Paskelbtas Renginiai

Džiugino džiazo muzikos garsai

Pirmadienis, 25 July 2016 14:59 Parašė 

Jonavos vasaros renginių maratonui įpusėjus, praėjusį šeštadienį miestą apgaubė džiazo muzikos garsai. Čia surengtas pirmasis festivalis „Jonava Jazz 2016“. Jonaviečiai visą dieną galėjo mėgautis gyvai atliekama džiazo muzika. Šio žanro gerbėjai turėjo galimybę pamatyti ir išgirsti profesionalius Lietuvos ir užsienio muzikantus.

Festivalio iniciatorius ir pagrindinis organizatorius, Ruklos kultūros centro meno vadovas ir žinomas džiazo muzikantas Aleksandras Dunis „Alio Jonavai“ sakė: „Pasauliniuose džiazo festivaliuose lankausi jau nuo 1983-ųjų, tad mintis surengti tokio tipo renginį galvoje sukosi jau seniai. Džiazo muzika auga, tačiau pradėjęs dirbti Jonavoje pastebėjau, kad nėra pasirodymų, skirtų būtent šio žanro muzikai. Taip ir kilo idėja surengti festivalį Jonavoje. Tikimės, kad jis taps kasmetine Jonavos muzikos švente, o jos populiarumas vis augs.“ Paklaustas, kaip sekėsi sukviesti dalyvius, džiazo profesionalas teigė, kad visas šio žanro muzikinis pasaulis yra susijęs – muzikantai vieni kitus pažįsta, jie yra tarsi atskira bendruomenė, tad pakviesti atvykti į Jonavos džiazo festivalį muzikantai mielai sutiko.

Festivalis prasidėjo tarptautinių renginių dalyvio – Alytaus diksilendo – pasirodymu prie Kultūros centro. Vėliau muzikos šventė persikėlė į Joninių slėnį, čia rajono meras Mindaugas Sinkevičius paskelbė koncerto pradžią. Rajono vadovas sveikino organizatorius ir džiaugėsi, kad mieste organizuojama vis daugiau naujų renginių.

Pirmieji į Joninių slėnio sceną žengė grupės „The Swing Cats“ nariai. Ši vos prieš porą metų susikūrusi džiazo grupė publiką džiugino atlikdama modernius kūrinius retro stiliumi. Vėliau pasirodė patyrę Klaipėdos muzikantai Saulius Šiaučiulis, Donatas Bukauskas ir Arvydas Joffe. Festivalio programą tęsė grupė „Hommond Trio“, kurią sudaro Lietuvos džiazo senbuviai ir veteranai: pianistas ir klavišininkas Olegas Molokojedovas, būgnininkas Gediminas Laurinavičius ir gitaristas A. Dunis. „Jonava Jazz 2016“ festivalio pirmąją dalį užbaigė jaunų ir perspektyvių vilniečių ansamblis „Silent Blast Quartet“ su Lietuvoje sparčiai populiarėjančia dainininke Kotryna Juodzevičiūte.

Antrąją festivalio dalį pradėjo festivalio iniciatoriaus A. Dunio vadovaujama grupė „Jazz Studio“. Jauni, perspektyvūs muzikantai ir džiazo profesionalai bei dėstytojai atliko soul, fank ir lotynų stiliaus muziką.

Festivalio klausytojai galėjo mėgautis tarptautinio ansamblio – Manvydo Pratkelio džiazo kvinteto ir Latvijos Deniss Pashkevich kvarteto – atliekamais kūriniais. Jaukų ir džiazo muzikos garsų apgaubtą vakarą vainikavo gerai žinomo Kauno bigbendo ir dainininkės Marijos Grabštaitės pasirodymas su specialiai „Jonava Jazz 2016“ festivaliui parengta programa.

Greta RASTAUSKAITĖ