Paskelbtas Miesto naujienos

Tradicinė miesto apžiūra. Ar sklypų savininkai parems gražią iniciatyvą?

Trečiadienis, 20 July 2016 19:38 Parašė 
Tokie stendai miesto nepuošia. Tokie stendai miesto nepuošia.

Mieste, ypač vasarą, darbų milijonai: tvarkomos gatvės, šienaujama, sodinamos, prižiūrimos gėlės ir t. t., ir pan. To rezultatas – pasididžiavimas savo miestu ir svečių nuostaba: „ Tikrai nemanėme, kad Jonava tokia graži“. O kad ji būtų dar patrauklesnė, kritiškai apžiūrimas kiekvienas kampas, svarstoma, ką ir kaip galima padaryti.

Miesto centre (J. Basanavičiaus g. 2) esančią teritoriją planuojama tvarkyti, tad rajono vadovai, siekdami estetinio vaizdo ir vienovės, pakvietė prisidėti ir aplinkinių sklypų savininkus: bendromis pastangomis iš karto sutvarkyti visą teritoriją. Dalis verslininkų nieko prieš „kooperuotis“, UAB „Regvita“, dar keletas sklypų savininkų svarsto savo valdas kada nors tvarkyti atskirai. Tad nenustebkite, kad visa teritorija gali atrodyti „pusiau lupta, pusiau skusta“...

Iš miesto centro sukame link Laukagalių g., kuria driekiasi dviračių takas. Ir čia net trys mero Mindaugo Sinkevičiaus pastebėjimai: įpareigoti „Jonavos paslaugas“ nuversti styrančius be laidų senus apšvietimo stulpus ir apgenėti krūmokšnius, jau kone virstančius ant dviračių tako, o miesto seniūnija privalės išsiaiškinti, kam priklauso sudegusio namo griuvėsiai, ir pareikalauti, kad savininkai sutvarkytų savo sklypą.

Tiek mieste, tiek ir rajone buvo vykdoma daug projektų, finansuojamų Europos Sąjungos lėšomis. Privalu buvo įrengti informacinį stendą, koks tai projektas, kokie darbai atlikti. Viskas gerai, jei ne vienas „bet“: pastatė stendą ir pamiršo. Taip, kaip Žeimių ir Beržų gatvių sankryžoje. Tad miesto seniūnija įpareigota patikrinti ir nuimti visus senus stendus, jei to projekto viešinimo terminas jau baigėsi.

Sustojame prie „amžino galvosopio“ – Žeimių-Lietavos-Žemaitės gatvių žiedinės sankryžos. Ja sukdamos sunkiasvorės sulaužo granito trinkeles, kurias ir vėl reikia keisti. Tuo pasirūpinti turės miesto seniūnija.

Praūžę stiprūs vėjai gerokai aplaužė medžių šakas, to neišvengė ir netoli Jonavos ligoninės augusios pušys. UAB „Jonavos paslaugos“ įpareigotos sutvarkyti.

Sodų g. 37A gyventojai piktinasi, kad priešais esančių garažų teritorijoje pripilta žemių, automobiliams važiuojant kyla dulkės, jos nusėda ant ką tik renovuoto daugiabučio sienų. Atkreipiamas dėmesys ir į išraustą žemės plotą. Ko gero, po darbų paliko AB „Jonavos šilumos tinklai“, todėl miesto seniūnas įpareigojamas išsiaiškinti, kieno tai brokas, ir informuoti įmonę, kad būtų sutvarkyta.

Rimkų mikrorajone tikras „bardakas“: iškasta, perkasta, nukasta. Žmonės nesiskundžia: tvarkoma gatvė, keičiamos trasos, žodžiu, intensyviai vyksta darbai, ir tai visi supranta. Tačiau nepateisinamas aplaidumas: ties Chemikų g. 35-uoju namu (link lopšelio-darželio „Dobilas“) suverstos krūvos žemių, mėtosi gelžgaliai, net šampano butelis voliojasi. Meras M. Sinkevičius lakoniškas: „Sutvarkyti! Tai – „pavyzdys“, kaip negalima dirbti ir kokių rangovų Jonavai nereikia. Ne taip turime gyventi!“

Tradicinėje mero organizuojamoje miesto apžiūroje dalyvavo Miesto reikalų komiteto pirmininkas Erlandas Andrejevas, UAB „Jonavos paslaugos“ direktorius Edmundas Mulokas, Jonavos seniūnas Povilas Beišys, Aplinkos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Vilma Matijošaitienė, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andrius Venckus, rajono žiniasklaidos atstovai.

Karolina VIČIŪTĖ