Paskelbtas Miesto naujienos

Pasiūlytas rajono energijos išteklių taupymo planas

Trečiadienis, 28 September 2022 16:57 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybėje suburta speciali darbo grupė pasiūlė administracijai rajono energijos išteklių taupymo priemonių planą, kuris turėtų padėti savivaldybei sutaupyti iki 55 tūkst. eurų dar iki šių metų pabaigos. Plane daugiausiai dėmesio skiriama ilgalaikėms energijos taupymo priemonėms ir alternatyvių energijos sprendimų įdiegimui, tuo tarpu šiandien jokių drastiškų taupymo priemonių imtis nerekomenduojama.

„Taupysime, kiek įmanoma, bet ne gyventojų saugumo ir sveikatos sąskaita, – sako Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius. – Jau išjungėme miesto fontanus, sumažinsime gatvių, pastatų apšvietimą, tačiau tik gilios nakties metu. Rytais, kai važiuojame į darbus, vedame vaikus į ugdymo įstaigas judėjimo saugumas bus užtikrintas. Mokyklose, darželiuose ir ligoninėse taip pat laikysimės visų higienos normų ir reikalavimų“.

Savivaldybės administracija taupyti pradės nuo savęs – savivaldybės pastato koridoriuose ir kabinetuose esantys seni šviestuvai bus pakeisti į energiją taupančias lemputes.

Taupymo plane siūloma nakties metu išjungti kas antrą šviestuvą pagrindinėse Jonavos miesto gatvėse ir pėsčiųjų takuose, išskyrus vietas ties pėsčiųjų perėjomis ir prie avaringų sankryžų.

Savivaldybei taip pat siūloma sumažinti seniūnijų ir mažų privačių gyvenamųjų namų kvartalų gatvių apšvietimo intensyvumą, vėlgi – užtikrinant gyventojų judėjimo saugumą: išjungti apšvietimą naktimis, nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto.  Jonavos miesto pastatų apšvietimo intensyvumas būtų mažinimas išjungiant apšvietimą nuo 1 val. nakties iki 6 val. ryto.

Optimaliai valdyti miesto ir rajono gatvių apšvietimą leidžia Jonavos rajone jau modernizuota apšvietimo sistema ir jos valdymas, įdiegti taupūs apšvietimo elementai.

Jonavos rajono energijos išteklių taupymo priemonių plane dar iki šių metų pabaigos siūloma atlikti sprendimų, taupančių elektros energiją ir šilumą seniūnijose analizę, pradėti naudoti jau turimas saulės elektrines rajono ugdymo įstaigose ir ieškoti kitų alternatyvių šildymo bei elektros energijos sprendimų.