Paskelbtas Miesto naujienos

TARYBOS POSĖDYJE. „Ir dalykiškas, ir su humoro gaidele“

Penktadienis, 07 October 2022 11:38 Parašė 

Po vasaros atostogų į trisdešimt pirmąjį posėdį rugsėjo 29-ąją rinkosi savivaldybės tarybos nariai. Darbotvarkėje – 32 klausimai ir vienas papildomas.

Prieš pradedant darbą tylos minute buvo pagerbtas neseniai Anapilin išėjęs Jonavos rajono garbės pilietis Jonas Klemensas Sungaila.

Per praėjusią vasarą „užderėjo“ nemažai gimtadienių. Ta proga pasveikinti, gėlėmis apdovanoti Erlandas Andrejevas, Saulius Jakimavičius, Marijona Širvelienė, Birutė Platkauskienė, Gintas Jasiulionis, Remigijus Osauskas, Aldona Balutienė, Rita Latviūnienė, Mindaugas Sinkevičius.  

Svarstant darbotvarkės projektą, Remigijus Osauskas opozicijos vardu paprašė išbraukti 19 klausimą „Dėl prašymo teikimo herbo etalono ir (ar) heraldinio projekto kūrimo Jonavos rajono Ruklos miesteliui“, kurį įvardijo kaip skubos darbą ir siūlė jį teikti kitą kartą. Vienas motyvų – apklausoje dalyvavo labai mažai Ruklos gyventojų (31), o tai neatspindi visų seniūnijos žmonių nuomonės. Gintas Jasiulionis pritarė kolegai ir sakė, kad sprendimo projektą svarstė tik Kaimo reikalų komitetas, o turėjo šį klausimą analizuoti ir Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų, nes tai susiję su kultūra.

Opozicijos siūlymui taryba nepritarė, tad 19-tasis klausimas darbotvarkėje liko.

Diskusijos veltui?

Tikslinant rajono biudžetą, ilgokai diskutuota dėl maitinimo paslaugos teikimo naujajame Jonavos baseine. Siūlyta šį klausimą nukelti ateičiai, paieškoti kitokių sprendimų ir galimybių. Vis dėlto balsuojant pritarta pateiktam sprendimo projektui.

Vadovaudamasi LR vietos savivaldos įstatymo 16 straipsnio 2 dalies 15 punktu, Jonavos rajono savivaldybės taryba nusprendė patikslinti rajono savivaldybės tarybos 2022 m. vasario 10 d. sprendimu Nr. 1 TS-3 patvirtintą 2022 metų biudžetą: padidinti biudžeto pajamų planą valstybės biudžeto dotacija 76600 eurų valstybinėms (perduotoms savivaldybėms) funkcijos atlikti ir 1420140,6 euro kita dotacija; padidinti biudžeto pajamų planą iš gyventojų pajamų mokesčio  1777020 eurų; padidinti biudžeto pajamų iš Europos Sąjungos paramos lėšų planą 270 eurų.

Taip pat nutarta padidinti biudžeto pajamų planą biudžetinių įstaigų pajamomis už teikiamas paslaugas: Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centro pajamomis už išlaikymą socialinės apsaugos įstaigoje 26000 eurų; Jonavos r. socialinių paslaugų centro pajamomis už prekes ir paslaugas 20000 eurų; Jonavos nakvynės namų pajamomis už išlaikymą socialinės apsaugos įstaigoje 5000 eurų; Jonavos globos namų pajamomis už išlaikymą socialinės apsaugos įstaigoje 28000 eurų; Jonavos r. švietimo pagalbos tarnybos pajamomis už prekes ir paslaugas 500 eurų.

Taip pat buvo patikslinti rajono savivaldybės biudžeto asignavimai.

Be diskusijų patvirtintas Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo naudojimo tvarkos aprašas. Rezervo lėšos naudojamos ekstremaliosioms situacijoms ir (arba) ekstremaliesiems įvykiams likviduoti, jų padariniams šalinti ir padarytiems nuostoliams iš dalies apmokėti; gaisrų, stichinių nelaimių ir kitų įvykių padariniams likviduoti ir jų padarytiems nuostoliams iš dalies apmokėti; dėl nepaprastosios padėties atsiradusioms išlaidoms iš dalies apmokėti ir (arba) jos padariniams šalinti.

Prašymai skirti lėšas iš rezervo teikiami savivaldybės administracijos direktoriui.

