Paskelbtas Sportas

Jonavoje – pirmosios triatlono varžybos

Antradienis, 26 July 2016 11:55 Parašė 

Praėjusį šeštadienį Jonavoje šurmuliavo šios sporto šakos sportininkai, kurie atvyko dalyvauti trečiajame Lietuvos triatlono taurės etape. Pirmieji du vyko Šiauliuose ir Marijampolėje, o šįkart pirmą kartą ši sporto šaka atkeliavo ir į Jonavą. Pasak vieno iš šių varžybų organizatoriaus, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto renginių ir projektų vadovo Manto Marcinkevičiaus, apie renginį daugelis sportininkų atsiliepė tik gerai. Bene sunkiausia buvo dviračių rungtis, kai sportininkams teko įveikti atkarpą ir miesto gatvėmis, kurių eismas buvo tik pristabdytas. Todėl, M. Marcinkevičiaus nuomone, jei kitais metais šios varžybos vyktų Jonavoje, būtų tariamasi, kad būtų uždarytas eismas tose dviratininkų važiavimo vietose.

Ankstyvą rytą Varnutės tvenkinio vandens vėsą pirmieji išmėgino TRI-FUN distancijos dalyviai. Jiems teko įveikti tik 120 m plaukiant, su dviračiu nuvažiuoti 21 km ir nubėgti 2,3 km. Mėgėjų grupėje daug norinčių nebuvo, tačiau šiuos nuotolius pasišovė įveikti ir būrelis jonaviečių. Tikrai ne paskutinis atstumus įveikė rajono meras Mindaugas Sinkevičius, VšĮ „Aerobinės gimnastikos klubo“ vadovė Živilė Jefimenkė (01:12:32), kuri tarp moterų finišavo antra. Ši jonavietė aplenkė trečią vietą užėmusią sostinės „F.O.C.U.S running“ klubo atstovę Marianą Portianko (01:13:01), tačiau aiškia persvara nusileido nugalėtoja tapusiai Marijampolės miesto atstovei Mingailei Greičiūtei (01:04:47).

Šioje distancijoje vyrai įveikė tokius pat nuotolius. TRI-FUN rungtyje „suveikė“ brolio ir sesers duetas. Jei moterų grupėje nugalėtoja tapo M. Greičiūtė, tai tarp vyrų nepralenkiamas buvo jos brolis Edvinas Greičius, visas tris rungtis įveikęs per 58 min. ir 14 sek. Antrą vietą iškovojo aukštaūgis Raimondas Ambrulaitis iš Vilniaus (59:00), o trečias buvo Kauno KTU ŽK „Ąžuolas“ atstovas Andrejus Jegorenka.

Trečiajame Lietuvos triatlono taurės etape nepralenkiamas buvo ir nugalėtoju tapo 21 m. Tautvydas Kopūstas iš Panevėžio. Lietuvos triatlono federacijos prezidento Dainiaus Kopūsto sūnus, juodu darbu ir užsispyrimu užsitarnavęs vieno geriausių visų laikų Lietuvos triatlonininkų vardą.

Pastaruoju metu šis gabus sportininkas savo ateitį susiejo su Anglija. Lidso universitete būsimasis antro kurso studentas studijuoja sporto vadybą. Jau kelerius metus Tautvydas gyvena Didžiojoje Britanijoje, čia ir sportavo savarankiškai, kol prieš metus Lietuvos čempionas įstojo į Lydso universitetą, dabar treniruosis kartu su stipriausiais Didžiosios Britanijos triatlonininkais.

Pasak sportininko, ne tik šiame etape, bet apskritai triatlono varžybose, labai svarbu yra plaukimas. Kaip teigia patys triatlonininkai, plaukimu varžybų nelaimėsi, bet jas gali pralaimėti. Todėl ir varžybose Jonavoje buvo galima įžvelgti daug geresnius plaukimo rezultatus, nors stiprioji T. Kopūsto pusė – dviračiai, o ypač kalnuotose vietovėse.

