Paskelbtas Aktualijos

Darbas ir studijos: į ką atkreipti dėmesį renkantis darbdavį

Ketvirtadienis, 25 August 2022 09:21 Parašė 
Karolis Maleronka Karolis Maleronka

Prasidėsiantys mokslo metai pirmų kursų studentams kelia nemažai iššūkių: reikia perprasti studentiško gyvenimo subtilybes, įsilieti į gyvenimo ritmą naujame mieste, o daugelis kartu pasineria ir į darbo paieškas. Pastaruoju metu sprendimą dirbti priima vis daugiau ir vis jaunesnių studentų. Patarimais, kaip pasirinkti pirmąjį darbdavį ir derinti mokslą su darbu, pasakoja universiteto, studentų ir darbdavių atstovai.

Pastaruoju metu sąlygos studentams dirbti yra itin palankios, pastebi Živilė Šapokienė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Karjeros centro vadovė.

„Studentai patys nestokoja motyvacijos vienu metu ir mokytis, ir dirbti. Jiems pavyksta labai aiškiai susidėlioti prioritetus, susiplanuoti savo laiką, iš anksto su darbdaviu aptarti studijų ir egzaminų tvarkaraščius. Matome ir išaugusį vadovų palaikymą jauniems specialistams – daugelis įmonių vadovų yra suinteresuoti tiek išlaikyti darbuotoją, tiek skatinti jį tęsti studijas“, – pasakoja Ž. Šapokienė.

Pašnekovė pažymi, kad įdarbindamos studentą įmonės dažniausiai nesitiki, kad jis turės darbinės patirties. Svarbesniu veiksniu samdant darbuotoją yra jo smalsumas bei noras pažinti šiandieninę darbo rinką. Be to, labai pozityviai žiūrima į studentus, kurie be studijų dar buvo įsitraukę ir į kitas veiklas, pavyzdžiui, atliko praktiką, dalyvavo projektuose, savanoriavo ir kt. Tad savo gyvenimo aprašyme ir darbo pokalbio metu studentams pravartu pabrėžti, kokiose savanoriškose veiklose jie yra dalyvavę.

Ž. Šapokienė studentams pataria darbo paieškų metu nepriimti sprendimų vedamiems vien tik finansinių paskatų. Jos teigimu, darbas studijų metu gali suteikti ir itin vertingų patirčių bei tapti tramplinu sėkmingai karjerai po studijų. Priimant atsakingus sprendimus dėl pirmųjų darboviečių, studentai visada gali pasikonsultuoti ir su universiteto karjeros specialistais.

„Dirbdamas studentas įgauna profesinių įgūdžių, o pirmosiose darbovietėse formuojasi ir bendras suvokimas apie verslą, verslo etiką, pradeda formuotis profesinių pažinčių ratas. Taip pat studentas derindamas darbą su mokslu išmoksta savidisciplinos, geriau planuoti laiką, teisingiau susidėlioti prioritetus, tad dar studijų metu įgyta patirtis vienareikšmiškai prisideda prie karjeros augimo studijas pabaigus“, – pabrėžia ISM atstovė.

Svarbu turėti vadovų palaikymą

Vilnietis Karolis Maleronka sprendimą ir dirbti, ir studijuoti priėmė prieš beveik ketverius metus. Vaikinas visą studijų laikotarpį dirba prekybos tinklo „Lidl“ komandoje. Jo teigimu, sėkmingam darbo ir studijų derinimui itin svarbu vadovų palaikymas.

„Dar vasarą, prieš prasidedant studijoms, įsidarbinęs „Lidl“ parduotuvėje maniau, kad prasidėjus paskaitoms darbą reikės mesti. Tačiau dirbti sekėsi, pasilikti skatino ir draugiška, motyvuojanti atmosfera komandoje bei ypač supratingas parduotuvės vadovas. Jis mane nuramino ir užtikrino, kad trūkstant laiko pasiruošti mokslams, gausiu visą reikiamą kolegų pagalbą, toliau dirbti skatino ir lanksčios darbo sąlygos“, – pasakoja K. Maleronka.

Artimiausiu metu įsidarbinti planuojantiems studentams vaikinas pataria įsivertinti naujosios darbovietės studentams siūlomas karjeros augimo galimybes. Jis atvirauja prieš ketverius metus nesitikėjęs, kad tuomet pradėjęs dirbti pardavėju, po metų taps parduotuvės vadovo asistentu, o vėliau su studijomis susijusią baigiamąją finansinės apskaitos praktiką atliks būtent „Lidl Lietuva“ centriniame biure.

