Paskelbtas Rajono naujienos

Bukonių mokykloje – naujos tradicijos

Antradienis, 06 September 2022 10:06 Parašė 

Rugsėjo pirmoji – visos bendruomenės šventė Bukonių mokykloje-daugiafunkciame centre. Kasmet tradicinė ir vis kitokia.

Šiais metais skambant mokyklos dainai, pirmokus su jų vaikiškom svajonėm, rūpesčiais ir džiaugsmais į Mokslo ir žinių šalį palydėjo aštuntokai. Nuo šio rugsėjo mokykloje jie vyriausieji.

Šventėje dalyvaujančius bendruomenės narius sveikino LR Seimo narys Eugenijus Sabutis, buvusi mokyklos direktorė Elena Tuzovienė, klebonas Rimas Mačiulskis, Bukonių seniūnijos vyriausioji specialistė Nijolė Mockienė, Bukonių I ir II seniūnaitijų seniūnaičiai Dalija Kajėnienė ir Darius Freimontas, Amerikos lietuvis, bendradarbiaujantis su asociacijos „Bukonių krašto šeimos namai“ vaikų dienos centru „Ateik ir auk“ Timas Puodžiūnas, Jonavos kultūros centro Bukonių filialo vadovė Karolina Petrenčiuk-Naujokienė, meno vadovė Valerija Degutienė ir saviveiklininkai.

Ir pirmokus, ir visą mokyklos bendruomenę  į ilgą mokslo kelią kvietė du varpeliai, o ne tradiciškai vienas. Vienas varpelis skambėjo pirmokų mokytojos Astos rankose, antrasis – mokyklos direktorės Dalios rankose – padovanotas Timo Puodžiūno.

Varpeliui 80 metų ir juo Timo tėtis – vienos iš JAV mokyklų direktorius, kviesdavo vaikus į mokyklą. Nuo dabar varpelis skambės Bukonių mokykloje.

Tą pačią dieną – dar vienos tradicijos pradžia

Įvyko pirmasis šaškių turnyras, skirtas ilgamečio Bukonių mokyklos mokytojo Stasio Saldūno atminimui. Nuo šiol, kasmet, pirmąją mokslo metų dieną, Bukonių mokyklos bendruomenės nariai ir svečiai žais šaškių turnyre.

Į Bukonis mokytojas atvyko 1975 metais nuo rugsėjo 1 d. mokyti lietuvių kalbos ir literatūros. Buvę mokiniai jį prisimena ir kaip kūno kultūros mokytoją. Mokytojas Stasys Saldūnas buvusių mokinių ir kolegų atminty išliko kaip puikus šaškininkas ir šachmatininkas – didelis šių žaidimų entuziastas, išmokęs šio žaidimo paslapčių daugelį.

Buvusi Bukonių mokyklos direktorė Elena Tuzovienė sakė, kad S. Saldūnas buvo geranoriškas, mylėjo žmones, mylėjo kiekvieną vaiką, norėjo kuo daugiau vaikų išmokyti žaisti šaškėmis ir šachmatais.

Mokytoją pažinoję prisiminė jį nuolat besinešiojantį portfelį, kuriame buvo šachmatų lenta ir šachmatai, kad galėtų bet kurią akimirką su pageidaujančiu sutiktuoju sužaisti žaidimo partiją.

Žaisime ir mes. Šis žaidimas – vienas iš būdų matematikos ir kitų mokslų pasiekimų gerinimui. Turnyre aktyviai dalyvavo mokiniai, tėveliai, seneliai ir svečiai. Džiaugiamės, kad aktyviai į mokyklos bendruomenę įsijungė ir ukrainiečiai vaikai ir jų tėveliai. Visi dalyviai buvo apdovanoti dalyvio medaliais, 10-čiai geriausių žaidėjų įteikti laimėtojų medaliai, o 1-3 vietų laimėtojams įteiktos ir LR Seimo nario Eugenijaus Sabučio įsteigtos dovanos.

Nuostabu, kad pirmąją vietą laimėjo buvusi mūsų mokyklos mokinė, ketvirtoko Luko mama Jurgita Pastafkienė, o antrąją ir trečiąją vietas pasidalijo ukrainiečių Tichomirovų šeima – aštuntokės Marinos tėveliai, 4-6 vietas užėmė septintokas Titas Strikauskas ir aštuntokai Natalija Lukonytė ir Eiviltas Skroblas.

Pirmąją mokslo metų dieną šventės dalyviai bendravo ir lietuvių, ir užsienio kalbomis. Tai dar viena motyvacija mokiniams siekti kuo geresnių ugdymosi rezultatų. Ir svarbiausia, keliaujant gyvenimo keliu, matyti šalia esantį, pagelbėti, patarti, patarti... Visiems kartu kuriant tradicijas, bendraujant, bendradarbiaujant ir džiaugiantis sėkmėmis.

Dalia Autukienė, Bukonių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė