Paskelbtas Laisvalaikis

Kaip išsirinkti ortopedinį čiužinį, kad būtų galima mėgautis kokybišku miegu?

Antradienis, 06 September 2022 10:04 Parašė 

Geras, ramus miegas yra būtinas gerai sveikatai ir žmogaus veiklai. Ne tik kaip, bet ir kiek miegate, priklauso nuo bendros jūsų kūno būklės ir emocijų, o tai reiškia gyvenimo kokybę. Trečdalį savo gyvenimo žmogus praleidžiame miegodami, todėl miegamojo baldams reikėtų skirti ypatingą dėmesį. Pradėti reikia nuo svarbiausio klausimo – kaip išsirinkti čiužinį lovai? Pirma, jis turėtų būti ortopedinis, t.y. turi atspindėti kūno kontūrus. Tik tokiu būdu jis gali išlaikyti stuburą natūralioje būsenoje, išvengdamas deformacijos ir papildomų apkrovų. Dabar pirkėjams siūlomas didžiulis čiužinių asortimentas, pasižymintis įvairiomis ortopedinėmis savybėmis: kietumu, medžiaga ir kaina. Kaip nepasiklysti visose šiose savybėse ir kaip išsirinkti ortopedinį čiužinį, kad jis būtų tikrai gydomasis ir profilaktinis?

Atkreipkite dėmesį į dydį, taip pat jį pritaikykite savo lovai

Lova ir čiužinys turi atitikti vienas kitą, juk tai tikrai svarbu, nes norisi kokybiškai miegoti. Pirmiausia apsispręskite dėl matmenų – išmatuokite miegamosios vietos plotį ir ilgį. Jūsų naujasis čiužinys turi tiksliai atitikti lovos dydį, geriausias variantas – juo besinaudojančio žmogaus ūgis plius 20 cm. Patogus viengulės lovos plotis negali būti mažesnis nei 80 cm. Jei jums įdomu, kaip išsirinkti čiužinį dvigulei lovai, šis skaičius turėtų būti ne mažesnis kaip 140 cm. Žmogui turi būti pakankamai vietos atsipalaiduoti ir pasirinkti sau patogiausią miego padėtį. Tai labai svarbus kriterijus perkant naują čiužinį, o jei ieškote geriausio varianto: Relax Čiužiniai pagaminti Lietuvoje tikrai jums patiks.

Ar man reikalingas čiužinys su spyruoklėmis?

Čiužiniai, kaip ir kiti daiktai, gali būti suskirstyti, o čiužinius skirstyti yra lengva, nes vieni yra su spyruoklėmis, o kiti be. Įdomu ir svarbu tai, jog čiužiniai, kurie turi spyruokles taip pat yra skirtingi, gali būti nepriklausomi ir su Bonnell spyruokliniu mechanizmu. Pirmuoju atveju kiekviena spyruoklė veikia savarankiškai ir jų skaičius svyruoja nuo 250 iki 300 vienam kvadratiniam metrui. „Pocket“ tipo čiužinyje jų skaičius išauga iki 400 ir daugiau. Ši spyruoklinė sistema tiksliausiai prisitaiko prie kūno anatomijos, suteikdama jam pačias komfortiškiausias sąlygas viso miego metu. Antruoju atveju spyruoklės yra vienodo standumo ir kiekviena spyruoklė yra tampriai sujungta su gretima spyruokle. Pagal veikimo principą ši sistema yra panaši į šarvuotą tinklelį, o ortopedinis poveikis yra mažiau ryškus nei pirmasis variantas. Tvirtas argumentas renkantis čiužinį su „Bonnel“ spyruokliniais elementais gali būti palyginti žema kaina, todėl jis patrauklus vartotojų akimis. Taip pat yra dviejų tipų čiužiniai be spyruoklių: monoblokiniai – naudojant vieną užpildą ir kombinuoti – naudojant dvi ar daugiau medžiagų. Gaminant dviejų tipų čiužinius daugiausia naudojamos natūralios medžiagos: kokoso pluoštas, poliuretano putplastis, vilna, medvilnė, veltinis, lateksas, jums reikia tik išsirinkti, kuris tinkamiausias.

Kietas ar minkštas čiužinys, kuris geriau?

Kietumas ir minkštumas yra vieni iš svarbiausių faktorių, kurie leidžia tinkamai išsimiegoti. Kieti čiužiniai gali pakenkti žmonėms, kurie yra fiziškai silpni ir trapūs. Tačiau turintiems antsvorio, priešingai, reikėtų vengti minkštų lovų. Panagrinėkime šį klausimą išsamiau. Minkšti čiužiniai puikiai tinka pagyvenusiems žmonėms, per mažo svorio ir tiems, kurie nori miegoti ant šono. Vidutinio kietumo lygis skirtas tiems, kurie propaguoja aktyvų gyvenimo būdą, reguliariai mankštinasi, yra vidutinio ūgio ir svorio. Dažniausias šio čiužinio variantas – kokoso pluošto ir latekso užpildo derinys. Tvirti čiužiniai labiausiai rekomenduojami vaikams ir paaugliams, kurių skeleto ir raumenų sistemos dar tik formuojasi, taip pat žmonėms, turintiems antsvorio. Šių čiužinių gamyboje daugiausia naudojamas natūralus kokoso pluoštas.