Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Atminimo turnyre savo dominavimą pakartojo dvigubą pergalę pasiekęs Valdas Lukšas

Penktadienis, 02 September 2022 11:25 Parašė 

Net dvi savaites Jonavos lauko teniso entuziastai ir mėgėjai turėjo galimybę kortuose parodyti save ir pasivaržyti su kitais šios sporto šakos puoselėtojais. Šie metai išskirtiniai, nes Jonavos tenisas mini trisdešimtąsias gyvavimo metines.

Jonavos tenisui - 30

1992 metais prasidėjo teniso kelias Jonavoje ir apie tai gali prisiminti ir papasakoti keletas jonaviečių, kurie tais metais sudalyvavo pirmajame Kalėdiniame teniso turnyre, kuris buvo organizuotas tuometinėje pirmojoje vidurinėje mokykloje (dabar – J. Ralio gimnazija). Tuomet tokiame pirmajame turnyre varžėsi šeši Jonavos krašto sporto mėgėjai: Arūnas Rimkus, du Vytautai – Raigaišis ir Krajašas, Ervinas Songaila, Genadijus Medvedevas ir Andrius Kupčiūnas. Būtent pastarieji du dalyvavo šiame turnyre, o varžybas stebėjo į svečius atvykęs V. Krajašas.  Bėgant metams daugėjo teniso entuziastų ir kaip savo prisiminimais pasidalino A. Kupčiūnas, ir pats Andrius, ir kiti žaidėjai ėmė tobulinti žaidimo techniką, tobulėjo žaidime besimokindami iš savo klaidų. Vėliau palaipsniui susibūrusiems Jonavos tenisininkams ėmė vadovauti a. a. E. Songaila. Šis teniso entuziastas tikrai pasiekė puikių rezultatų tenise, kai jau ėmė varžytis su kitų rajonų ar miestų teniso entuziastais. Savo amžiaus grupėse E. Songaila yra tapęs ir „Palanga open“ čempionu. Įdomu tai, kad jonavietis laimėjo tarptautiniame turnyre. Jonava turėjo ir dar vieną solidų žaidėją Aleksandrą Čelombijevą, kuris pergales „skynė“ dažnai ir taip finaluose skriausdamas A. Kupčiūną.

2009 metais Ervinas Songaila iškeliavo į amžinojo poilsio vietą ir po metų nuspręsta rengti atminimo turnyrus, kuris šiemet toks buvo tryliktasis. Po šio žaidėjo mirties, teniso kelią toliau tęsė Antanas Benaitis, įkurdamas Jonavos teniso klubą.

Turnyrų tradicijas perėmė „YZY“

Kurį laiką Jonavos teniso turnyrus ir Ervino Songailos atminimo turnyrą organizavo ir pats žaidė dar vienas mūsų krašto teniso entuziastas Antanas Benaitis. Visgi, metams bėgant į šios sporto šakos gyvenimą įsiliejo jaunimas, kuris perėmė tradicijas. Paskutinius šešerius metus atminimo turnyrus ėmėsi organizuoti Tomas Noreika, o visiškai neseniai įkūrė ir teniso klubą Všį „YZY klubas“.

„YZY – angliškai yra „lengvai“, bet vertimą padariau į lietuvių kalbą, - kalbėjo šio klubo vadovas T. Noreika, - visiems iš šono atrodo, kad tenisas yra lengvas žaidimas: atėjau, pasiėmiau raketę, numušiau kamuoliuką ir laimėjau ar pralaimėjai. Praleidau gerai laiką. Atrodytų „YZY“. Visgi, kai šį dalyką pradedi, jau tada būna ne taip lengva, kaip azartas, noras pasiekti, pramušti, numušti ir patobulėti. Dalinai galima pasakyti, kad tai yra savotiškas narkotikas. Šis produktas padeda atsipalaiduoti, pamiršti ir nusiraminti, tai lygiai taip pat veikia tenisas. Pavargęs po darbo atrodo tu nieko nenori, tavo galva perkrauta, tu visas atrodai sprogstantis ir ateini į aikštelę, ir vargšas tas kamuoliukas su geria visą tavo pyktį, tu viskas išdaužai į jį, tu viską atiduodi, tu grįžti namo visas „fainas“, pūkuotas ir šiltas. Tai iš šono šis sportas atrodo „YZY“, bet realiai tai yra ir relaksas, ir „YZY“, ir sportas, ir malonumas“.

