataka baigėsi jonaviečių pergale ir antrajame sete.

Trečiojo seto liūdna pabaiga Jonavos tinklininkėms jau buvo  minėta, bet tikrai buvo skaudu matyti, kai „Aušrinė“ pirmavo 24:21 ir belikus pelnyti vos vieną tašką, lemiamu momentu taip suklysta ir psichologiškai leista varžovėms ne tik išlyginti rezultatą (24:24), bet Latvijos tinklininkės susikrovė reikiamą dviejų taškų persvarą pergalei pasiekti (24:26).

Ketvirtojo seto pradžioje atrodė, gal gali šeimininkės perimti viso susitikimo iniciatyvą. Tuo metu jos pirmavo 3:2, bet Jonavos žaidėjos greitai viską grąžino į turėtas pozicijas. Reikiamu momentu taškus padėjo rinkti Iryna Jakutavičienė, Akvilė Sebežiovas ir „Aušrinė“ klubo pranašumas vėl išaugo iki dvigubo (12:6). Varžovių pastangos kažką pakeisti tik ir liko pastangomis. Joms beliko  tik mažinti atsilikimą, o įsižaidusios jonavietės ne tik pergalingai baigė setą (25:16), bet ir laimėjo jau penktąsias rungtynes iš eilės. Šįkart varžovės įveiktos rezultatu 3:1. Tai buvo pirmoji pergalinga Jonavos komandos išvyka.

„Aušrinė“ klube taškus pelnė: Danielė Kvedaraitė – 18, Ugnė Lokytė – 15, Aurėja Karvelytė ir Jekaterina Kovalskaja – po 11, Iryna Jakutavičienė – 8, Marina Shramko – 6, Akvilė Sebežiova – 3, Livija Sabatauskaitė – 1.

Po susitikimo savo komentarą pateikė ir Jonavos komandos trenerė R. Strelkauskaitė: „Trečio seto pabaigoje jau pasijautėme laimėtojomis ir pačios padarėme nedovanotinas klaidas dėl kurių pralaimėjome šį setą. Džiaugiamės, kad ketvirtą partiją grįžome su nauja jėga ir neleidome jaunoms varžovėms perimti kontrolės į savo rankas. Ryt laukia sunkios rungtynės, kuriose atiduosime visas jėgas, nes nenorime paleisti savo pergalių serijos“.

Šeštadienio kitose rungtynėse daug sunkiau sekėsi kitai mūsų šalies komandai. TK „Kaunas-VDU“ taip pat Rygoje po permainingos penkių setų kovos 2:3 pralaimėjo tinklinio mokyklos komandai. Šis pralaimėjimas „Aušrinės“ klubui leido būti vienvalde lygos lydere. Būtent su šia Latvijos komanda sekmadienį ir rungtyniaus jonavietės. Dar vienose dienos rungtynėse Daugpilio „SUFA klubs/DU“ (Latvija) 1:3 nusileido Talino „TalTech/Tradehouse“ (Estija) klubui.

Įspūdingą pergalę pasiekti pavyko ir sekmadienio mače, kai vėl buvo rungtyniauta Latvijos sostinėje Rygoje. Šįkart Jonavos ekipa  susitiko su Rygos tinklinio  mokykla/LU. Latvės dieną prieš buvo įveikė kaunietes, kurioms  buvo pirmoji nesėkmė. Aišku, lengvo pasivaikščiojimo jonavietės nesitikėjo, tačiau po pirmojo seto teko iš naujo vėl pergalvoti, kas daroma negerai ir taisyti klaidas.

Pirmojo seto pradžia lyg ir nieko blogo neprognozavo. Komandos žaidė gan lygiai (3:3), tačiau vėliau  aikštelės šeimininkės ėmė dominuoti aikštelėje. Ties tuo trejetu jonavietės sustojo gan  ilgam ir R. Strelkauskaitė paprašyta minutinė pertraukėlė nieko naudingo neįnešė. Tuoj po jos atsilikimas padidėjo iki 3:9. Ugnės Lokytės, Danielės Kvedaraitės rezultatyvaus žaidimo dėk skirtumas kiek sumažėjo (11:14, 15:18). Buvo galimybė perlaužti žaidimo eigą, bet šeimininkės vėl pasinaudojo keliomis „Aušrinė“ komandos žaidėjų klaidomis ir laimėjo šį setą (18:25). Sunkiai sekėsi stabdyti komandos vieną lyderių Megija Dambrehte.

Iki antrojo seto vidurio viskas klostėsi labai panašiai, nors Jonavos tinklininkės jau nebeleido taip nutolti savo varžovėms (7:9). O tada „užsivedė“ taškų mašina ir jonavietės ėmė rezultatyviai žaisti ir rinkti taip reikiamus taškus. Jau prie minėtų žaidėjų, savo naudingumą ėmė demonstruoti Iryna Jakutavičienė, Jekaterina Kovalskaja, Marina Shramko, Aurėja Karvelytė. Labai greitai Jonavos ekipa išsiveržė į priekį  ir sukaupė solidžią penkių taškų persvarą (17:12). Lūžis tuo metu galėjo ateiti pas abejas komandas, kai jonavietės pirmavo 23:18, o latvės tiesiog sumažino atsilikimą iki minimumo (23:22). Klaidos galėjo dar labiau įtvirtinti varžovių persvarą setuose, bet tuomet ryžtas garantavo, kad rezultatas tapo lygus. D. Kvedaraitės du taškai atnešė sėkmingą setą (25:22).

