Paskelbtas Miesto naujienos

KLAUSIA SKAITYTOJAI. Aišku, kad kol kas niekas neaišku

Ketvirtadienis, 25 August 2022 09:26 Parašė 

Redakcija praėjusią savaitę sulaukė ne vieno skambučio: sunerimę žmonės teiravosi, kas nutiko, kad Jonavoje jaučiamas dujų kvapas.

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyrius: „Savaitgalį Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai gavo vieną pranešimą dėl mieste juntamo galimai dujų kvapo. Pranešime buvo nurodyta, kad kvapas juntamas viename iš gyvenamųjų Jonavos miesto mikrorajonų, kuriame nėra ūkio subjektų, galinčių ūkinės veiklos metu skleisti panašų kvapą. Antradienį ir trečiadienį sulaukus keleto gyventojų pranešimų dėl mieste jaučiamo galimai dujų kvapo, aplinkosaugininkai nuo savaitgalio iki trečiadienio vykdė apžiūras miesto pramoniniuose ir gyvenamuosiuose rajonuose, apklausinėjo gyventojus, apžiūrėjo paviršinių nuotekų išleistuvus. Aplinkosaugininkai apžiūrų metu pranešėjų nurodytose vietose galimo dujų kvapo ir aplinkosauginių teisės aktų pažeidimų, kurie galėjo lemti kvapą, nefiksavo.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad dėl kvapo gyvenamosios aplinkos ore pagal kompetenciją gyventojams reikėtų kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Šiuo metu visus skundus, susijusius su kvapais gyvenamosios aplinkos ore, aplinkosaugininkai perduoda NVSC“.

NVSC Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus visuomenės informavimo specialistas Zigmantas Nagys: „Nacionalinis visuomenės sveikatos centras rugpjūčio 17 d. gavo gyventojo skundą dėl Jonavos mieste gyvenamojoje aplinkoje jaučiamų kvapų. Gautą skundą NVSC Kauno departamentas nagrinės. Atkreipiame dėmesį, kad, gavus skundą dėl kvapų,  pradedamas kvapų kontrolės tyrimas, kuris susideda iš kelių etapų ir užtrunka iki metų ir ilgiau.

Kvapų kontrolė atliekama trimis etapais:

     I etapas – sudaroma kvapų kontrolės komisija, kuri pareiškėjui patogiu, iš anksto suderintu laiku įvertina, ar kvapas jo nurodytoje gyvenamojoje aplinkoje yra jaučiamas ir ar gali būti siejamas su nurodyta vykdoma ūkine komercine veikla;

    II etapas – komisijai nustačius, kad gyvenamosios aplinkos ore jaučiamas kvapas gali būti siejamas su skunde nurodyta ar kita ūkine veikla, organizuojamas ūkinės veiklos vykdymo sąlygų vertinimas (įvertinama, ar vykdomoje ūkinėje komercinėje veikloje nėra pažeidimų, susijusių su statinių saugos ir paskirties reikalavimais, ar nepažeidžiami technologiniai procesai);

    III etapas – nustačius, kad ūkinė veikla vykdoma nepažeidžiant reikalavimų arba po nustatytų pažeidimų pašalinimo, kvapo pobūdis, intensyvumas nepakito, kvapas vis dar jaučiamas, tik tuomet atliekamas kvapo koncentracijos vertinimas.

Didžiausia Lietuvoje leidžiama kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamosios aplinkos ore yra 8 europiniai kvapo vienetai (8 OUE/m3)“.

Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