Varžybose Jonavoje dalyvavo 109 sportininkai. Pasak organizatorių, pusę jų dalyvavo, kad įveiktų pasirinktus nuotolius ir pasitikrintų savo įgūdžius. Vienu metu prie starto linijos stojo ne tik sprinto ir estafetės dalyviai, bet ir olimpinės distancijos sportininkai. Pradėję pirmąją plaukimo rungtį, netrukus tarp dalyvių ėmė didėti atstumai, nebuvo to vadinamojo „lipimo ant kulnų“. Vis dėlto olimpinės distancijos (plaukimas – 1,5 km, važiavimas dviračiu – 40 km, bėgimas – 10 km) eigoje tiesiog užvirė kova tarp dviejų sportininkų, kovojančių dėl prizinių vietų. Nors lyderis T. Kopūstas (02:05:23) turėjo didelę persvarą prieš kitus dalyvius ir jo pergale niekas neabejojo, bet susirinkusių žiūrovų dėmesį patraukė Vilniaus „SK-Sportas“ klubo atstovo Lauryno Mykolaičio ir Tautvydo Barščio iš Kauno „KG Group“ klubo mikro dvikova. Tik paskutinieji bėgimo metrai leido L. Mykolaičiui (02:12:19) išplėšti antrą vietą iš savo varžovo T. Barščio (02:12:21).

Moterų grupėje sau lygių neturėjo garsi šalies triatlonininkė iš Panevėžio triatlono klubo Alina Ranceva, finišą pasiekusi po 2 val. 39 min. ir 18 sek. Antrą poziciją varžybose iškovojo vilnietė Giedrė Ambrazevičiūtė (02:45:10), trečią vietą užėmė dar viena sostinės atstovė Miglė Mačionytė (03:14:00).

Tokią pačią distanciją įveikė ir estafetės rungtį pasirinkę trijų komandų atstovai. Kiekvieną komandą sudarė po tris dalyvius, kurie pasikeisdami įveikė plaukimo, važiavimo dviračiu ir bėgimo nuotolius. Užtikrintai, aplenkusi Vilniaus ir Kauno ekipas, nugalėjo Šiaulių „S-Sportas“ komanda, kurioje varžėsi Vilius Aleliūnas, Erikas Aukštikalnis ir Dainius Kiela.

Sprinto distanciją pasirinkę sportininkai varžėsi trumpesniuose nuotoliuose. Jiems teko plaukiant įveikti 750 m nuotolį, nuvažiuoti dviračiu 20 km ir nubėgti 5 km. Tarp moterų greičiausiai finišą pasiekė Panevėžio triatlono klubo atstovė Fausta Rimkutė (01:21:0), tapusi ir jauniausia varžybų dalyve. Antrą vietą iškovojo vilnietė Inga Paplauskė (01:23:00), o trečia buvo dar viena sostinės atstovė Rasa Danilevičiūtė (01:29:09).

Vyrų grupėje pirmuosius du prizininkus teskyrė kelios dešimtys sekundžių. Nugalėtoju tapo Jonasz Stelmaszyk iš Kauno (01:08:05), nežymia persvara aplenkęs Šiaulių „S-Sportas“ klubo sportininką Vladimirą Volodko. Trečias šioje distancijoje – vilnietis Andrius Dapkevičius iš klubo „Šviesos kariai“ (01:11:15).

Po varžybų vykusioje apdovanojimų ceremonijoje prizus gavo ir atskirų amžiaus grupių nugalėtojai bei prizininkai, nors ne visose kategorijose buvo dalyvių.

Specialiu prizu buvo apdovanota ne tik jauniausia varžybų dalyvė (F. Rimkutė), bet ir vyriausias, per 60 m. perkopęs Juozas Kieras iš Vilniaus.

Olimpinėje distancijoje apdovanoti V40 grupės (gim. 1976 m. ir vyresni) sportininkai. Visi – Vilniaus atstovai: Marko Seppae, Dainius Miežys ir Audrius Trinka.

Šiose pirmose triatlono varžybose Jonavoje panoro dalyvauti ir būrelis sporto mėgėjų iš Jonavos. Be jau minėto rajono mero, olimpinę distanciją įveikė miesto seniūnas Povilas Beišys. Be jų plaukė, minė dviračių pedalus ir bėgo dar ne vienas jonavietis: Marius Tumavičius, Deividas Klovas, Arvydas Čiužas, Andrius Spietinis, Olga Rukosueva, Sigitas Ciukša, Osvaldas Žurauskas, Jevgenijus Tolstokorovas.

Šiais metais Lietuvos triatlono taurės varžybos vyksta penkiuose miestuose. Etapai jau įvyko Jonavoje, Marijampolėje, Šiauliuose, o Veisiejuose ir Druskininkuose bus suorganizuoti rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Gytis RAMANAUSKAS