Paskelbtas Miesto naujienos

Susitiko su rajono verslininkais

Trečiadienis, 01 June 2022 15:48 Parašė 
KPPAR Jonavos filialo vadovai A. Meškauskas ir D. Sinkevičienė KPPAR Jonavos filialo vadovai A. Meškauskas ir D. Sinkevičienė

Neseniai Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialo nariai bei rajono verslininkai susitiko su savivaldybės meru Mindaugu Sinkevičiumi. Rajono vadovas į susitikimą atėjo ne vienas. Jam talkino komanda (administracijos direktorius Valdas Majauskas, jo pavaduotoja Lineta Jakimavičienė, patarėjas civilinei mobilizacijai Vytautas Kaminskas, Turto ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Jolita Gumaniukienė), padėjusi išsamiai atsakyti į iš anksto verslo atstovų pateiktus klausimus, vėliau – diskutuoti įvairiomis rajonui bei verslui svarbiomis temomis.

KPPAR Jonavos filialo tarybos pirmininkas Alfonsas Meškauskas įžanginėje kalboje teigė, jog visiems įdomu išgirsti, ką daro savivaldybė. Vėliau, jau pasibaigus susitikimui, „Alio Jonavai“ pasidžiaugė, kad išgirdo atsakymus į visus verslininkų pateiktus klausimus. „Savivaldybė žada aktyviai dalyvauti į darbo rinką integruojant ukrainiečius ir bedarbius, nes darbuotojų trūkumas jaučiamas daugelyje rajono įmonių. Tikiu, kad abipusės Jonavos filialo ir rajono valdžios pastangos duos teigiamų rezultatų rajono bendruomenei“, – sakė Alfonsas Meškauskas.

Meras Mindaugas Sinkevičius, padėkojęs už galimybę susitikti ir padiskutuoti, nedaugžodžiavo ir, gerbdamas visų brangų laiką, pirmiausia atsakė į iš anksto verslininkų pateiktus klausimus.

Kalbėta apie bendradarbiavimą su verslu, kaip rajono vadovas vertina Jonavos verslo tarybos veiklą, kas planuojama Jonavos rajono savivaldybėje 2022 metais (rajono plėtra, statybos ir kt.), paminėtas Smulkaus ir vidutinio verslo bei ūkininko rėmimo fondas. Mindaugas Sinkevičius priminė, kad 2020 m. sukurta Jonavos verslo taryba posėdžiavo 8 kartus, išvardijo, kas buvo svarstyta, bei dėkojo verslininkams už Covid-19 pandemijos metu padėtas įsigyti medicinos priemones. Vyksta 4 mln. eurų vertės baseino statybos ir labai tikimasi, kad jis bus pradėtas eksploatuoti šių metų pabaigoje. Meras išsamiai papasakojo, kokių investicijų tikisi (ir jau sulaukė) Jonavos rajonas.

Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir pas mus rūpinamasi Ukrainos piliečių apgyvendinimu, jų integracija. Šiuo klausimu KPPAR Jonavos filialo verslo atstovai bendradarbiauja su Jonavos socialinių paslaugų centru, pateikti kontaktai įmonių, galinčių įdarbinti ukrainiečius, dalis jų jau dirba Jonavos įmonėse.

Šiuo metu rajone gyvena per 440 ukrainiečių, iš jų trys ketvirtadaliai – moterys, vaikų iki 15 metų – per 160. Atvyko ir vyresnio mažiaus žmonių. 40 asmenų gyvena savivaldybės skirtose patalpose. Užimtumo tarnyboje užsiregistravo 140, o 68 ukrainiečiai jau gavo darbą. Nemažam skaičiui Ukrainos pabėgėlių suteikta socialinė parama, mokamos vaiko, globos išmokos, kt.

Ilgokai diskutuota dėl Jonavos vaikų lopšelių-darželių darbo laiko. Po š. m. kovo 17 d.  vykusio KPPAR Jonavos filialo verslininkų susirinkimo buvo gauta informacija, kad vaikų darželiuose nebėra prailgintų grupių, todėl tėvai vaikus privalo pasiimti iki 17 valandos. Tai dažnai tampa sudėtinga, nes daugelyje įstaigų darbo diena yra nuo 8 iki 17 val.

Šiuo metu miesto vaikų lopšelių-darželių darbo laikas yra nuo 7 iki 17.30 val., o nuo rugsėjo 1 d. planuojama darbo laiką pailginti iki 18 val. Pasak mero, to turėtų pakakti, bet, atsižvelgus į verslo bendruomenės norą, vaikų darželiai galėtų dirbti iki 19 val., tačiau tai pareikalautų papildomo finansavimo, etatų ir pan. 

