Paskelbtas Miesto naujienos

Įgyvendinta Jaunimo vasaros užimtumo programa

Trečiadienis, 12 October 2022 13:39 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybėje jau trečią vasarą iš eilės buvo įgyvendinama Jaunimo vasaros užimtumo ir integracijos į darbo rinką programa. Šia programa siekiama didinti 14-19 m. jaunimo užimtumą vasaros laikotarpiu, ne ugdymo proceso metu, sudaryti galimybes jaunimui susipažinti su darbo rinka, išbandyti save vienoje ar kitoje profesijoje, o darbdavius paskatinti įdarbinti jaunus asmenis (nepilnamečius ir jaunuolius iki 19 metų).

Darbdaviui priimti jauną, neretai nepilnametį, be jokios darbinės patirties žmogų tiesiai iš mokyklos suolo nėra patrauklu, todėl darbdaviai skatinami darbo užmokesčio išlaidų kompensacijomis, kurios pagal programą siekia ne daugiau kaip 400 eurų už vieną jaunuolį per vasaros laikotarpį.

Šiemet dalyvauti programoje registravosi 26 jaunuoliai. Juos atitinkamai įdarbino 15 Jonavos rajone veiklą vykdančių darbdavių (įmonių, įstaigų, asmenys, vykdantys ūkinę komercinę veiklą).

Buvo pasirašytos 25 trišalės bendradarbiavimo sutartys tarp savivaldybės administracijos, darbdavio ir jaunuolio (viena sutartis nebuvo sudaryta). Programą baigė visi 25 jaunuoliai, pasirašę sutartis, prašymus kompensacijai gauti pateikė 14 juos įdarbinusių darbdavių. Viso kompensacijoms išmokėta per 6 tūkst. Eur.

Jaunuoliai per vasarą patirties įgijo dirbdami šiose pareigose: barmenas, padavėjas, pakuotojo asistentas, nekvalifikuotas atsitiktinių darbų darbininkas, pagalbinis darbuotojas/darbininkas, pagalbinis virtuvės darbuotojas, renginių organizatorius, greito maisto ruošėjas, individualios priežiūros darbuotojo pagalbinis darbininkas, atliekų tvarkymo sistemos vadybininkas, darbininkas atliekų tvarkymui, kontrolierius, sezoninis aruodininkas, darbininkas pagalbiniams darbams.

„Tikiuosi sėkmingo programos įgyvendinimo ir ateityje, siekiant jaunimo užimtumo vasarą ir darbo rinkos pažinimo, efektyviai išnaudojant laisvą laiką ne ugdymo proceso metu, bei atviro darbdavių bendradarbiavimo Jonavos rajono jaunuolių labui, kartu aiškinantis programos eigos sėkmę, trūkumus, lūkesčius, – sako Jaunimo reikalų tarybos pirmininkė, mero  pavaduotoja Birutė Gailienė. – Programa prasminga ne tik edukacine prasme, ji suteikia galimybę jaunuoliams užsidirbti savo poreikiams, smulkioms išlaidoms, o darbdaviams leidžia pasimažinti darbo užmokesčio sąnaudas. 25 programos dalyviai šįmet – tai puikus įrodymas, kad programa turi būti tęsiama ir 2023 metais“.