Paskelbtas Renginiai

Pamokos baigėsi – pamokos tik prasideda

Pirmadienis, 18 July 2016 19:04 Parašė 

Kasmet vidurvasarį sparnus išskleidžia jauna abiturientų laida. Tai jų gyvenimo vasara, kai reikia išlaikyti egzaminus, sudėlioti visus taškus, uždaryti mokyklos duris ir ieškoti naujų durų. Penktadienį Senamiesčio gimnazija atsisveikino su 18-ąja laida, o mokyklos istorijoje tai būtų jau 41-oji laida. Joje – 161 abiturientas. Šeštadienį brandos atestatai įteikti 127 Jeronimo Ralio gimnazijos 69-osios laidos abiturientams.

Senamiesčio gimnazija brandos įteikimo šventei parinko neeilinę dieną – liepos 15-oji yra Žalgirio mūšio diena. Simboliška, kad liepos 15-ąją 161 gimnazijos abiturientas taip pat laimėjo tam tikrą mūšį – žinių įvertinimo ir savęs įsivertinimo.

Pasak pačių abiturientų, ketveri metai pralėkė tarsi kelios akimirkos: rugsėjo 1-ąją į Senamiesčio gimnaziją jie įžengė kupini vaikiško idealizmo ir nesukoncentruotos energijos, čia visi kartu mokėsi, šventė, ieškojo savęs, kūrė vertybių ir įsitikinimų pagrindus. Ir žinojo, kad šalia visuomet yra mokytojai, klasių auklėtojos, tėvai, draugai, kurie jiems ir padėjo pasiekti mažesnių ir didesnių pergalių.

Per išleistuvių šventę klasių auklėtojos – Kristina Ragickienė, Danguolė Greblikienė, Giedrė Bazilevičienė, Vyta Orlovienė, Vilma Račkauskienė ir Jolanta Macaitienė savo auklėtiniams iš lauko gėlių nupynė simbolinį vainiką, dėkojo jiems už atvertas širdis, išgirstą žodį, suprastą mintį. Svarbiausia, anot 4a klasės auklėtojos K. Ragickienės, kad nusibrėžę tikslą, šie žavūs jaunuoliai turėtų ne tik planą A, bet ir B.

Ir saviti, ir panašūs: gimnazijai jų trūks

Senamiesčio gimnazijos direktorė pamėgino sudėlioti 18-osios laidos mozaiką: kuo ji savita? Štai 4a augino savo auklėtojos, istorikės K. Ragickienės pedagoginį meistriškumą. Turėdami įvairiausių pomėgių (šokiai, sportas, aerobika, krepšinis, debatai, žurnalistika, istorija, geografija, geologija, biologija, chemija), mokiniai pasiekė svarių laimėjimų. Kaip geriausios mokinės šioje klasėje išsiskyrė merginos, jų ir buvo daugiausia – net 24. Antai Simonos Šlepikaitės brandos atestate tik du 9-tukai ir du šimtukai iš anglų k. ir lietuvių k. Simona Lietuvos moksleivių istorijos olimpiadoje laimėjo trečią vietą, ne kartą buvo tapusi rajono moksleivių istorijos, matematikos olimpiadų prizininke. Ketvirtoje klasėje ši darbšti ir gabi abiturientė tapo geriausių Senamiesčio gimnazijos mokinių nominacijos „Amat Viktorai curam“ („Pergalė mėgsta triūsą) laimėtoja. S. Šlepikaitė gavo brandos atestatą su pagyrimu.

Simonos klasės draugė Dovilė Jakubauskaitė iš valstybinių brandos egzaminų – anglų k. ir lietuvių k. – taip pat gavo du šimtukus. Dovilė domisi visuomenine ir politine veikla: ji buvo moksleivių mokomojo Europos parlamento sesijos Jonavoje viena iš organizatorių.

Gabrielė Ruseckaitė taip pat buvo tarp kandidatų gauti atestatą su pagyrimu. Merginos anglų k. žinios įvertintos 97, chemijos – 91, biologijos – 86 balais. O štai Arūnė Bardiševičiūtė nuo pat pirmos gimnazijos klasės susidomėjo geologija ir geografija. Jos pastangas vainikavo ne tik pirmosios vietos rajono olimpiadose, bet ir aukštos vietos respublikiniuose konkursuose ir olimpiadose. Iš valstybinio geografijos egzamino Arūnė džiaugiasi šimtuku.

