Paskelbtas Aktualijos

Kodėl svarbu auginti produktyvų mišką

Pirmadienis, 27 June 2022 12:11 Parašė 

Miškų produktyvumas išskiriamas kaip vienas svarbiausių kriterijų pagal kurį vertinamas Europos miškų tvarkymo darnumas. Darnus (tvarus) miškų ūkis – tai miškų ir miško žemės priežiūra bei naudojimas tokiu būdu ir tokiu laipsniu, kurie palaiko jų biologinę įvairovę, produktyvumą, gebėjimą atsikurti, gyvybingumą ir jų pajėgumą išpildyti dabar ir ateityje atitinkamas ekologines, ekonomines ir socialines funkcijas lokaliu, šalies ir globaliu lygiais ir kurie nedaro žalos kitoms ekosistemoms. Miškų produktyvumas apibūdinamas kaip per tam tikrą laiką tam tikrame plote išauginamos medienos ar kitų miško produktų kiekis.

Miško produktyvumas priklauso nuo: medynus sudarančių medžių genetinių savybių, augavietės (dirvožemio) sąlygų, medynų erdvinės struktūros, atliktų ūkinių priemonių efektyvumo, medynų sveikumo ir kitų faktorių. Produktyviu laikomas medynas, kuriame medynai auga intensyviai, turi optimalią erdvinę struktūrą, yra sveiki ir per apyvartos periodą gali išauginti ir sukaupia apie 400 – 800 ar daugiau m3/ha medienos. Neproduktyvus medynas auga silpnai, dažnai būna pažeistas, neoptimalios erdvinės struktūros,  per apyvartos periodą išauginantis ir sukaupiantis 100 – 150 ar mažiau m3/ha medienos. Paprastai prastą medyno augimą lemia nepalankios augimo sąlygos (pvz., aukštas gruntinis vandens lygis ir pan.).

Lietuva yra tarp Pasaulio šalių, turinčių aukštą medyno produktyvumą (pagal vidutinį medynų tūrį 1 ha užimame 12 vietą UNECE – Jungtinių tautų EEK šalių grupėje). Išmintinga žmogaus ūkinė veikla, grindžiama mokslu paremtais sprendimais, gali padėti išauginti produktyvų mišką. Žmogaus formuojamas miškas visada užaugs produktyvesnis, nei paliktas savaime formuotis.

Medynų aukšto produktyvumo nauda

Produktyvesniuose medynuose išauginami ir sukaupiami didesni medienos ištekliai. Pramonė, energetika ir gyventojai geriau aprūpinami medienos žaliava, kuri yra atsinaujinantis išteklius. Produktyvesni medynai yra sveikesni, jie gali geriau atlikti dirvožemio, oro, vandens, žmogaus gyvenamosios aplinkos apsaugos funkcijas. Didesnis ir jų CO2 absorbcinis potencialas, intensyvesnis anglies (C) kaupimas medienoje, paklotėje, dirvožemyje ir kt. Auginant produktyvų medyną daugiau galimybių išsaugoti ir puoselėti miško biologines vertybes bei gauti daugiau pajamų.

Miškai, sudaryti iš produktyvesnių, tolygiai pagal amžių pasiskirsčiusių medynų, nuo tų laikų, kai imtasi intensyviai ūkininkauti, yra didžiausia racionalaus miškų tvarkymo siekiamybė.

Medynai absorbuoja anglies dvideginį ir kaupia anglį

Fotosintezės metu medis absorbuoja CO2 ir išskiria O2 (deguonį). Vidutinis medis per metus sugeria daugiau kaip 10 kg CO2, o per savo amžių (70 – 120 metų) – apie 0,7 t CO2. Medis energijos reikmėms gali pakeisti apie 0,15 t naftos (ToE ekvivalentu).

Anglį kaupia ir visas miškas. Apie 40 proc. jos sukaupiama medžių stiebuose ir šakose, antra tiek – dirvožemio organinėje dalyje. Dar apie 10 proc. – medžių šaknyse, apie 6 proc. – miško paklotėje, likusioji dalis – irimo procesuose, sausuoliuose ir virtėliuose, lapuose bei spygliuose. Viso 1 ha miško šiuo metu sukaupta apie 400 t anglies ir šis kiekis nuosekliai didėja.

Per metus šalies miškuose augdami medžiai savo stiebuose absorbuoja apie 19 mln. t CO2 ekv. Dalis užaugusios medienos kasmet panaudojama mūsų reikmėms, kita lieka miške (įskaitant žūstančius medžius ir kirtimo liekanas) – t. y. apie 9 – 10 mln. t CO2 ekv.

Perauginti – nebūtinai gerai

Maksimalų produktyvumą (ir CO2 absorbciją) medynai pasiekia 30 – 50 m. amžiuje. Vėliau, nuo 50 iki 130 m. medyno produkcinės galimybės sumenksta 1,6 karto, beveik dvigubai išauga žūstančių medžių dalis ir CO2 emisijos. CO2 kaupimo efektyvumas iki 80 m. auginamuose eglynuose yra ketvirtadaliu didesnis nei auginamuose dvigubai ilgiau. Pavyzdžiui, nustatyta, kad daugiau nei 60 metų stebimame pušyne, esančiame Dubravos rezervatinėje apyrubėje, per pirmą šimtmetį buvo sukaupta 737 m3/ha stiebų medienos, kai per vėlesnius 60 metų – tik 69 m3/ha.

Taigi, norėdami padidinti anglies kaupimą, turime auginti kuo produktyvesnius medynus. Nes kuo didesnis medyno našumas, tuo daugiau anglies jame sukaupiama.