Paskelbtas Miesto naujienos

INTERVIU. Nesušalsime, bet mokėsime daugiau

Ketvirtadienis, 08 September 2022 08:31 Parašė 
UAB „Jonavos šilumos tinklai“ direktorius Jonas Kaminskas UAB „Jonavos šilumos tinklai“ direktorius Jonas Kaminskas

Brango, brangsta, brangs – kaip plaktuku į galvą kala žiniasklaidos kanalai. Stebint mikrofono išvengti bandantį vieną kitą ministrą, nenorom pagalvoji: ar jie tikrai turi kokį nors planą, kaip suvaldyti infliaciją, kaip palengvinti žmonių gyvenimą? O kaip šiuo įtemptu laiku sekasi UAB „Jonavos šilumos tinklai“? Ar nešalsime šią žiemą? Kokių patarimų šilumininkai turi jonaviečiams? Apie tai – bendrovės direktorius JONAS KAMINSKAS.  

– Gal jus pasiekė informacija, kas numatoma daryti valstybės lygmeniu? Ką pasiūlytumėte jūs?

Sprendimų, žinoma, ieškoma, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba teikia siūlymus, kaip suvaldyti biokuro ir gamtinių dujų kainų svyravimą. Kaip tai atsilieps kuro kainoms, kol kas pasakyti sunku, nes daugelis veiksnių priklauso nuo pokyčių pasaulinėse energetinių išteklių rinkose. Mano manymu, siekiant lengvinti naštą gyventojams, siūlyčiau lanksčiau taikyti šilumos kainų kompensavimo modelį.

– Jonaviečiams labai svarbu žinoti, kaip bendrovei sekasi apsirūpinti žaliavomis artėjančiam šildymo sezonui. Ar nesušalsime?

Biokuro (medienos skiedros ir medienos granulių) tiekimą iki 2022 metų pabaigos esame pilnai užsitikrinę, o 2023 metų pirmiems keturiems mėnesiams – apie 30 proc. Iki artėjančio šildymo sezono pradžios planuojame būti užsitikrinę apie 80 proc. viso reikalingo sudeginti biokuro kiekio. Gamtinių dujų pirkimo konkursą kitiems metams organizuosime dar šį mėnesį.

Kadangi mūsų technologinio kuro struktūroje gamtinės dujos sudaro tik apie 16 proc., o biokuras apie 84 proc., mums pavyksta išvengti ženklių šilumos kainų šuolių Jonavos rajono gyventojams.

– Kokios įtakos žaliavų kainų svyravimai turėjo jūsų vadovaujamos bendrovės rezultatams, tuo pačiu ir jonaviečių sąskaitoms?

2022 metais, palyginti su praėjusiais, patiriame grynąjį nuostolį. Šių metų faktinė sausio-liepos mėnesių pelno (nuostolių) marža siekia -8,75 proc., nuostolis sudaro 469,5 tūkst. Eur. 2022 metų nuostolį lėmė išaugusios technologinio kuro, elektros energijos, vandens ir einamojo remonto sąnaudos. Lyginant šių metų sausio-liepos mėnesius su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, technologinio kuro sąnaudos dėl išaugusių gamtinių dujų ir biokuro kainų padidėjo 1,75 mln. Eur.

Šilumos gamyba ir tiekimas yra 100 proc. valstybės reguliuojama veikla. Mūsų nuostolis dėl kuro kainų skirtumo reiškia, kad gyventojai šiais metais mažiau sumokėjo už šilumą. Aišku, per kelerius metus tą skirtumą gyventojai turės grąžinti bendrovei, nes taip numato valstybės reguliatoriaus (Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos) metodika, tačiau mokėjimai išdalinti vieneriems ar dvejiems metams, tad gyventojai to beveik nepajus.    

– Realybė tokia: žaliavų kainos auga ir tai neišvengiamai paplonins gyventojų pinigines. Kas mūsų laukia žiemą?

Lyginant su praėjusiu šildymo sezonu, biokuro medienos skiedros pirkimo kaina išaugo daugiau negu 2,1 karto: nuo 21 Eur/MWh iki 45 Eur/MWh. Gamtinių dujų kaina padidėjo daugiau negu 2,25 karto: nuo 86 Eur/MWh iki 194 Eur/MWh. Šiuo itin nestabiliu laikmečiu prognozuoti kuro kainas labai sudėtinga. Pasaulinėse energetinių išteklių rinkose gamtinių dujų augimas prognozuojamas net iki 350 Eur/MWh.

Nepaisant to, kad mūsų technologinio kuro struktūroje gamtinės dujos, kaip minėjau,  sudaro tik 16 proc., gamtinių dujų kainos svyravimas turi didelės įtakos šilumos kainai. Prognozuojama, kad artėjančio šildymo sezono vidutinė šilumos kaina Jonavos gyventojams gali siekti apie 11,9 ct/kWh. Dėl pasauliniu mastu drastiškai augančių kuro kainų tikėtina, kad, lyginant su praėjusiu šildymo sezonu, vidutinė šilumos kaina gali didėti ir daugiau kaip 50 proc.

Esant tokiai situacijai, galiu pasidžiaugti, kad Jonavos rajono savivaldybės valdomos įmonės, o ir pati savivaldybė aktyviai dalyvauja skatindama daugiabučių namų modernizaciją, todėl modernizuotų daugiabučių gyventojai neturėtų taip stipriai pajusti didėjančių kuro kainų. Daugiabučio namo renovacija net iki 50 proc. leidžia sutaupyti suvartojamos šilumos kiekį.

– Šiuo metu labai aktyviai aiškinama, kaip reikia taupyti elektrą. O kokių patarimų turėtumėte jonaviečiams: kaip jiems taupyti šilumą?

Mokėjimai už patalpų šildymą tik iš dalies priklauso nuo kainos. Svarbu yra ir pačios šilumos suvartojimas. Taupyti galima mažinant šilumos suvartojimą name: laikyti uždarytas  laiptinių duris, jas pakeisti į sandaresnes, nepamiršti uždaryti langus.

Norėdami pasiekti rezultato, gyventojai turėtų patys parodyti iniciatyvą: renovuoti daugiabučius namus, modernizuoti šildymo ir karšto vandens sistemas. Šiuo metu daugelyje  Jonavos daugiabučių yra galimybė šilumą reguliuoti nuotoliniu būdu ir realiu laiku, o ten, kur reguliuojama rankiniu būdu, gyventojai turėtų kreiptis į mus dėl temperatūros korekcijos, o ne laukti didesnės sąskaitos ir tik tada aiškintis priežastis.

– Ačiū už informaciją.

Bendravo Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