4b klasėje mokėsi 15 vaikinų ir 15 merginų. Tarp jų yra daug energijos mokslui skyrusių, puikių šokėjų, sportininkų, muzikos ir dailės mylėtojų, talentingų renginių organizatorių. Anot šios klasės abituriento Justino Venckaus, kiekviena diena, praleista su šia klase, buvo ypatinga, nes buvo galima jaustis savimi, ypatinga asmenybe.

Geriausia viso šio klasių srauto mokine buvo Kamilė Skorupskaitė, jos metiniai mokymosi rezultatai du kartus įvertinti nominacija „Amat Viktorai curam“. Kamilei taip pat įteiktas atestatas su pagyrimu.

Brandos atestate – tik dešimtukai. Taip mokėsi J. Venckus, gaila, kad per egzaminus sėkmė kiek nuo jo nusisuko, tačiau įvertinimai 89,86,77 jam padės siekti svajonių. Štai Justino broliui Karoliui egzaminų sesija buvo sėkmingesnė: už informacijų technologijų egzaminą jis gavo šimtuką, anglų k. žinios įvertintos 97,matematikos – 87, fizikos – 86. Viltė Pranevičiūtė pateko į geriausių klasės mokinių ketvertuką, jos metinių įvertinimų vidurkis – 9,25. Benas Nekrošius ypač puikių rezultatų pasiekė per egzaminus: jo informacinių technologijų ir anglų k. žinios įvertintos šimtukais.

4c klasės auklėtoja G. Bazilevičienė negaili gerų žodžių savo auklėtiniams: atsakingi, pareigingi, gerai lankė pamokas, išradingi, mandagūs. 4d mokėsi 27 skirtingos asmenybės, 4e klasės auklėtoja V. Račkauskienė vertino savo auklėtinių draugiškumą, paprastumą, nuoširdumą. Galėjo nustebinti, susitelkti bendram tikslui, tik... per daug tinginiavo. 4f klasėje iniciatyvą rodė vaikinai: atstovavo gimnazijai ir miesto šventėse, ir Kovo 11-osios bėgime. Jų auklėtoja J. Macaitienė tiki, kad po kokių 5 metų dauguma jos auklėtinių supras, kad vis dėlto reikėjo geriau lankyti pamokas ir stropiau mokytis.

„Simboliška, kad šiandien Lietuva išlydėjo savo olimpiečius į Rio de Žaneirą, o mes į gyvenimą išlydime savo abiturientus. Dabar savo paslaugas siūlo daugybė planuotojų: karjeros, kūno rengybos, vedybų. Deja, nėra asmeninio gyvenimo planuotojo. Nes jais esame patys sau,“ – 18-osios laidos abiturientams kalbėjo Senamiesčio gimnazijos direktorė R. Čiužienė.

Padėkos – geriausiems abiturientams

Rajono meras Mindaugas Sinkevičius juokavo, kad 18-oji laida išeina labai ne laiku: jiems jau nepavyks išbandyti nei naujojo gimnazijos stadiono, nei teniso kortų, nei krepšinio aikštelės. Be to, rudenį prie gimnazijos bus išplėsta automobilių stovėjimo aikštelė – nereikės su mokytojais „kovoti“ dėl parkavimo vietų. Šios laidos abiturientų kelias iš gimnazijos į brandos atestatų įteikimo šventės vietos – Kultūros centro, vedė per apkasus – kitais metais gatvės bus sutvarkytos. Net ir ši didžioji Kultūros centro salė 19-osios laidos abiturientams bus patogesnė: minkštesnės kėdės. „Metelius dar galėtumėte ir pasibūti. O jeigu rimtai – didžiuojuosi jumis, didžiuojuosi, kad Senamiesčio gimnazija kasmet į gyvenimą išleidžia pasiruošusius abiturientus. Noriu paprašyti: kai tapsite studentais, neskubėkite feisbuke keisti gyvenamosios vietos iš Jonavos į Saulėtekį ar Antakalnį. Niekuomet nepamirškite, kad esate Senamiesčio gimnazijos absolventai. Norėsiu jus sutikti Jonavoje – miesto ir gimnazijos šventėse, dviračių takuose, Sporto arenoje. Norėsiu ir lauksiu grįžtančių čia dirbti, kurti šeimos,“ – kalbėjo meras.

Rajono vadovas padėkos raštais ir dovanėlėmis apdovanojo būrį geriausių abiturientų. Seimo narys padėkomis už labai gerą mokymąsi ir puikius brandos egzaminų rezultatus apdovanojo abiturientus Simoną Šlepikaitę, Dovilę Jakubauskaitę ir Beną Nekrošių.

