Paskelbtas Miesto naujienos

Linkėjo pasigauti virusą ir juo užkrėsti aplinkinius

Penktadienis, 29 July 2016 15:39 Parašė 

Lietuvoje yra vyno, saulės, vasaros, kiemo ir dar kitokių terasų, tačiau apie knygų terasą neteko girdėti. Tokią terasą praėjusią savaitę pirmoji šalyje atidarė Jonavos viešoji biblioteka. Jos autorius ir pagrindinis iniciatorius – rajono meras Mindaugas Sinkevičius, o projektą įgyvendino Viešoji biblioteka.

Kaip žinia, Seimas 2016-uosius paskelbė Bibliotekų metais. Knygų terasos įrengimo darbus finansavo rajono Savivaldybė – tai rajono valdžios dovana Bibliotekų metams.

Nuo šiol jonaviečiai savo laisvą laiką galės leisti šiuolaikiškai įrengtoje erdvėje po atviru dangumi. Ir dalytis vertingais dalykais: keistis perskaitytomis knygomis, skaityti spaudą, naršyti internete. Viešosios bibliotekos direktorė Skirmutė Gajauskaitė pažadėjo nuo rugpjūčio kiekvieną penktadienį, lygiai 15 val., jonaviečius pakviesti į vasaros skaitinius. Be to, po atviru dangumi, patogiai įsitaisius ant suolų, sėdmaišių ar gultų, bus galima jaukiai padiskutuoti, pamuzikuoti, paskaityti savo ar mėgstamų poetų sukurtų eilių.

„Šioje terasoje neišvysite bibliotekininko – jūs patys esate šeimininkai. Net neabejoju, kad ir elgsitės, kaip namuose: saugosite baldus ir tuos dar gležnus augalus, kurie po metų kitų paskandins mūsų terasą gėlių pievoje. O kai pavasarį pražys magnolijos, einančius pro šalį jonaviečius vilios ne tik knygos, bet ir gėlių kvapas“, – sakė gausiai į knygų terasos atidarymą susirinkusiems jonaviečiams bibliotekos vadovė.

Ji kvietė atnešti iš namų jau nereikalingą, perskaitytą knygą – ją galima padėti į tam tikslui skirtą lentyną, o pačiam paieškoti savo mėgstamo autoriaus knygos. Pasak bibliotekos direktorės, tokios knygų lentynos itin populiarios Austrijoje, tačiau Jonavoje knygų lentyna kur kas gražesnė ir praktiškesnė: ją galima uždaryti ir apsaugoti nuo lietaus ar saulės. Direktorė akcentavo, kad šios terasos tikslas yra vienas – užkrėsti jonaviečius virusu. Skaitymo virusu.

„Sukūrėme dar vieną gražią erdvę ir tikimės, kad ji tarnaus jonaviečių poreikiams. Turiu vilties, kad jaunieji jonaviečiai, ieškodami kišeninių monstrų – pokemonų – užsuks į šią terasą, o joje ras ne monstrus, bet knygas. Visiems norėčiau palinkėti, kad Jonavoje vyrautų skaitymo virusas – užkrėskime juo aplinkinius“, – kalbėjo rajono meras M. Sinkevičius.

Jaukiu kampeliu džiaugėsi ir į knygų terasos atidarymą atskubėjęs Seimo narys, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Jaunoji bibliotekos lankytoja Viktorija sakė, kad ji su savo draugėmis ateina, kai tik jas pakviečia šios įstaigos darbuotojos. „Čia mes ir knygas skaitome, ir deklamuojame, ir mokomės dekoruoti kiaušinius ar žvakes. Mane visuomet žavi ypatinga bibliotekos aplinka, negaliu atsispirti verčiamų knygų puslapių žavesiui. Bibliotekininkės mūsų laukia tarsi kokių ypatingų viešnių: visuomet pavaišina arbata, saldumynais. Smagu čia“, – nuoširdžiai kalbėjo Viktorija.

Nešina gėlėmis pasveikinti bibliotekininkių atskubėjo Senamiesčio gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Lina Vaškevičienė. Ji akcentavo, kad mūsų Viešoji biblioteka tampa viena svarbiausių miesto erdvių: glaudžiai bendradarbiauja su mokyklomis, ryžtasi įvairiems projektams. „Jūsų dėka mūsų mieste augs kultūringas, brandus, įdomus, įvairiapusiškas žmogus. Noriu ypač padėkoti bibliotekos vadovei S. Gajauskaitei, kuri geba suburti, įkvėpti, uždegti savo kolektyvą naujomis idėjomis“, – sakė lituanistė L. Vaškevičienė.

Tądien ir daugiau jonaviečių negailėjo gerų žodžių Viešosios bibliotekos darbuotojoms, ypatingą atmosferą padėjo sukurti violončelininkė Agnė Arbačiauskienė ir aktorius Giedrius Arbačiauskas.

Laima SLOVIKIENĖ