Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Paukščių gripas Lietuvoje

Penktadienis, 01 July 2022 15:27 Parašė 

Informuojame, kad pirmą kartą Lietuvoje paukščių gripas nustatytas Rudagalviams kirams (Laurus Ridibundus) Kauno rajone, Krivėnų tvenkinyje, Žuvėdrų saloje, bei patvirtinti 2 papildomi protrūkiai kirams Kaune.

Lietuvoje šiais metais 9 vietose nustatytas labai patogeniškas paukščių gripas. Rizika ligos plitimui yra labai didelė, kadangi šiuo metu yra laikotarpis, kuomet kirai išvedę vaikus pradeda migruoti dideliais atstumas, ieškodami maisto (gali būti iki 100 km). Esant viruso cirkuliacijai laukinėje faunoje, atsiranda labai didelė protrūkių rizika paukščių laikymo vietoms.  Nuo ligos gali nugaišti iki 100 % visų ūkyje laikomų paukščių. Todėl paukščių laikytojai raginami būti ypač dėmesingi ir atsakingai įgyvendinti biologinio saugumo priemones. Draudžiama girdyti paukščius atvirų  vandens  telkinių vandeniu. Pašarai turi būti laikomi taip, kad nebūtų kontakto su laukiniais paukščiais, kurie yra potencialūs viruso platintojai.

Dėl laukinių paukščių migracijos, virusas gali būti pernešamas iš vieno vietos į kitą, todėl svarbu radus Jonavos rajone laukinio vandens paukščio gaišeną, jos neliesti, o apie tai pranešti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno departamento Jonavos skyriui telefonu 8 349 54327.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Jonavos skyrius