Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos „rojuje“ – rojaus obuoliukai?

Pirmadienis, 13 June 2022 11:38 Parašė 
Ar jūs nenorėtumėte taip fotografuotis Jonavoje, kaip tą rojaus obelų sode daro Vaida? Ar jūs nenorėtumėte taip fotografuotis Jonavoje, kaip tą rojaus obelų sode daro Vaida?

– Atvažiuok į svečius, – vis kalbinau buvusią kursiokę, sūnaus krikštamotę Ireną.

– Ką aš pas tave veiksiu? Į „Achemos“ kaminus žiūrėsiu? Geriau tu pas mane į Druskininkus. Kurortas, sanatorijos...

Taip ir dardėdavau neatsikalbinėdama. Bet šiemet...

– Kriste, įsijunk LRT. Tavo Jonavą rodo!

– Gerai, kad rodo, pažiūrėk, koks mūsų miestas.

Ir pažiūrėjo. Taip pažiūrėjo, kad nebeteko įkalbinėti, net pabrangę degalai – ne kliūtis.

O man galvoje sraigteliai sukasi: ką čia sumąsčius, kad Jonava smagesnė būtų. Sakuros? Nebenustebinsi, daug kur jų prisodinta. Ir atsiminiau prieš metus-kitus Vaidos parengtą reportažą apie rojaus obelų sodą. Sėdėjau prie teliko ir seilę varvinau – kokios spalvos, koks grožis!

Rašau TV žurnalistei laišką: „Vaida, pamenu tavo reportažą apie rojaus obelis ir galvoju, kad visai smagu būtų tokį sodą turėti Jonavoje. Atsiųsk foto iš savo reportažo, pasinaudosiu“.

Gaunu atsakymą: „Kristina, tu skaitai mano mintis. Aš kaip tik ketinu dar kartą apie tai daryti „siužiką“. Jeigu tik spėsiu“. Ir nuotrauka jos prisegta.

O dabar sėskim ir pasvajokim. Girdėjau sakant: „Kas gali būti gražiau už žydinčias obelis? Tik žydinčios rojaus obelys!“ Jei atsirastų Jonavoje vieta, kurioje sužydėtų, o vėliau ryškiaspalviais obuoliukais akį džiugintų rojaus obelys? Gal ir patys jonaviečiai ypatinga proga galėtų pasodinti „personalinę“ obelaitę?

Pavasarį žydėtų ne prasčiau už sakuras, o šalčiams atėjus paukšteliai paskanautų ledinių rojaus obuoliukų desertui. Turbūt niekas nepyktų, jei vienas kitas žmogus uogienei jų pasiskainiotų (prisimenat močiučių virtą rojaus obuoliukų „marmeladką“?). 

Pavasarį po baltais, šviesiai ar tamsiai rožiniais, purpurinės spalvos žiedais ant suoliukų burkuotų įsimylėjėliai, mamos vežimėliuose suptų vaikus, mintis austų seneliukai...

Įsisvajojau. Reikia orkaitėn kepsnį šauti, salotas pjaustyti, dėlioti „maršrutą“ viešniai iš Druskininkų. Gal taip jai šiandienos Jonavoje patiks, kad kitąsyk ir su anūkais atlėks?

Ech, bet smagu būtų mieste turėti „Rojaus“ sodą. Kaip manot?

Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