Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Nors AB "Achema" situacija sudėtinga, darbuotojai neturėtų panikuoti

Antradienis, 27 September 2022 11:28 Parašė 

Nei „Achemos“, nei kaimynų „Lifosos“ padangėje kol kas nieko linksmo. Bendrovės mažina apsukas (tiesa, kėdainiečiai gal lapkritį pajudės), kenčia jų darbuotojai, rajonų (tuo pačiu ir valstybės) biudžetai. Ir ką bepadarysi. Nebent Vyriausybė sugebėtų rasti išeitį, kaip suvaldyti energijos kainų kilimą, gal pasikonsultuotų su Lenkija, kuri šiuo klausimu dirba daug ir intensyviai.

Dar prieš keletą mėnesių susitikusi su vienu „Achemos“ darbuotojų paklausiau, kaip jis reaguoja į būsimus atleidimus, prastovas, atlyginimus. Tąkart vyras tik trūktelėjo pečiais: pirmiausiai turbūt atleis pensininkus, jaunimas išvažiuos už sienos arba čia, Lietuvoje, susiras kitus darbus. Na, o ištikimi achemiečiai tikriausiai „susispaus“ ir bandys kaip nors išgyventi sunkmetį, laukdami, kol bendrovė vėl pradės dirbti pilnu pajėgumu. Tik ar užteks žmonėms kantrybės laukti?

Rugpjūčio pabaigoje AB „Achema“ informavo visuomenę, kad nuo rugsėjo 1 dienos laikinai stabdys gamyklos veiklą, kol kas paliekant tik dervų ir techninių dujų gamybą. „Esant tokiai situacijai rinkoje, didžioji dalis Vakarų trąšų gamintojų priversti stabdyti savo fabrikus, bendrovė „Achema“ – ne išimtis. Rekordinės gamtinių dujų kainos tiesiogiai lemia produkcijos savikainą, mūsų gaminamų trąšų kainos tampa nekonkurencingos, lyginant su JAV ir Rusijos gamintojų produkcija“, – tąkart kalbėjo „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Pirmosiomis rugsėjo dienomis bendrovė išplatino dar vieną pranešimą, jog įmonė privalo imtis ypač sunkių sprendimų, kurie leistų sumažinti nuostolius ir ilguoju laikotarpiu išsaugoti kuo daugiau darbo vietų.

Laikinai sustabdžius veiklą, dalis darbuotojų yra išleisti į prastovas pusei mėnesio. Kiti – mėnesiui. Jiems, kaip numato LR Darbo kodeksas, mokamos 40 proc. vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmokos. Maždaug 5 proc. iš 1250 darbuotojų planuojama atleisti.

„Darbuotojai ypatingai svarbūs, deja, priimti sprendimai yra neišvengiami. Neatlikę šių skaudžių veiksmų pakenktume pirmiausia būtent žmonėms: neveiklumas ar ryžto stoka greitu metu pareikalautų kur kas didesnio masto etatų mažinimo. Pramonės įmonės tiesiog neturi jokio kito pasirinkimo ir privalo mažinti kaštus visomis įmanomomis priemonėmis“, – sakė generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Preliminariai planuojama, kad įmonė nedirbs iki gruodžio, tačiau galimi greiti pokyčiai, priklausantys nuo dujų ir trąšų rinkų tendencijų.

Nors šiuo metu ir nelengva, „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė tikisi, kad artimiausiu metu bendrovė atnaujins veiklą ir viskas sugrįš į įprastas vėžes.

„Bendrovėje yra darbuotojų atleidimo atrankos komisija, kurią sudaro po tris darbdavio ir profesinės sąjungos atstovus. Procesas vyksta laikantis LR Darbo kodekso nuostatų, yra vertinami darbuotojų pirmumo kriterijai. Iš viešai paskelbtos informacijos aišku, kad bendrovė priėmė sprendimą panaikinti apie 30 etatų. Šiame procese siekiame galimų neigiamų pasekmių realaus sušvelninimo (darbuotojų perkvalifikavimo, perkėlimo į kitas darbo vietas, darbo laiko režimo pokyčių, didesnių, negu LR Darbo kodekse numatytos, išeitinių išmokų, įspėjimo terminų pratęsimo ir kita).

Darbuotojų atleidimai yra nemalonus ir sunkus procesas, kuriuo nesidžiaugia nė viena šalis, tačiau norisi nuraminti darbuotojus: atleidimai palies labai nedidelį darbuotojų skaičių, bus atsižvelgta į kiekvieno darbuotojo padėtį, ieškoma perkvalifikavimo galimybių, todėl darbuotojams nereikia panikuoti, hiperbolizuoti paskelbtų skaičių, manyti, kad kiekvienas bus atleistas. Bendrovė priėmė sprendimą suefektyvinti veiklą, ir darbuotojai, dirbantys pareigybėse, kurios nėra naikinamos, neturėtų perdėtai jaudintis, nervintis“, – „Alio Jonavai“ sakė Birutė Daškevičienė.   

AB „Achema“ yra viena iš paskutiniųjų Europos trąšų gamintojų, sustabdžiusių didžiąją dalį gamybos. Dėl aukštų dujų kainų veiklos apimtis žymiai sumažino arba apskritai sustabdė Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Norvegijos, Vengrijos trąšų gamybos įmonės.  

Stasė MIKŠIENĖ