Paskelbtas Renginiai

Čempionų diena „Saulutėje“

Trečiadienis, 21 September 2022 12:13 Parašė 

Rugsėjo 14 d. du čempionai Jonavos vaikų lopšelyje - darželyje "Saulutė" dalijosi šaškių žaidimo subtilybėmis. Čia lankėsi didmeistrė Sandra Laurutienė ir meistras Vaidas Stasytis. Jų pamokų klausėsi dvi dešimtys pedagogų, trenerių, atvykusių iš kelių rajonų ir mokančių mažuosius galvočius šaškių subtilybių.

Pasirodo, moterys ir vyrai mąsto skirtingai, bent paprastųjų šaškių žaidime tai akivaizdžiai pasitvirtina. Būtent šiame žaidime vyrai nepralenkiami, nes geba susitelkti į vieną vienintelį dalyką - šaškes. Todėl atskirai organizuojami vyrų ir moterų šaškių žaidimo čempionatai. Planetos moterų paprastųjų šaškių čempionato dalyvė, Lietuvos paprastųjų šaškių žaidimo nugalėtoja šiaulietė Sandra Laurutienė dalijosi vaikų treniravimo ypatumais, atskleidė šaškių žaidimo mokymo vingrybes. Kaip kritiškai pastebėjo šaškių treneris Aleksandras Fomkinas, šis žaidimas - tai ne šaškių stumdymas, o kombinacijų išmanymas ir gebėjimas jas tinkamu metu panaudoti. Lietuvos čempionas, tarptautinių šaškių turnyrų dalyvis Vaidas Stasytis pasidalijo šaškių žaidimo atsiradimo istorija, seminaro dalyvių paprašytas, jis pasakojo apie turnyrų patirtis. Šaškių žaidimo entuziastai aiškina, kad norint gerai žaisti šaškėmis, privalu įvaldyti ir atmintyje saugoti šabloninius žaidimo elementus, taip pat mokytis tinkamai įvertinti poziciją, kad galėtų laiku tuos elementus ar kombinacijas panaudoti. Čempionas Vaidas Stasytis pasakojo, kad žaidimas šaškėmis lyginamas su karo menu, nes jame, kaip ir kare, siekiama nuginkluoti priešininką ir užkirsti kelią jo tolimesniems veiksmams.  Panašus į šaškes žaidimas rastas Egipte archeologinių kasinėjimų metu, jis datuojamas apie 600 metų prieš Kristaus gimimą.

Jonavos vaikų lopšelis – darželis „Saulutė“ kasmet organizuoja rajoninį ir respublikinį šaškių turnyrą „Baltieji pradeda“. Turnyre dalyvauja komandos iš Jonavos, kitų Lietuvos miestų. Kaip ir dera, turnyre varžosi komandos tarpusavyje, o atskirai jėgas išbando berniukai ir mergaitės, kaip tikrame paprastųjų šaškių žaidimo čempionate. Pagal turnyro taisykles, vaikai varžosi šveicariška sistema (7 ratai), turnyre dalyvauja Lietuvos šaškių federacijos deleguoti treneriai, kurie sumuoja rezultatus ir paskelbia nugalėtojus.

Ar žinojote, kad intelektas vystosi maždaug iki 7 metų, todėl kognityvinių (pažintinių) gebėjimų raidą praplėsti galėtų būtent šaškių žaidimo mokymas ikimokykliniame amžiuje. Žaidžiant šaškėmis vystomas loginis mąstymas, mokomasi nuoseklumo, intuicijos, kūrybiškumo, treniruojamasi sutelkti dėmesį, mokomasi pripažinti ir analizuoti klaidas, ieškant geriausio ėjimo, varianto. O čempionu tampa tik vienas iš 1000, būtent iš tų, kurie šaškių žaidimo paslapčių pramoko iki 7-erių.

Dėkojame treneriui Aleksandrui Fomkinui, Lietuvos šaškių federacijai ir renginio rėmėjams Arvydui Gasiui, Gintarui Stašioniui bei Andrejui Štombergui už galimybę pabendrauti su šaškių žaidimo meistrais ir perimti šios sporto šakos mokymo subtilybes.

Jelena Galvydytė

Jonavos vaikų lopšelio – darželio „Saulutė“ direktorė