Kaip teigė klubo vadovas T. Noreika, pastaruoju metu judėjimui, progresui, kilimui neturi uždarų aikštelių, bet po akimirkos pasitaisė, kad bent vienos aikštelės, todėl kad yra labai daug vaikų, kurie norėtų sportuoti. Šiai dienai, pasak T. Noreikos, yra pritraukę aukštos kategorijos, kvalifikacijos trenerį, kuris gal atsitiktinumo dėka apsigyveno netoli Jonavos. Jam Jonavoje būtų treniruoti patogiau. Bet vėl, kad jis pradėtų treniruoti, jam reikia turėti metų ciklą, kad bent kuriuo metų laiku galėtų savo įgūdžius perduoti jaunimui, taip organizuoti stovyklas. Vadovui minčių netrūksta siekiant organizuoti ne tik vaikams  ar jaunimui, bet ir suaugusiems turnyrus ar stovyklas, kur galėtų išsamiau susipažinti su oranžinio kamuoliuko subtilybėmis, raketės judesiais, kūno koordinacija, psichologine ramybe.

„Atėjo mintis, kad reikia kažką daryti, o norint kažką daryti, reikia paramos, reikia rėmėjų, - savo mintimis apie klubo veiklą dalinosi vadovas T. Noreika. – norint turėti rėmėjus, reikia turėti klubą, nes niekas negali šiaip sau kažko tai duoti“.

„Jau po praėjusio metų turnyro teniso entuziastai  susėdome ir kalbėjome apie šios sporto šakos perspektyvas Jonavoje, ką galime tobulinti, gerinti - prisiminimais dalinosi T. Noreika, - tai iš karto pasišoviau sukurti klubą, o į pagalbininkus atėjo pastaruoju metu turnyrų laimėjimo skonį vis dažniau patiriantis Valdas Lukšas“.

Tryliktas turnyras Ervinui Songailai atminti

Prieš tai visi teniso turnyrai vykdavo vienetų formatu. Anksčiau jį vykdydavo Jonavos teniso klubas (vadovas Antanas Benaitis), o jau šešti metai kai organizavimo rūpesčius perėmė Tomo Noreikos vadovaujamas klubas. Šiemet atminimo turnyrą organizavo jau naujai susikūręs teniso klubas Všį „YZY klubas“. Kaip samprotavo vadovas T. Noreika, jų organizuojamas toks turnyras šiemet buvo šeštasis, tačiau nuo pirmojo jis stipriai patobulėjo tiek savo priziniu fondu, tiek savo dalyvių žaidimu ir kultūra. Šiemet pirmą kartą buvo įvesta naujovė. Prie jau tradicinių vienetų varžybų, savo pajėgumą galėjo demonstruoti ir moterys, o vyrai dar galėjo pasivaržyti ir dvejetų turnyre. Kaip teigė T. Noreika, mintis surengti dvejetų varžybas į jas įtraukiant senjorus, buvusius tenisininkus, kurie vis dar žaidžia, bet jau ne taip intensyviai.

Tad 2022 metų teniso turnyre E. Songailai atminti rungtyniavo 14 entuziastų vienetų kategorijoje, moterų tarpe rungtyniavo keturios šios sporto šakos mėgėjos, bet šešios dvejetų poros. Viso varžėsi 28 teniso entuziastai. Turnyras buvo skirtas tik Jonavos krašto žmonėms, bet jame galėjo dalyvauti ir Jonavoje dirbantieji kitų rajonų gyventojai.

Nugalėtojų ir prizininkų gausa

Kai šiemet turnyre žaidėjai rungtyniavo įvairiose kategorijose, tai pasibaigus turnyrui buvo ne vienas nugalėtojas ar prizininkas. Tarp keturių rungtyniavusių moterų sau lygių neturėjo ir  pirmąją vietą iškovojo Ema Guogienė, nors mače su Jurgita Macioniene turėjo ir lemiamą papildomą trumpesnį trečiąjį setą iki dešimt taškų. Pastaroji žaidėja galutinėje įskaitoje iškovojo trečiąją vietą, o antrąją vietą pasiekė Ugne Macionytė. Be šių žaidėjų dar varžėsi Lina Astrauskė.

Tuo tarpu dvejetų kategorijoje iš pradžių žaidėjai buvo suskirstyti į du pogrupius, iš kurių į atkrintamąsias pateko po du geriausius dvejetus. Nors savo grupėje Valdas Lukšas kartu su Donatu Baroniu užėmė antrąją vietą, tačiau vėliau sužaidė kaip iš natų. Pusfinalyje daugiau nei užtikrintai 6/1, 6/2  nugalėjo trečiosios vietos laimėtojus Vyto Vaicekausko ir Genadijaus Medvedevo dvejetą, o finale taip be didesnės intrigos 6/3, 6/1 privertė pasiduoti Andriaus Kupčiūno ir Sigito Liutkaus dvejetą.

