Spausdinti šį puslapį

Teismas pripažino, kad melaginga informacija apie automobilio faktinius duomenis ir techninę būklę - esminis sutarties pažeidimas

Pirmadienis, 30 May 2022 09:01 Parašė 

Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmai vakar išnagrinėjo civilinę bylą pagal  ieškovės ieškinį atsakovui K. D. dėl pirkimo pardavimo sutarties pripažinimo negaliojančia ir neturtinės žalos atlyginimo. Teismas nusprendė ieškinį tenkinti visiškai.

Byloje ieškovė teigė, kad perkant iš K. D. automobilį, jai buvo aiškinama, kad automobilio rida yra 215 000 km, o automobilis pirktas iš bankroto administratoriaus Švedijoje. Tačiau, Volvo gamintojų atstovų specialistams patikrinus automobilio gamintojo duomenis jiems prieinamoje gamintojo bazėje paaiškėjo, kad tai  - specialiai taksi veiklai pagamintas automobilis (su atitinkama taksi komplektacija ir 3 metų ridos garantija), kurio paskutinė garantiniu laikotarpiu užfiksuota rida 2011 m. vasario 24 d. buvo 319 395 km. Taigi pardavimo metu (2016 m. lapkričio 21 d.) šio automobilio rida realiai buvo daug didesnė (530 961 km) nei deklaruota pardavėjo

Tuo tarpu, atsakovas su ieškinio reikalavimais nesutiko, tačiau teigė, kad jis 2016 m. lapkričio 11 d. pardavė automobilį Volvo V70 ieškovei už 6 200,00 Eur. Teismui aiškino, kad ieškovės sutuoktinis automobilį patikrino pasirinktame autoservise. Specialistai nurodė, kad yra nežymus automobilio turbinos gedimas, kitų akivaizdžių trūkumų nerado. Po to, ieškovės sutuoktinis su atsakovu nuvyko į techninės apžiūros stotį, kurioje nustatyti priekinio stiklo ir galinio dešinio žibinto stikliuko pažeidimai. Nustatytus trūkumus K. D. pašalino, ieškovės sutuoktinis su tuo sutiko. Atsakovas nepripažino, jog klastojo automobilio Volvo V70 ridos duomenis, teigė, nežinojęs, kad automobilio rida pakeista.

Bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad atsakovas Kauno apylinkės teismo 2019 m. spalio 9 d. nuosprendžiu baudžiamojoje byloje buvo pripažintas kaltu už tai, kad būdamas automobilio  VOLVO V70, tikruoju pardavėju, transporto priemonės pirkimo-pardavimo sandorio metu, automobilio pirkėjai (ieškovei) už sutartą 6 200 Eur kainą pardavė transporto priemonę VOLVO V70, o ant švedų kalba pagaminto blanko – pirkimo sutarties savo ranka įrašė tikrovės neatitinkančius duomenis apie tai, kad  transporto priemonės  VOLVO V70, pardavėjas – Q. Y., parduoda transporto priemonę VOLVO V70, ir šį netikrą dokumentą realizavo – 2016 m. lapkričio 21 d., tokiu būdu K. D. neteisėtai pagamino ir realizavo žinomai netikrą dokumentą - transporto priemonės pirkimo-pardavimo sutartį. Už tai atsakovui skirta subendrinta  bausmė - 9 038,40 Eur bauda. Kauno apygardos teismas 2020 m. balandžio 1 d. priėmė nutartį, kuria nuteistojo K. D. apeliacinį skundą atmetė.

Šiuo metu tebevyksta ikiteisminis tyrimas dėl automobilio ridos suklastojimo, kuriame ieškovė yra pripažinta nukentėjusiąją.