Atsisveikino su Lyderių laida

Šeštadienį brandos atestatai įteikti 127 Jeronimo Ralio 69-osios laidos abiturientams. Gimnazijos direktorius Arūnas Rimkus apie šią laidą gimnazijos metraštyje parašė taip: „Lyderių laida“. Vadinasi, šios laidos abiturientai geba matyti daugiau, svajoti šviesiau, mokytis geriau, žengti toliau.

Gimnazijos vadovą ypač džiugina, kad šioje laidoje yra net 32 abiturientai, kurie daug metų mokėsi gerais ir labai gerais pažymiais. Ne vienerius metus tik aukščiausiais balais mokėsi Justas Deveikis, Marius Dulinskas, Viktorija Golovinova, Simona Knataitė, Dominyka Krutkevičiūtė, Emilija Milašiūtė, Kamilė Puodžiulaitytė, Eglė Rytmetytė, Liveta Sungailaitė, Donata Greičiūtė, Toma Zujevaitė, Urtė Akelaitytė.

Trims šios laidos abiturientams – E. Milašiūtei, J. Dveikiui ir M. Dulinskui įteikti atestatai su pagyrimu.

Raliečių atestatuose puikuojasi devyni šimtukai: anglų k. maksimaliai – šimtu balų – įvertintos Danieliaus Darandovo ir Domo Jurevičiaus; rusų k. – V.Golovinovos, Alinos Lukošenkinos, Oksanos Ovčinikovos ir Aurelijos Skebaitės; matematikos – J. Deveikio ir O. Ovčinikovos; fizikos – J. Deveikio.

Apie Justą dar išgirsime

Net neabejoju, kad apie J. Deveikį dar tikrai išgirsime: jo pavardė dvylika metų buvo įrašyta tarp šauniausių raliečių. Šio abituriento pažangumo suvestinėje – tik dešimtukai, atestate įrašyti du šimtukai. Justui pelnytai buvo paskirta programos „Lietuvos Maximalistai“ stipendija.

Vaikinas kasmet sėkmingai dalyvaudavo svarbiausių mokomųjų dalykų (lietuvių k. ir literatūros, matematikos, fizikos, geografijos, anglų k.) rajono olimpiadose ir pelnydavo prizines vietas. Vien tik Lietuvos mokinių astronomijos olimpiadoje iškovotas bronzos ir tris kartus aukso medalis. Šis ralietis yra tarptautinių astronomijos ir astrofizikų olimpiadų dalyvis ir prizininkas Lietuvoje, Kazachstane, Rumunijoje, Indonezijoje. Kartu su klasės drauge K. Puodžiulaityte Justas įrašytas į talentingų Lietuvos mokinių autobiografinį žinyną „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“.

Garsėja „tiksliukais“

M. Dulinskas, kuriam brandos atestatas taip pat įteiktas su pagyrimu, pernai fizikos olimpiadoje užėmė trečią, o šiemet – antrą vietą, o Dovydas Žukauskas pernai tapo rajono biologijos olimpiados nugalėtoju, o šiemet – antros vietos prizininku.

Pernai rajono matematikos olimpiadoje visas prizines vietas „nuskynė“ raliukai: M. Dulinskas užėmė pirmą vietą, J. Deveikis – antrą, o S. Knataitė – trečią. Šiemet J. Deveikis ir S. Knataitė vėl buvo įrašyti į stipriausių rajono prizininkų trejetą.

Nevalia nuleisti rankų

A.Rimkaus žodžiais, jeigu šiomis akimirkomis yra tokių, kuriems nepasisekė brandos egzaminai ir jie tyliai keiksnoja gimnaziją, vertėtų pamąstyti: kažin, ar greitai turėsite galimybę taip nerūpestingai pasėdėti ant mokyklinės palangės; kažin, ar greitu laiku dovanosite kam nors fontaną, kurio skaidrus ir gėlas vanduo galėtų būti moralinė jauno žmogaus metafora; kažin, ar greitai patirsite tokį pedantišką ir įkyrų mokytojų rūpinimąsi?

Direktorius šia Lyderių laidai linkėjo mokėti gyvenime pasinaudoti savo ugdymosi stiprybėmis ir talentais, nepamiršti savo ištakų, savo gimnazijos, jaunystės draugų, mokytojų ir niekada nenustoti garsinti Jeronimo Ralio vardą Lietuvoje ir ne tik.

***

Laimingo skrydžio! Didžiojo sprogimo teorijos dar laukia jūsų.