Finalų diena į tvarkaraštį netilpo, nes nemažai kovų vyko labai atkakliai ir nugalėtojui išaiškinti prireikė kur kas daugiau laiko. Vienetų kovos vyko vieno minuso sistema. Pirmajame atkrintamųjų etape pralaimėjo, jau galėjo tęsto kovas tik dėl žemesnių vietų. Devintą vietą turnyre ir paguodos prizą užsitikrino Aleksandras Gužauskas, o penktąją poziciją įtvirtino Nikolajus Vansevičius.

Daug intrigos buvo abejuose finaluose. Mažajame dėl trečiosios vietos ir didžiajame finaluose prireikė papildomų setų iki dešimties taškų. Kovoje dėl trečiosios vietos pirmajame sete atrodė, kad Ruslanas Gavrilovas lengvai nukeliaus iki trečiosios vietos, bet laimėjęs setą 6/2, antrajame pripažino Kęstučio Macionio pranašumą (6/7). Tačiau lemiamoje kovoje R. Gavrilovas šventė pergalę (10:7) bei tapo bronziniu prizininku.

Jau prieš finalines rungtynes svarstyklės buvo Valdo Lukšo pusėje, kuris iki lemiamos kovos keliavo užtikrintai. Ne ką prasčiau savo rezultatais galėjo pasigirti stipriai patobulėjęs Sigitas Liutkus, kuris dar lengviau įveikė varžovus kelyje į finalą. Finalinė kova vyko karštai tiek tiesiogine, tiek ir perkeltine prasme. Per finalą jau vyravo didelė kaitra, o pirmąjį setą laimėję V. Lukšas (6/4) iš varžovo sulaukė karšto žaidimo, nes Sigitas Liutkus ėmė naudotis dažnomis oponento klaidomis ir atstatė pusiausvyrą (6/2). Lemiamame sete kiekviena klaida buvo lemtinga. Esant  lygiam rezultatui (7:7), V. Lukšas buvo pajėgesnis ir psichologiškai, ir fiziškai, bei atlaikęs karščio bei varžovo spaudimus, tapo turnyro nugalėtoju (10:8). Tai buvo antroji pergalė, nes šis žaidėjas pergale džiūgavo ir dvejetų turnyre.

Penki – iš šešių

„Gal vienuolikti metais dalyvauju tokio  pobūdžio  turnyruose, nors pradžioje būdavau dalyvių sąrašo pabaigoje, nieko nelaimėdavau. Užsispyrimas, treniruotės man padėjo vis kopti aukštyn, laimint „paguodą“, ar prasibraunant bent ant trečiojo prizininkų pakylos laiptelio“, - prisiminimais dalinosi varžybų nugalėtojas Valdas Lukšas.

O kai atminimo turnyrus pradėjo organizuoti dabartinio klubo pirmtakai, šis teniso entuziastas sužibo visomis spalvomis. V. Lukšas per paskutinius šešerius metus dalyvavo penkiuose tokiuose turnyruose, bet pasirodo, visi penki kartai buvo itin sėkmingi ir šis jonavietis tapdavo nugalėtoju. Šiemet tai buvo jau penktasis jo laimėjimas ir šiemet apgynė praėjusių metų nugalėtojų titulą.

„Tenisas – pagrindinis laisvalaikio praleidimo būdas, - tuoj po finalo ir apdovanojimų apie save pasakojo V. Lukšas. – Tenise metų ribų labai nėra, nes šiuo sportu susidomėjau palyginti vėlai. Dabar man 46 –eri ir tik apie dvylika metų draugauju su šia sporto šaka. Nors apskritai sportas nėra svetimas dalykas ir būdamas jaunuoliu, kurį laiką lankiau futbolo treniruotes. Pamėgęs tenisą, į jį žiūrėjau tikrai atsakingai, nes žinojau, kad norint pasiekti rezultatų reikia daug treniruotis. Tad pirmaisiais metais penkis kartus per savaitę tekdavo praleisti teniso kortuose, ar stiprinant fizinę ištvermę. Atėjus teigiamiems rezultatams, ėmiau dalyvauti ir įvairiuose respublikiniuose turnyruose, daugiausia Kaune.

Šiuo metu nėra lengva suderinti du darbus AB „Achemoje“ bei UAB „Krage“ ir sportą, bet visi laisvi laikai atiduodami mėgstamai veiklai. Sportas man daugiau atpalaidavimas nuo darbo.“

Padėka rėmėjams

Šio E. Songailos atminimo turnyro organizatoriai dėkingi rėmėjams, kurie padėjo, kad varžybos įvyktų. Už pagalbą ačiū tariama Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui, UAB „Baltasis pyragas“, UAB „Dafta“, kompanijai „Hegelmann group“, UAB „Ex Prompto“ („Vero cafe“).

Kęstutis Putelis