Garantavo

Savivaldybės taryba nutarė suteikti 800 000 eurų garantiją 10-čiai metų dėl UAB „Jonavos vandenys“ imamos paskolos investicijų projektui finansuoti, kuria būtų įsipareigojama atsakyti garantijos gavėjui, kaip atsako ir skolininkas, už paskolos sutartyje nustatytų įsipareigojimų įvykdymą. Savivaldybės administracijos direktorius įgaliotas pasirašyti garantijos dokumentus.

„Paegzaminavusi“ UAB „Jonavos autobusai“ direktorių Otarą Urbaną, taryba nusprendė suteikti 500 000 eurų garantiją 5-eriems metams dėl „Jonavos autobusų“ imamos paskolos investicijų projektui finansuoti, kuria būtų įsipareigojama atsakyti garantijos gavėjui, kaip atsako ir skolininkas, už paskolos sutartyje nustatytų įsipareigojimų įvykdymą. Administracijos direktorius taip pat įgaliotas pasirašyti garantijos dokumentus. Jonava turės dar vieną elektra varomą autobusą.

Mokslai

Patvirtintas klasių, priešmokyklinio ugdymo grupių skaičius ir mokinių skaičius Jonavos r. savivaldybės bendrojo ugdymo mokykloms 2022-2023 mokslo metams. Patikslintas mokinių ir klasių/grupių skaičius bendrojo ugdymo mokykloms 2022-2023 mokslo metams: 226 klasių, priešmokyklinio ugdymo grupių komplektai ir jose besimokančių mokinių skaičius – 4761. 

Taryba pritarė Jonavos r. savivaldybės administracijos dalyvavimui projekte „Karjeros specialistų tinklo vystymas“.

Preliminariais duomenimis, mūsų savivaldybei bus skirta ir projekto lėšomis finansuojama 5,2 karjeros specialistų etatai. Etatai bus paskirstyti savivaldybės mokykloms Profesinio orientavimo teikimo tvarkos apraše nustatyta tvarka. Nuo 2024 m. sausio 1 d. karjeros specialistų etatams išlaikyti lėšos bus skiriamos iš valstybės biudžeto asignavimų, kurias savivaldybė gaus kartu su mokymo lėšomis.

Taryba taip pat nusprendė patvirtinti Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos klasių (grupių) skaičių ir dydį 2022-2023 m. m. 

Meno mokykloje šiuo metu mokosi 537 mokiniai, sudarytos 62 klasės (grupės). 2021–2022 m. m. mokėsi 536 mokiniai, buvo sudarytos 56 klasės (grupės).

Šiais mokslo metais mokiniai gali rinktis tokias programas: choreografijos (nuo 6 m.  amžiaus): klasikinis šokis, lietuvių liaudies sceninis šokis; ankstyvojo integruoto ugdymo (nuo 5 m.  amžiaus): muzikos, choreografijos, teatro pradžiamokslis; muzikos (nuo 6 m. amžiaus): fortepijonas, smuikas, violončelė, gitara, akordeonas, kanklės, birbynė, lumzdelis, skrabalai, trimitas, tūba, fleita, klarnetas, saksofonas, mušamieji, solinis dainavimas; dailės (nuo 7 m. amžiaus): dailės pažinimas ir raiška, dailės pažinimas ir reflektavimas, piešimas, tapyba,  kompozicija, skulptūra, dailėtyra; teatro (nuo 7 m. amžiaus): vaidyba, vaidinimo kūrimas, scenos kalba, sceninis judesys, teatro istorija, solinis dainavimas; mėgėjų (nuo 12 m. amžiaus): individualios pamokos Muzikos skyriuje ir, surinkus grupę, pamokos Dailės, Choreografijos, Teatro skyriuose; kryptingo tikslinio ugdymo (ugdytiniai, baigę pilną Meno mokyklos formalųjį švietimą papildančio ugdymo dalyką) Muzikos skyriuje.

2022-2023 m. m. Choreografijos skyriuje pradedama šiuolaikinio šokio programa.

Pritarta sprendimui „Dėl užmokesčio dydžio už Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokykloje teikiamas paslaugas patvirtinimo“. Numatytos lengvatos už Meno mokykloje teikiamas paslaugas socialiai remtinų šeimų vaikams, jei jų tėvų (globėjų) paskutinių 3 mėnesių pajamų vidurkis vienam asmeniui per mėnesį mažesnis už patvirtintą valstybės remiamų pajamų dydį; vaikams iš Jonavos vaiko ir šeimos gerovės centro, kt.  

