Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos Senamiesčio gimnazijos mokiniai - finaliniame debatų turnyre!

Pirmadienis, 13 June 2022 14:37 Parašė 

Gegužės mėnesį  Jonavos Senamiesčio gimnazijos Debatų klubo nariai dalyvavo Lietuvos Laisvosios rinkos instituto projekto „Laisvės debatai“ regioniniuose turnyruose. Kaune dvi  komandos varžėsi su kalbėtojais iš LSMU ir Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijų. Pirmokai Rugilė Talalytė, Liepa Maciulevičiūtė ir Lukas Antipovas debatavo tema „ Ar kiekvienas, baigęs mokyklą, gali būti verslininku“. Kita pirmokų komanda – Aušrinė Božikaitė, Aistė Januškevičiūtė ir Justas Marcinkevičius debatavo tema „Ar šalyje reikia mažinti mokesčius“. Gimnazistų komandoms sekėsi puikiai, tad jos buvo pakviestos į finalinį debatų turnyrą Vilniuje, Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Sostinėje mūsų pirmokai Rugilė, Martynas, Liepa, Justas, Aušrinė ir Aistė dėstė argumentus tema „Ar valstybė turėtų reguliuoti prekių ir paslaugų kainas rinkoje?“. Kompetentinga komisija Senamiesčio komandoms skyrė prizines trečiąsias vietas. Iš viso šių debatų projekte dalyvavo mokiniai iš 15 miestų. Gimnazistai džiaugiasi galėdami  analizuoti aktualias problemas ir debatuojant rasti sprendimus, gerinti viešojo kalbėjimo įgūdžius. Šie debatai tik sustiprino pasitikėjimą savo jėgomis, įrodė, kad kiekvieno debatų dalyvio mintys buvo aiškios, suprantamos ir pagrįstos. Be to,  mokiniai susirado draugų ir bendraminčių, galėjo pasimokyti iš oponentų.

Drąsiai galima teigti, kad šios prizinės vietos neatsitiktinės. Juk Jonavos Senamiesčio gimnazijoje Debatų klubas įkurtas net prieš 12 metų ir yra vienintelis Jonavoje. Šia veikla kiekvienais metais susidomi vis daugiau mokinių: jie mokosi debatų gudrybių, taisyklių, viešojo kalbėjimo įgūdžius lavina vasaros debatų stovyklose. Galime didžiuotis savo klubo narių pasiekimais nacionaliniuose debatų turnyruose: jie moka kritiškai mąstyti ir argumentuoti net tuos teiginius, su kuriais asmeniškai nesusitinka.

Debatininkų bendruomenėje visi žino, kad debatai kaip ir šachmatai yra intelektualus sportas. Aštrios, gilios, netikėtos mintys, jų interpretavimas primena šachmatų figūrėles, kur partijos sėkmę lemia kūrybingi sprendimai.

 Jonavos Senamiesčio gimnazijos Debatų klubo vadovė Laima Statkevičienė