Susitikime dalyvavęs verslininkas teigė iš savo darbuotojų sulaukęs informacijos, kad viename lopšelyje-darželyje (įvardijo ir jo pavadinimą) griežtai reikalaujama vaikus pasiimti iki 17 val. Savivaldybės merui tokia žinia buvo nemaloni. Jis padėkojo už gautą konkrečią informaciją, akivaizdu, kad įstaigos vedėjos lauks ne ką malonesnis pokalbis...  

Paliestas dar vienas šiomis dienomis verslui ir ne tik jam svarbus klausimas – dėl jau sudarytų viešųjų pirkimų sutarčių. Ar dėl padidėjusių kaštų bus peržiūrimos esamos sutartys, ar savivaldybė planuoja atsižvelgti į pasikeitusį kainų lygį, sudėtingesnį žaliavų gavimą, ilgesnius vykdymo terminus ir pan.

Valdas Majauskas priminė, kad ilgalaikėse sutartyse yra numatytas kainų perskaičiavimas. Tai bus daroma, tačiau turės būti pagrįsta bei pateikti dokumentai. „Rangovų „neskandinsime“, viskas vyks teisėtai, laikantis įstatymų“, – ramino administracijos direktorius. Tiesa, kol įvyksta pirkimų procedūros, viskas spėja pabrangti ir dešimčia procentų, bet yra galimybė kainas keisti, jas perskaičiuoti.

Patarėjas civilinei mobilizacijai Vytautas Kaminskas, atsakydamas į verslininkų klausimus apie civilinę saugą, paaiškino, kad slėptuvių, kurios atitiktų visus reikalavimus, Jonavos rajone net nebuvo. Patarėjas informavo, kad mūsų rajone yra 17 kolektyvinės apsaugos statinių, vyksta inventorizacija statinių, kurie galėtų būti naudojami kaip priedangos.

Susitikime diskutuota infrastruktūros mokesčio klausimais, kalbėta apie statomą Jonavos baseiną, kuriame numatoma ir daugiau pramogų, kad jis būtų patrauklus jonaviečiams ar miesto svečiams.

KPPAR Jonavos filialo direktorės Dalios Sinkevičienės teigimu, susitikimas tikrai pavyko. Karantinas buvo stipriai apribojęs gyvus susitikimus, o praktika rodo, kad juose efektyviausiai sprendžiamos kilusios problemos, gimsta diskusijos. Artimiausiame Jonavos verslo tarybos posėdyje bus svarstomi nauji nekilnojamojo turto, žemės, valstybinės žemės nuomos mokesčių tarifai, bus peržiūrimos verslo liudijimų kainos. Šie klausimai Jonavos verslui išties aktualūs.

Pasak Dalios Sinkevičienės, bene svarbiausia verslui problema, prie kurios sprendimo galėtų prisidėti ir Jonavos rajono savivaldybė, išlieka nedarbas. Užimtumo tarnyboje (Jonavos rajone) yra registruoti 2885 bedarbiai (11,6 proc.), tačiau įmonės ir toliau susiduria su nekvalifikuotos darbo jėgos trūkumu. Ukrainiečių yra įdarbinusi ne viena KPPAR Jonavos filialo įmonė, tačiau Užimtumo tarnyboje užsiregistravę lietuviai to daryti neskuba. Direktorės nuomone, bendradarbiaujant su savivaldybe, būtų galima „eliminuoti“ iš bendro bedarbių skaičiaus žmones, kurie dirbti nenori ir net neplanuoja: tuomet išvystume visai kitokius, realius skaičius.

Ir dar viena svarbi informacija. Š. m. spalio mėnesį KPPAR Jonavos filialas planuoja surengti konferenciją „Darbo santykių tendencija Lietuvoje“, kurioje bus aptarti ir aukščiau minėti klausimai. Prie konferencijos taip pat jungiasi Jonavos rajono savivaldybė.

Susitikime su meru Mindaugu Sinkevičiumi dalyvavo uždarųjų akcinių bendrovių „Horda“, „Tokė LT“, „Salos NT“, „Baldai Jums“, „Rizgonys“, „A grupė“, „Achempak“, „Mingridas“, „Rivauta“, „Plankmara“ bei mažosios bendrijos „Ileka“ atstovai.

Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