Paskelbtas Laisvalaikis

Įvairių grandinių skirtumai, kuri geriausia ir kokią pasirinkti?

Pirmadienis, 20 June 2022 15:48 Parašė 

Pavarų grandinės yra pagrįstos grandinių ir žvaigždžių sujungimu. Sukabinimo principas vartojamas vietoj trinties, taip yra padidintas plieninės grandinės stiprumas, lyginant su diržu, kuris leidžia grandinei atlaikyti dideles apkrovas. Grandininė pavara gali veikti su trumpu žingsniu ir dideliu pavarų skaičiumi, taip pat gali perduoti galią iš vieno pavaros veleno į kelis pasekėjus.

Pagrindinė grandinės gedimo priežastis

Pagrindinė pavaros grandinės gedimo priežastis yra ta, kad grandinė susideda iš vienos kietos grandies ir yra ant žvaigždės, o ne apskritimo, o daugiakampio. Taip yra dėl grandinės greičio nenuoseklumo sukimosi metu, jungčių susidėvėjimo, triukšmo ir papildomų dinaminių apkrovų. Pagrindiniai pavaros grandinių tipai yra ritinėliai, įvorės (GOST 13568-75) ir pavaros grandinės GOST 13552-81.

Ritininė grandinė susideda iš dviejų eilių išorinių ir vidinių plokščių. Įvorės suspausti volai įspaudžiami į išorinę plokštę. Rankovė įspaudžiama į vidinės plokštės angą. Įvorė ant volo ir volas ant įvorės gali laisvai suktis. Įvorių naudojimas leidžia paskirstyti apkrovą per visą ritinio ilgį, sumažinant jungčių susidėvėjimą. Be vienos eilės, buvo pagamintos dvi, trys ir keturios grandinės. Jie surenkami iš tų pačių elementų, tik tūriai eina per visas eilutes. Įvorių grandinės savo struktūra panašios į ritinines grandines, tačiau jos neturi ritinėlių. Tai padidina grandinės ir pavarų susidėvėjimą, bet sumažina grandinės svorį ir kainą.

Kada naudoti atviros grandinės plokštes?

Atviros grandinės naudojamos, kai grandinė veikia tokiomis sąlygomis, kurios sukuria daugiau trinties jungtyse. Atsidarius grandinės vyriui, į ją patenkančios abrazyvinės dalelės pašalinamos. Tokios grandinės išorinės grandys niekuo nesiskiria nuo panašios ritininės grandinės. Vidinę jungtį sudarė plokštė su aštuoniomis formomis skylutėmis, o formavimo ritinėliai pakeitė įvores. Voleliai 4 laisvai sąveikauja su formavimo ritinėliais per plokštės angas. Plonasienių įvorių ir ritinėlių keitimas ne tik sumažina grandinės sąnaudas, bet ir labai pagerina grandinės komponentų atsparumą nuovargiui. Taigi pasirodo, kad naudojant sunkias pavaras padalintos grandinės yra patvaresnės nei ritininės.

Dantytosios grandines dabar pakeitė pigesnės ir technologiškai patobulintas ritininės grandinės

Dantytosios grandines dabar pakeitė pigesnės ir technologiškai patobulintos tikslios ritininės grandinės, kurios pagal judesio tikslumą ir triukšmo charakteristikas yra ne mažesnės nei dantytos. Dantytos grandinės dažnai naudojamos senesnės įrangos sugedusioms grandinėms pakeisti. Pavarų dėžės nėra svarstomos dėl riboto pritaikymo. Grandininė pavara susideda iš krumpliaračių ir varomų žvaigždučių bei grandinės, kuri judina žvaigždutes ir kablio dantis. Taip pat naudojamos grandininės pavaros su keliomis pavaros žvaigždutėmis. Be šių pagrindinių elementų, grandinės pavarose taip pat yra įtempikliai, tepalai ir apsaugos.

Naudokite jungtis ir adapterius, kad sujungtumėte volelius, įvores ir atvirus vyrius į uždarą kilpą. Netgi kelių jungčių sujungimo grandinė skiriasi nuo tradicinių išorinių grandinių, nes viena iš jos plokščių yra laisvai uždėta ant volo galo ir pritvirtinama prie volo spynomis ir kaiščiais. Jei reikia naudoti grandinę su nelyginiu jungčių skaičiumi, naudokite sulenktą adapterio jungtį – silpnąją grandinės vietą. Apsilankykite dukranosgrupe.lt svetainėje ir išsirinkite visas norimas grandines bei priedus žemomis kainomis. Visas aptartas platus asortimentas bus randamas vienoje vietoje, kas gali būti patogiau? Užsukite ir rasite dar daugelį kitų prekių, į kurias verta atkreipti dėmesį.