Apie kompensacijas

Svarstytas klausimas „Dėl vidutinių kietojo ar kitokio kuro kainų, taikomų būsto šildymo išlaidų ir išlaidų karštam vandeniui kompensacijoms apskaičiuoti, patvirtinimo“.

Taryba nusprendė:

1. Patvirtinti vidutines kietojo ar kitokio kuro, kurio faktinės sąnaudos kiekvieną mėnesį nenustatomos, kainas (įskaitant PVM), taikomas būsto šildymo išlaidų ir išlaidų karštam vandeniui kompensacijoms apskaičiuoti:

1.1. mišrių malkų, vieno kietmetrio kaina – 98,00 Eur;

1.2. kai būsto šildymui ir karšto vandens ruošimui naudojamas kitoks kuras, apskaičiuojant kompensacijas taikoma šio sprendimo 1.1 papunktyje nustatyta kuro rūšis ir kaina.

Patvirtinus sprendimo projektą, padidės parama nepasiturintiems gyventojams (malkoms ar kitokiam kurui įsigyti). Šiuo metu galiojanti malkų kaina yra 42,00 Eur su PVM už kietmetrį. Patvirtinus naują kainą – 98,00 Eur su PVM už kietmetrį kaina išaugtų 56,00 Eur, t. y. 133,3 proc.

Rukla herbo dar palauks

Gerbdama skaitytojų brangų laiką, redakcija parašys diskusijų esmę, svarstant klausimą „Dėl prašymo teikimo herbo etalono ir (ar) heraldinio projekto kūrimo Jonavos rajono Ruklos miesteliui“: per mažai Ruklos seniūnijos gyventojų vertino ir rinko herbą. Užkliuvo ir pačių herbų pateikti variantai (Egidijus Sinkevičius: „Ką antram variante simbolizuoja varna?“). Į aštrią diskusiją įsivėlė buvęs Ruklos seniūnijos seniūnas, tarybos narys Gintas Jasiulionis ir klausimą pristačiusi dabartinė seniūnė Vilma Akvilė Karoblienė. Kas ką ir kaip sakė, norintys galės išgirsti įsijungę 31-ojo tarybos posėdžio įrašą.

Sprendimas šiuo klausimu priimtas nebuvo.     

Pritarta kitam su seniūnija susijusiam klausimui: Ruklos kaimo gatvei suteiktas Artilerijos gatvės pavadinimas. Ta proga seniūniją įvardijęs kaip „karingą“ (turbūt dėl buvusio ir esamo seniūnų konfrontacijos), meras ironizavo: „Reiktų dar Paliaubų arba Taikos gatvių“.

Skyrė dalinį finansavimą

Taryba nusprendė skirti dalinį finansavimą savivaldybės biudžeto lėšomis asociacijos „Vyšnialaukio kaimo bendruomenė“ projektui „Kaimas bunda“ įgyvendinti (700 Eur). 

Bendruomenė jau yra gavusi Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos sprendimą dėl paramos skyrimo, kuriame nurodytas pareiškėjo prisidėjimas nuosavomis lėšomis prie projekto įgyvendinimo. Savo lėšų bendruomenė neturi, todėl prašė rajono savivaldybės prisidėti piniginėmis lėšomis.

Asociacija „Vyšnialaukio kaimo bendruomenė“ projekto „Kaimas bunda“ metu sutvarkys neseniai įsigytų bendruomenės namų apleistą teritoriją, įrengs automobilių stovėjimo aikštelę, sutvarkys kaimo kelio atkarpą, kuri ne sezono metu yra sunkiai pravažiuojama. Projekto vertė – 6200 Eur. Paramos lėšos (apie 88,7 proc.) – 5500 Eur, prašyta prisidėti (apie 11,3 proc.) – 700 Eur viso projekto vertės.  

Apie azartinius lošimus

Svarstant klausimą „Dėl Azartinių lošimų vietos poveikio kriterijų nustatymo ir prašymų išduoti sutikimus azartinių lošimų veiklai ar jos pratęsimui nagrinėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, Arvydas Gasys ironizuodamas pasiūlė savivaldybei įsteigti Rukloje lošimo namus ir dar kavinę (aliuzija į diskusijas dėl maitinimo paslaugos teikimo Jonavos baseine?) – „byrėtų pinigėliai... Gal tada Gintas su seniūne susitaikytų?“, Mindaugas Sinkevičius atitarė ta pačia gaida: „Nuo neapykantos iki meilės – vienas žingsnis“.

