Paskelbtas Renginiai

P+K=G/Spalvos/ Birutės Gadišauskienės tapybos darbų paroda

Trečiadienis, 01 June 2022 15:01 Parašė 

Birutės Gadišauskienės paroda  „P+K =G/SPALVOS“ („Pandemija+Karas=Gyvenimas. Visa tai turi savo spalvas.“) originali abstrakcijos paveikslais. Paroda atidaryta š.m. gegužės mėn. 22 d. Jonavos kultūros centro foje. Autorės darbai yra nepakartojami, nes tiesiogiai priskiriami menininkės vaizduotei. Autorės abstraktusis menas skiriasi nuo fantastinio meno, kurio objektai būna išgalvoti personažai, o čia spalvų paletė ir gimusi ekspresija išsilieja iš vidaus. Parodoje fiksuojami darbai ryžtingais ir drąsiais štrichais ir ryškiomis spalvomis ant drobės.

Birutės Gadišauskienės abstrakcija pasižymi intelektiniu pajėgumu, kurį sudaro elementų atskyrimas nuo konteksto, kiekvienas gauna gurkšnį emocijų tiesiog stovėdamas šalia naujausių darbų. 

Darbai pasižymi mišria technika, naudojamas akrilas, aliejus, netgi grafika. Ir visa visuma darbų įgauna kažkokį tai nepaaiškinamą aukštį, kuris susieja žiūrovą su realiais išgyvenimais, kurie reikšmės atžvilgiu laikomi esminiais. Parodos autorės kūryba yra glaudžiame sąryšyje su vidiniais išgyvenimais, turinčiais dar ir kitų spalvų, kurių sandermė kaip visuma yra kažkas savito, individualaus ir nepalyginamo su kitais menininkais.

„Šioje parodoje pristatau 2022 m. kūryba, įkvėpta dviejų metų sunkios patirties ir mūsų gyvenimo realybė, kuri įvairove dramatiškų įvykių, sunkių išgyvenimų ir greičiu prilygsta dviejų epochų patirčiai. Savo darbuose pandemijos laiką įamžinu impresionistinių spalvų šviesos atspindžiais, matote minimalistinius peizažus, veidus... Drobėje perteikiu laikiną, neramią ir nepatogią emociją, kad niekas nebus kaip buvo, bet lyg ir deklaruojančią - viskas bus gerai. Paskutiniai darbai nutapyti kovo-balandžio mėn. atveria mano ir kitų žmonių išgyvenimus, darbuose atsispindi žmonių noras išgyventi karo Ukrainoje akivaizdoje. Man tai yra sielos būsenos išraiška- nuo impresionizmo prie visiškos abstrakcijos. Tapyba, manau - kitos ir visos kitos priemonės, išreikšti šių dienų realijas.“ – pristatė savo parodą Birutė Gadišauskienė.

Po parodos atidarymo autorė sutiko atsakyti į mano klausimus.

- Kas paskatino surengti šią parodą?

- Anksčiau gyvenime nebuvau patyrusi tokių išgyvenimų, kaip per šiuos 2021-2022 m. Jaučiau vis didėjantį norą tapyti, traukiu aliejinių dažų tūbeles, o pasaulis aplink mane tiesiog pranyksta. Drobės tebebuvo šiltos, aliejiniai dažai tepė rankas, o mano galvoje sukosi naujos parodos pavadinimas. Koks nuostabus jausmas užplūsta į rankas paėmus, kaip ir pirmą kartą išspausdinto, laikraščio egzempliorių su mano parodos antrašte P+K=G/Spalvos/. 

- Koks jausmas apėmė jus pristačius parodą? 

-Jausmas pristatyme buvo analogiškas, kaip per pirmą parodą, lyg pirmą kartą šokant su parašiutu. Bet toks „ekstrimas“ turbūt man ir reikalingas. Nemėgstu ramybės. Todėl man nėra blogo oro, blogos nuotaikos, nevilties ir savigraužos, jei yra darbo ir neišspręstų problemų, stengiuosi jas išspręsti čia ir dabar.

- Ar jaučiate konkurenciją su menininkais išstatančiais parodas Meno galerijoje?

- Nejaučiu konkurencijos, nes manau, kad ji mene negali egzistuoti. Kaip gali sielos dainos konkuruoti - juk kiekviena- kitokia? Konkurencija atsiranda biznyje. O menas tai ne biznis. Todėl ir dirbu. Man tai duoda laisvę kurti. Kas kam trukdo? Niekas netrukdo- mėgstu darbą, mėgstu tapybą. Dar mėgstu keliones. Per jas pailsiu ir pasisemiu naujų idėjų ir jėgų.

- Kas dar yra Jūsų įkvėpimo šaltinis?

- Tai mano draugai, kurie pasekė mano pėdomis ir dabar keliauja meno takais. Mokiniai, kuriems padėjau rasti takelį į spalvų pasaulį. Palaikymo komanda, kuri visada su manimi ir mane visokeriopai palaiko. Šeima -šioje vietoje - patys svarbiausi, didžiausias ir pats brangiausias mano įkvėpimo šaltinis. Tai kaip aš galiu nesistengti ir juos nuvilti?

- Kas jus skatina kiekvieną kartą žiūrovą nustebinti vis naujais darbais ir technika?

- Kaip jau sakiau, į priekį mane veda žingeidumas, ieškojimas naujų išraiškos priemonių. Žmonija sukūrus tokių žinių lobyną, kad visko ir nesužinosi, o taip norisi. Bet stengiuosi perprasti save, savo emocijas ir savitai spalvomis, potėpiais, to momento energiją sutelkti į darbą drobėje. Mano kredo – tai mokytis, domėtis ir nenuilstamai dirbti. Tik darbas gali atnešti norimus rezultatus.

- Kas jums suteikia sielos ramybę?

- Kartą su draugais diskutavome, kaip surasti sielos ramybę? Atsipalaiduoti ir gyventi be streso tokiais sudėtingais laikais ? Ir priėjome išvadą, kad tai įmanoma, kai tenkiniesi tuo, ką tau duoda gyvenimas. Jei užtenka, ką turi, nereikia dairytis į kitus ir pergyventi, kad jie turi daugiau, mato toliau ar tapo geriau. Jei tau užtenka to, ką turi, nereikia pavydėti. Ramiai miegi, esi sveikesnis ir dar - nekuri planų, kurių negali įgyvendinti.

- Ar esate laimingas žmogus, menininkė?

- Esu laiminga ir dėkinga likimui. Mano gyvenimas turi prasmę ir visa tai atsispindi paveiksluose. Turiu svajonę, ją siekiu pilna meilės širdimi. Tai meilė vedžioja mano ranką ir parenka spalvas ir sudeda ant drobės. Tai meilė atveda žmones į mano parodas ir ji atsispindi žmonių akyse.

Birutės Gadišauskienės abstrakcija siejama su XX amžiaus abstrakcionistiniais judėjimais, kurie atmetė formalizmą ir naratyvą. Autorės abstraktyvią tapybą atspindi meno parodos kolekcija, kuri susideda iš dviejų dalių ir parodo, kaip menininkė vystėsi naudojant socialiai-politiškai abstraktų vektorių, nusigręžusį nuo konkrečių judesių ir baigiant darbą užfiksuoja visuomeninius šiuolaikinio meno pagrindus. Ši paroda pabrėžia linijas, spalvos ir atspalvio prasmę ir esmę.

Parodos kuratorė – JKC Parodų koordinatorė Renata Kuliešienė. Paroda veiks iki birželio mėn. 27 d.

Eitvydė Pranevičienė