Paskelbtas Renginiai

Šiltas susitikimas minint 33-iąsias Baltijos kelio metines

Trečiadienis, 24 August 2022 12:18 Parašė 

Gyva žmonių grandinė, nuvilnijusi per tris Baltijos valstybes, nuo Vilniaus iki Talino, nepaprastai diplomatišku ir nuoširdžiu būdu prieš 33-ejus metus išreiškė pasauliui Pabaltijo sesių tikros laisvės viltį. Viltis labai greitai tapo realybe, kuria šiandien nepaprastai didžiuojamės.

Todėl vakar buvome būtent toje vietoje, kurioje iniciatyvūs jonaviečiai būrėsi Baltijos kelyje. Pagerbėme simbolinį kryžių, aplankėme kryžių prižiūrinčios sodybos šeimininkus - Reginos ir Rimanto Strelčiūnų šeimą, klausėmės Karolinos Lebednykaitės atliekamų dainų, bendravome su ištikimu Baltijos kelio minėjimų dalyviu LR Seimo nariu Eugenijumi Sabučiu. Nors Baltijos kelio iniciatyva nepaprastai džiugi, prisiminėme ir šio įvykio gimimo prielaidas – Baltijos keliui parinkta data sutapo su 1939 m. pasirašytu Ribentropo-Molotovo paktu ir slaptais protokolais, sudaužusiais milijonų žmonių likimus. Visi žuvę, nukankinti, niekinti tautiečiai pagerbti tylos minute. Kadangi renginys vyko Ukrainos nepriklausomybės dienos išvakarėse, pagarbia mintimi palydėti ir šiandien artimoje kaimynėje dėl valstybės laisvės žūvantys žmonės.

Baltijos kelio minėjimo dalyviai noriai pasakojo apie sovietinės sistemos absurdiškumą – valdžios kišimąsi į privatų gyvenimą, ,,aukso vertės“ maisto talonus, ideologines radijo laidas, pasėtą baimę prabilti apie lietuviškumą, kalbą ir kultūrą, šeimose puoselėjamus papročius... Juk visa tai ir buvo Atgimimo bei daugelio su tuo susijusių iniciatyvų prielaidos. Kaip sakė Baltijos kelio dalyvė Violeta Teresė Jankauskienė ,,niekada nenorėjome tokio gyvenimo, kokį siūlė okupantas, todėl ir ėjome, važiavome, skubėjome į vienybės kelią“.

Vakarėjant pokalbiai persikėlė prie arbatos puodelio ir buvo palydėti bendrai atliekamomis liaudiškomis dainomis. Jaukaus susitikimo dalyviai skirstėsi spausdami rankas, dalydamiesi apkabinimais ir linkėdami vieni kitiems išlikti šviesoje ir vienybėje, kaip tada, prieš 33-ejus metus Baltijos kelyje.

JKC inf.