Taryba nusprendė patvirtinti Azartinių lošimų vietos poveikio viešajai tvarkai, švietimui, kultūrai, visuomenės sveikatai, gyvenamajai aplinkai ir kriminogeninei situacijai vertinimo kriterijus bei Prašymų išduoti sutikimus azartinių lošimų veiklai ar jos pratęsimui nagrinėjimo tvarkos aprašą.

Šiek tiek apie kriterijus. Kriterijai, kuriais vadovaujamasi nagrinėjant lošimus organizuojančių bendrovių prašymus išduoti sutikimą pirmą kartą atidaryti ar steigti azartinių lošimų vietą: esama lošimų vietų koncentracija; lošimų vietos atstumas iki švietimo, kultūros, sveikatos priežiūros ir socialinės paskirties savivaldybės įstaigų; viešo skelbimo apie planuojamą naują azartinių lošimų veiklą metu gauta gyventojų, vietos bendruomenių, pastatų valdytojų ir kitų suinteresuotų asmenų pagrįsta nuomonė dėl būsimos veiklos galimo neigiamo poveikio viešajai tvarkai, švietimui, kultūrai, visuomenės sveikatai, gyvenamajai aplinkai ir kriminogeninei situacijai ar neatitikties visuomenės interesams.

Kriterijai, kuriais vadovaujamasi nagrinėjant lošimus organizuojančių bendrovių prašymus tęsti veiklą azartinių lošimų vietoje: nusikaltimų, baudžiamųjų nusižengimų ir administracinių nusižengimų, susijusių su viešąja tvarka lošimų vietoje, skaičius ar kriminogeninės situacijos pablogėjimas; veiklos vykdymo metu gautų pagrįstų skundų, susijusių su lošimų vieta, skaičius; viešo skelbimo apie planuojamą pratęsti azartinių lošimų veiklą metu gauta gyventojų, vietos bendruomenių, pastatų valdytojų ir kitų suinteresuotų asmenų pagrįsta nuomonė dėl esamos veiklos neigiamo poveikio viešajai tvarkai, švietimui, kultūrai, visuomenės sveikatai, gyvenamajai aplinkai ir kriminogeninei situacijai ar neatitikties visuomenės interesams.

Delegavo į Regioninę kultūros tarybą

Atsižvelgdama į iš LR Kultūros ministerijos gautą raštą, savivaldybės taryba nusprendė deleguoti Jonavos r. savivaldybės kultūros centro Krašto muziejaus muziejininkę-istorikę Giedrę Kontrimę į Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos formuojamą Regioninę kultūros tarybą.

Taip pat pritarta sprendimams „Dėl Jonavos rajono savivaldybės  2021 metų biudžeto įvykdymo ir konsoliduotųjų finansinių ataskaitų rinkinių patvirtinimo“, „Dėl didžiausio leistino pareigybių skaičiaus biudžetinėse įstaigose nustatymo“, „Dėl Asmens (šeimos) socialinių paslaugų poreikio nustatymo ir skyrimo Jonavos rajono savivaldybėje tvarkos aprašo patvirtinimo“, „Dėl viešosios įstaigos Jonavos greitosios medicinos pagalbos stoties įstatų patvirtinimo“, „Dėl viešosios įstaigos Jonavos greitosios medicinos pagalbos stoties mokamų nemedicininių paslaugų kainyno patvirtinimo“, „Dėl Jonavos rajono priešgaisrinės tarnybos nuostatų patvirtinimo“, „Dėl Jonavos rajono savivaldybės teritorijos bendrojo plano keitimo rengimo pradžios ir planavimo tikslų“, „Dėl uždarosios akcinės bendrovės „Jonavos energetika“ perskaičiuotos šilumos kainos (kainos dedamųjų) nustatymo“, „Dėl akcinės bendrovės „Achema“ perskaičiuotos šilumos kainos (kainos dedamųjų) nustatymo“, „Dėl Jonavos rajono savivaldybės smulkiojo ir vidutinio verslo rėmimo fondo nuostatų patvirtinimo“ ir kt.

Vėliau meras Mindaugas Sinkevičius padėkojo tarybos nariams už darbą, taip apibendrinęs vykusį posėdį: „Ir dalykiškas, ir su humoro gaidele“.

„Alio Jonavos“ inf.