Aikštelėje nieko naujo nevyko ir trečiajame sete, nes komandos demonstravo lygų žaidimą ir vis naudojosi klaidomis. Nežymią jonaviečių persvarą lydėjo Rygos komandos trenerio minutinė  pertraukėlė, bet po jos „Aušrinė“ komandos tinklininkės dar labiau privertė varžoves nervintis, nes tuomet susikrovė solidesnę persvarą (16:10). Iki seto pabaigos buvo pavienės latvių pastangos dar kažką pakeisti, bet setas priklausė Jonavos komandai (25:17).

Lemiamas galėjo būti ketvirtasis susitikimo setas. Taip ir įvyko. Pradžioje į atsilikimą 3:4, Jonavos žaidėja D. Kvedaraitė atsakė keturiais „sausais“ taškais, dar pridėjo J. Kovalskaja ir vėl šiokį tokį pranašumą turėjo „Aušrinė“ (8:4). Aikštės šeimininkės net neketino paleisti viešnių, nes tai galėjo būti paskutinis setas šiame mače. Rezultatas tapo lygus 14:14. Tuo metu varžovės suklydo paduodamos kamuolį, tuoj bloką dėjo ukrainietė M. Schramko, po kurios dar vieno taško atsirado viltis pergalingai pabaigti rungtynes (20:16). Latvės gali kaltinti ir save, nes vėliau dar du kartus suklydo tiesiog vaikiškai, nepaduodamos kamuolio. Tuo pasinaudojusios jonavietės galingai žaidusios D. Kvedaraitės paskutiniu tašku leido lengviau atsikvėpti (25:20). Pergalės rezultatu 3:1 „Aušrinės“ komandos rankose.

Danielė Kvedaraitė „Aušrinės“ komandai pelnė net 22 taškus ir su 115 taškų tapo rezultatyviausia čempionato žaidėja. Be jos, prie jonaviečių pergalės prisidėjo ir taškus pelnė: J. Kovalskaja – 16 (pripažinta geriausia rungtynių žaidėja), M. Shramko – 11, A. Karvelytė – 9, U. Lokytė – 6, I. Jakutavičienė – 3, Akvilė Sebežiova – 2 taškus. Komandoje pergalę pasiekti dar padėjo komandos kapitonė Inga Lisauskienė bei Morta Gailiūtė.

„Pirmajame sete buvome labai išsiblaškiusios, neišpildė trenerės užduočių, - po susitikimo mintimis pasidalino trenerė R. Strelkauskaitė, -  antrame sete susiėmėm, viską išpildėm ir rezultatas buvo kitoks jau. Visus sekančius setus laikėmės kaip kumštis! Buvom tikra komanda ir tai mums stipriai padėjo! Valia ir ryžtas davė teigiamą rezultatą“.

Kiti sekmadienio dienos rezultatai: VK „Jelgava“ (Latvija“) – Talino „TalTech/Tradehouse“ (Estija) 1:3, Rygos „RSU/MSG“ (Latvija) – TK „Kaunas-VD“ 3:1, Tartu „TU/Bigbank“ (Estija) – „Barrus/Voru VK“ (Estija) 3:0.

Po šių susitikimų turnyrinė lentelė atrodo taip (vieta, komandos, rungtynių skaičius, pergalės, pralaimėjimai, laimėti-pralaimėti setai, taškai):

1

Jonavos „Aušrinė“

6

6

0

18-3

18

2

Talino „TalTech/Tradehouse“

5

5

0

15-3

15

3

„Kaunas-VDU“

6

4

2

15-7

13

4

Rygos tinklinio mokykla/LU

6

4

2

14-10

11

5

RSU/MSG“

6

3

3

12-11

10

6

„Audentes SG/NK“

5

2

3

8-11

5

7

Tartu „TU/Bigbank“

6

1

5

6-15

3

8

„Barrus/Voru VK“

6

1

5

3-16

3

9

Daugpilio „SUFA klubs/DU“

4

1

3

4-11

2

10

VK „Jelgava“

4

0

4

4-12

1

 

Rezultatyviausiai čempionate rungtyniauja: Danielė Kvedaraitė („Aušrinė“) – 115, Carmel Vares („Audentes SG/NK“) – 101, Kristine Kramena (Rygos tinklinio mokykla/LU“) – 100, Kristine Leskinoviča (RSU/MSG) – 93 taškai.

Ateinantį savaitgalį Jonavos komanda nerungtyniaus, tačiau lapkričio 19 ir 20 dienomis laukia sunki išvyka į Estiją, kur teks kovoti su galingu „TalTech/Tradehouse“ klubu bei kita Talino  „Audentes SG/NK“ ekipa.

Kęstutis PUTELIS