Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Vasarą muzikantams – pats darbymetis

Penktadienis, 29 July 2016 15:34 Parašė 

Nenuilstantys „Lankesos“ kapelos muzikantai, vadovaujami Antano Kirvelevičiaus, vos spėja priimti kvietimus koncertuoti – mūsų rajono muzikantai yra laukiami svečiai ne tik įvairių šalies miestų ir miestelių šventėse, bet ir užsienyje.

Štai visai neseniai „Lankesa“ sugrįžo iš Latvijos, Daugpilio. Šiame antrame pagal dydį kaimyninės valstybės didmiestyje gyvenantys lietuviai surengė lietuviškos dainos ir šokių festivalį, kurį skyrė Lietuvos valstybės dienai. Muzikantus iš Jonavos pakvietė Daugpilio Lietuvių namų vadovas Rimantas Klepšys.

Kaip „Alio Jonavai“ sakė „Lankesos“ kapelos vadovas A. Kirvelevičius, Daugpilio lietuvių bendruomenė kuria ir puoselėja jų pačių rankomis sulipdytą lietuvišką salą: bendruomenės nariai aktyviai dalyvauja Lietuvos ir Latvijos šventėse, sporto varžybose, šokių ir dainų festivaliuose, rengia parodas. Ir šis lietuviškos dainos ir šokių festivalis jonaviečiams muzikantams paliko labai gerą įspūdį. Kapelos vadovas itin brangins Daugpilio Lietuvių namų vadovo R. Klepšio padėką „Lankesos“ muzikantams už lietuviškos kultūros plėtimą užsienyje.

A. Kirvelevičius Daugpilio bendruomenei pažadėjo atvežti ir surengti savo senųjų muzikos instrumentų parodą. Šiuo metu su p. Antano muzikos instrumentais – armonikomis, akordeonais, bandonijomis, cimbolais ir kt. – susipažįsta Seinų lietuvių bendruomenė. Seinų vyskupo A. Baranausko fondo „Lietuvių namai“ valdybos pirmininkė Danutė Valukonytė paprašė ne tik surengti senųjų muzikos instrumentų parodą, bet ir pakoncertuoti Lietuvos valstybės dienai skirtame renginyje. „Lankesos“ muzikantai koncertavo Seinų mokykloje – sulaukė ne tik gausybės plojimų, bet ir kvietimo vėl atvykti.

Per parodos atidarymą mūsų rajono „žmogus-orkestras“ A. Kirvelevičius „prakalbino“ visus 24 parodos eksponatus. Kaip žinia, visais p. Antano muzikos instrumentais galima groti, nesvarbu, kad kai kurie iš jų jau perkopė šimtmetį.

Laima RINKEVIČIŪTĖ