Paskelbtas Renginiai

Upninkų senolis: „Esu patenkintas senatve“

Pirmadienis, 05 September 2022 08:53 Parašė 

Senjorų klubo „Polėkis“ vasaros palydėtuvės nuaidėjo kaip iššūkis rudeniui baltomis hortenzijomis pasipuošusioje knygų terasoje. Paskutinius iškeliaujančios vasaros atodūsius dar bylojo miestą nušvietusi saulutė, bet protarpiais lietučiu nusileidžiantis dangus priminė darganotą, rūstų rugsėjį.

 Nepaisant neoptimistinių sinoptikų pranešimų, klubo nariai susėdo terasoje ir, paraginti klubo vadovės Reginos Lukoševičienės, ėmė dalyti atmintyje dar neišblukusius įspūdžius: kas kur buvę, ką matę, ką supratę. Nepašykštėti tų įspūdžių visus paskatino ir bibliotekos direktorės Skirmutės Gajauskaitės pasveikinimas, padrąsinimas ir toliau džiaugtis bendryste, nepasiduoti vienatvės nuotaikoms.

Nuskardėjo Antano armonika, nuaidėjo Valerijaus bajanas, šokio sūkuryje nubangavo kelios poros. O kur muzika, ten ir eilės, poezija. Eiliuotai savo atsisveikinimą su vasara paskaitė Vitalija, lyriškai savo linkėjimus išdainavo net iš Upninkų su taksi atkeliavęs Bronius, kuris, anot jo paties, esantis patenkintas senatve, juolab, kad gali kažką išdrožti, sumeistrauti. Antai neseniai jis išdrožė visą senąjį Vyšnialaukio kaimą su senovinėmis sodybomis, o dabar bibliotekai atvežė, padovanojo miniatiūrinę Gedimino pilį. Donatas, jau 98-erių vyras, tris ar keturis kartus savo gyvenime išvengęs mirties, padeklamavo B. Brazdžionio eilėraštį, kuris jam ir dabar primena kančios ir nuotykių pilną tremtinio dalią, o nepailstanti kūrėja mokytoja Anelė, neretai miesto takuose pasirodanti su šiaurietiškomis lazdomis, paskaitė keletą naujų savo kūrinėlių.

Ne pirmą kartą stebina Gemos ir Rimantos duetas, primenąs, kaip gražiai kadaise augo linai prie kelio, kaip iškeliaujantiems iš tėviškės pamodavo senas klevas. Maža to, dueto repertuare ir jūros įspūdžius atkuriančios dainos „Oi, jūra motule“, „Tyliai banguoja jūra“, kitos. Keliautojų „frakcijos“ vadovė Angelė pasidžiaugė vasaros kelionėmis – į Palangą, į Druskininkus, į Merkinę, į Liškiavą, į Valdovų rūmus, į Jūrų muziejų, plaukiota Kauno mariomis. Už tą kelionių ilgesį senjorai ypač dėkingi klubo vadovei Reginai, kuri nuolat skatina nesnausti, neprarasti romantikų polėkio. Jai – puokštė rudeniu kvepiančiu kardelių, ji – po „Taurostos“ naują leidinį gimtadienius šventusiems.

Dainuodami „Augo girioj ąžuolėlis“ senjorai sustojo bendrai nuotraukai. Vėliau ne vienas savo širdžių šilumą dalijo bendraudami „frakcijose“, spūstelėdami rankas ir nuoširdžiai, be pavydo ar dvasinio susvetimėjimo atviraudami. Kitas bendražygių susitikimas, kaip planuota, įvyko rugsėjo 1 d., klausantis paskaitos apie istorinį K. Rusecko paveikslą „Pjovėja“, dalijantis Rugsėjo 1-osios įspūdžiais, prisiminimais.

Marius Glinskas

Viešosios bibliotekos nuotr.