Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Kaip išsirinkti fasadų dangą savo namams?

Trečiadienis, 22 June 2022 10:02 Parašė 

Įrengiant ar atnaujinant būstą fasadas yra labai svarbus: jis suteikia namui reikalingos estetikos, o papildoma danga užtikrina geresnę izoliaciją. Tuo tarpu, jei nekreipsite dėmesio į išorės sienų apdailą, galite susidurti su bėda: netvarkingi pastatai išlaiko mažiau šilumos ir yra mažiau atsparūs stichinėms nelaimėms. Kokie pagrindiniai išorės fasadų privalumai ir kokius verta rinktis? Viską galite rasti uab ,,baumit''

Išorinės sienų dangos ir jų rūšys

Fasadas yra reprezentatyvi pastato išvaizda. Lietuvoje statomų namų fasadai gali būti skirstomi į šiuos pagrindinius tipus:

  • Mūriniai fasadai yra labai dažnas apdailos būdas ir gali būti gelžbetoninis arba plytinis.
  • Kompozitiniai fasadai yra sparčiai populiarėjanti fasadų rūšis. Paprastai viena dalis yra medinė, o kita – mūrinė.
  • Moliniai fasadai – tokio tipo namų fasadai sudaro tik nedidelę būsto dalį, tačiau taip pat verti išskirtinumo.

Šiandien išorės dažymo variantų visiškai netrūksta. Kai kurie iš patikimiausių sprendimų yra šie:

  • Cemento dailylentės. Vizualiai šios dailylentės primena medieną, tačiau yra atsparesnės aplinkos poveikiui ir nereikalauja dažno perdažymo, atnaujinimo ar valymo. Aukštos kokybės cemento dailylentės gali tarnauti iki 50 ar daugiau metų, todėl tai yra labai patvari galimybė.
  • Išorinės sienų plytelės. Tai sprendimas tiems, kurie siekia ne tik funkcionalumo, bet ir unikalaus architektūros grožio. Priklausomai nuo plokštės pasirinkimo ir jos dengimo būdo, gali būti sukurti labai skirtingi rezultatai: pavyzdžiui, monolitiniai, banguoti, rombo formos ar kitokio rašto fasadai.
  • Vėdinamos lauko dailylentės. Vėdinamas fasadas – tai unikali sistema, išsiskirianti ypač efektyvia apsauga nuo kritulių ir kitokio aplinkos poveikio. Tai taip pat apsaugo nuo drėgmės kondensacijos: ventiliuojamame fasade yra oro tarpas cirkuliacijai, kuris pašalina susikaupusį lietaus vandenį (lietų, sniegą, krušą). Tam naudojamos fasadinės plokštės (kurios gali būti naudojamos ir namų interjere) sukuria prabangos pojūtį ir yra ypač gražios. Tai lentos iš specialaus pluoštinio cemento. Ši vidaus ir išorės apdailos versija yra nedegi, pasižymi dideliu tvirtumu, atsparumu natūraliems elementams ir lengvu montavimu.

Kodėl verta rūpintis fasadu?

Galima išskirti keletą reikšmingiausių fasado dangos privalumų. Visų pirma, tai yra papildoma būsto apsauga. Fasadas apsaugo namą, tačiau suteikia dar vieną šiluminį sluoksnį, neleidžia patekti vėjui į namus. Tai padeda išvengti sienų pažeidimų, įtrūkimų, apsaugo namą nuo stipraus vėjo, drėgmės, karščio, lietaus ir kitų Lietuvoje įprastų nepalankių klimato reiškinių. Išorinės sienų dangos taip pat užtikrina patikimą izoliaciją, šiltus namus ir mažesnes šildymo išlaidas.

Verta paminėti, kad namo apdaila yra labai graži. Teisingas išorės dažų pasirinkimas gali pagerinti bendrą namo ar kito pastato išvaizdą. Atnaujintas fasadas gali netgi radikaliai pakeisti seną, estetiškai ir morališkai apgriuvusį pastatą ir padidinti būsto vertę. Todėl apdaila tinka bet kokiam architektūros namui.