„Nemažai mano bendraamžių skundžiasi, kad dirbdami ar atlikdami praktiką jie nėra skatinami tobulėti bei gilintis į konkrečios srities subtilybes. Profesiniam augimui reikia ne tik paties studento noro, užsispyrimo, bet ir galimybių, kurios leistų išmokti įvairių su karjeros kryptimi susijusių procesų. Džiaugiuosi vienu metu ir mokęsis, ir dirbęs „Lidl“ – tai privertė mane labiau pasitikėti savo jėgomis ir padėjo man užaugti kaip žmogui“, – sako K. Maleronka.

Karjeros galimybės – visiems darbuotojams

Pasak „Lidl Lietuva“ valdybos narės ir personalo vadovės Sandros Savickienės, prekybos tinkle nepilnu etatu dirbantiems studentams yra užtikrinamos tokios pačios karjeros galimybės ir darbo sąlygos kaip ir pilnu etatu dirbantiems jų kolegoms.

„Pastebime, kad studentams yra itin svarbu tai, kad mūsų įmonės darbo kultūra yra paremta moderniu požiūriu į darbuotojus ir pagarba kiekvieno komandos nario nuomonei bei asmeniniams poreikiams. Tai jaunesnio amžiaus žmonėms tampa didžiuliu privalumu ieškant darbo studijų metu ir viena pagrindinių priežasčių pasilikti dirbti ilgiau“, – pasakoja S. Savickienė.

Pasak S. Savickienės, kitas svarbus aspektas studijuojančiam jaunimui – profesinio tobulėjimo bei augimo galimybės.

„Pavyzdžiui, mūsų įmonėje darbuotojams organizuojame seminarus ir praktinius bei teorinius mokymus, visi komandos nariai turi prieigą prie nuotolinio mokymosi programų. Pastebime, kad šias galimybes itin vertina jaunimas. Įgytos žinios jiems praverčia tiek toliau kylant karjeros laiptais, tiek pačiose studijose“, – teigia „Lidl Lietuva“ valdybos narė.

Kaip įsivertinti atlygio dydį

S. Savickienė pažymi, kad dažnai būtent studijų metu jaunuoliai pirmą kartą įžengia į darbo rinką. Neturint patirties darbo rinkoje, jaunuoliams kartais būna sunku įsivertinti, ar darbdavio siūlomas atlyginimas yra konkurencingas.

„Laimei, dabar yra kaip niekada daug būdų pasitikrinti atlyginimų lygį. Visų pirma, prie darbo skelbimų darbdaviai visada nurodo siūlomo atlygio intervalą. Be to, „Rekvizitai.lt“ puslapyje galima rasti įvairius rodiklius, susijusius su įmonės mokamu atlygiu, pavyzdžiui, įmonės darbuotojų atlyginimų vidurkį, medianą ir pan. Tad studentai gali įvertinti, koks užmokestis vyrauja skirtingose įmonėse, ir juos palyginti“, – pataria pašnekovė. 

Taip pat ji pataria studentams, renkantis darbo vietą, pasiteirauti darbdavio apie įmonės atlygio sistemą. Ši, pasak S. Savickienės, privalo būti aiški ir skaidri.

„Tik tokiu atveju būsite tikri, kad gaunate teisingą, vien nuo jūsų kompetencijų priklausantį atlygį ir žinosite, kokiomis aplinkybėmis galite jį pasikelti, – teigia S. Savickienė. – Pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvių ir logistikos sandėlio darbuotojams yra taikoma pakopų atlyginimų augimo sistema. Pagal ją, šių darbuotojų darbo sutartyse yra numatyta, kaip kils atlygis kelis metus į priekį. Tai reiškia, kad darbo atlygio augimas ateinančius kelerius metus yra garantuotas.“

„Lidl Lietuva“ valdybos narė ir personalo vadovė taip pat pataria, jog verta pasidomėti ir darbdavio siūlomomis papildomomis naudomis, kurios gali palengvinti studentišką dalią.  

„Pavyzdžiui, mūsų atveju iš daugybės siūlomų naudų studentai itin vertina papildomą privatų sveikatos draudimą, kuris leidžia sutaupyti laiko kreipiantis į privačias sveikatos priežiūros įstaigas. Taip pat įveikti pirmuosius suaugusiųjų gyvenimo iššūkius jiems itin padeda programa „Gali mumis pasikliauti“ – tai visą parą veikianti anoniminė linija, kuria paskambinę visi „Lidl“ darbuotojai ir jų šeimos nariai gali gauti psichologines, teisines ir finansines konsultacijas“, – sako S. Savickienė.

„Lidl Lietuva“ šiuo metu dirba beveik nei 2,9 tūkst. darbuotojų. Lietuvoje iš viso veikia 64 prekybos tinklo parduotuvės 25-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje ir Kaišiadoryse.