Paskelbtas Aktualijos

Ekspertai pataria, kokį projektą rinktis geriausia: kartotinį ar individualų?

Trečiadienis, 22 June 2022 10:05 Parašė 

Esate pasiruošę statytis namą, bet nežinote, kurį projektą – pasikartojantį ar individualų – pasirinkti? Ko gali tikėtis iš vieno ir kito, ką tau turi duoti architektas? Visus klausimus, kurie Jums kyla gali atsakyti https://enamai.lt/, tačiau į pagrindinius atsakymus rasite šiame straipsnyje.

Koks yra kartotinis projektas? 

Šiuo metu internetinėje erdvėje sukurtas didžiulis namų projektų pasirinkimas, tad pagal savo kriterijus galima rasti namams tinkantį stilių ar dizainą. Iš anksto sukurti pasikartojantys projektai ne tik sutaupo laiko, bet ir išlaidų. Jie pateikia pagrįstus, išsamius, ekonomiškus ir dažniausiai naudojamus statybos sprendimus. Projektai pilnai paruošti statyboms. Apdailos ir statybinių medžiagų galima įsigyti parduotuvėse, kurias paprastai nesunku rasti. Didžiausias projektų kartojimo privalumas – sklype galima pamatyti jau įgyvendintus projektus, užtikrinant, kad sukurti kriterijai atitiktų galutinį rezultatą. Arba galite atlikti didesnius ar mažesnius projekto pakeitimus, kad atitiktų jūsų poreikius. Dar vienas didelis pasikartojančių projektų privalumas – galite greitai gauti užsakytas prekes ir pradėti statybas.

Kuo kartotinis projektas skiriasi nuo individualaus?

Jei nerandate tinkamo būsto projekto ir ieškote išskirtinio, originalesnio sprendimo, tuomet galite rinktis individualų būsto projektą. Namas bus suprojektuotas pagal užsakovo pageidavimus, kriterijus ir konkretų sklypą. Jei turite labai unikalius namo planus, formos ar tūrio pageidavimus, sklypas unikalioje vietoje, neįprastos formos, didelis nuolydis arba tiesiog norite statyti pastatą, kurio vertė laikui bėgant didėja, tuomet verta atskiro projekto. Rengiant vientiso namo projektą, tarp užsakovo ir architekto vyksta nuolatinis bendravimas.

Išklausęs kliento idėjas, svajones ir reikalavimus namo projektui (planui), specialistas kompiuterine programa sumodeliuoja pirminę 3D namo viziją

Žinoma, vėliau jis bus tobulinamas, kol bus rastas abiem pusėms tinkamas sprendimas. Tada pastato plėtros planą vertina architekto pasamdytas kvalifikuotas dizaineris. Jis atlieka išsamią analizę ir patvirtina, ar galima pateikti protingą sukurto pastato sprendimą. Aptaręs visas detales, projektuotojas suprojektavo individualaus namo struktūrą. Projekto brėžiniuose jis pateikia statybos metu reikalingą informaciją: pamatų planai, pjūviai, detalės, mūro planai, pastatų planai, pastatų išorė, sąramų sutvirtinimo duomenys, grotelių medžiagų plokštės ir pjūviai, stogo konstrukcijos, stogo planai, pastato sekcijos, durų ir langų plokštės, detalės ir komponentai, aiškinamieji raštai, techninės specifikacijos, namo statybai reikalingų pagrindinių medžiagų kiekiai, namo vizualizacija ir kt. Todėl individualių būsto projektų rengimas apima architektų ir projektuotojų konsultacijas, architektūros ir statybos brėžinius, aprašomąsias instrukcijas. Draudimo dokumentai pateikiami ir klientui, nes čia galioja privalomasis architektų civilinės atsakomybės draudimas.