Civilinėje byloje teismas, įvertinęs surinktus įrodymus, nustatė, kad 2016 m. lapkričio 21 d. ieškovė įgijo automobilį Volvo V70, 2008 m. gamybos už 6 200 Eur iš atsakovo, tačiau automobilio pirkimo-pardavimo sutartyje buvo nurodytas visiškai kitas asmuo  - Q. Y. Atsakovas patalpino skelbimą internetiniame tinklapyje www.autoplius.lt., nurodė savo telefoną. „Atsakovas suklaidino pirkėją telefonu nuo pat pradžių, paaiškino, kad automobilio rida yra tik 215 000 km, automobilis pirktas iš bankroto administratoriaus Švedijoje, atitinkamai pirkėja tikėjosi geros automobilio būklės su nedidele rida. Ieškovė, būdama suklaidinta atsakovo, paaiškino teisme, kad neturėjo tikslo tokio automobilio su pravažiuota didele rida, kuris buvo  pagamintas ir eksploatuojamas kaip taksi automobilis, pirkti,“- pažymėjo teismas.

Teismas sprendime konstatuota, kad atsakovas žinojo apie automobilio tikrą ridą pardavimo metu, teikė pirkėjai klaidingą, apgaulingą informaciją, kadangi tai specialiai pagamintas taksi veiklai automobilis (su atitinkama taksi komplektacija ir 3 metų ridos garantija), kurio rida 2011 m. vasario 24 d. buvo 319 395 km, o 2016 m. spalio 5 d. tikroji rida buvo 530 961 km. Atsakovas yra profesionalus automobilių pardavėjas, apie ką teismo buvo pasisakyta ir nustatyta 2020 m. balandžio 1 d. Kauno apygardos teismo nutartyje.

Teismas nusprendė, kad yra pagrindas  pripažinti automobilio VOLVO V70 pirkimo - pardavimo sandorį negaliojančiu kaip sudarytą dėl pardavėjo apgaulės ir taikyti restituciją bei priteisti neturtinę žalą.

„Kadangi automobilio pirkimo pardavimo sutartyje nurodytas Q. Y., o ne tikrasis pardavėjas  K. D. ir parduotas automobilis su suklastota, sumažinta daugiau nei du kartus rida ir turintis daug defektų, dėl kurių jo dalyvavimas eisme kėlė pavojų tiek automobilio savininkei, tiek kitiems eismo dalyviams, pirkėjai  teikta melaginga, apgaulinga informacija apie automobilio faktinius duomenis ir techninę būklę, tai yra esminis sutarties pažeidimas,  - konstatavo teismas.

Teismas pripažino automobilio VOLVO V70 pirkimo-pardavimo sutartį  negaliojančia, taikė abišalę restituciją, sandorio šalis grąžino į pradinę padėtį bei priteisė iš tikrojo automobilio VOLVO V70 pardavėjo atsakovo D. K. pirkėjai sumokėtus 6 200 Eur ir įpareigojo ieškovę grąžinti atsakovui esamos būklės automobilį Volvo V70.

Taip pat, teismas tenkino ieškovės prašymą dėl 3 000 Eur neturtinės žalos atlyginimo. Atsižvelgta į tai, kad dėl atsakovo neteisėtų veiksmų ieškovė buvo priversta kreiptis į teisėsaugos institucijas ir labai ilgai įrodinėti, jog K. D. yra tikrasis automobilio pardavėjas, dėl ko patyrė dvasinius išgyvenimus, emocinę depresiją ir kitus nepatogumus, susijusius su baudžiamosios bylos nagrinėjimu, taip pat  į atsakovo kaltę, jo turtinę padėtį (yra ūkininkas, užsiima automobilių prekyba), bei kitas reikšmingas bylai aplinkybes, taip pat į sąžiningumo, teisingumo, protingumo kriterijus.

Iš atsakovo K. D. priteistos ieškovės patirtos 1 543,89 Eur advokato ir dokumentų vertimo išlaidos.

Sprendimas nėra įsiteisėjęs ir per 30 dienų gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.

Vaiva Milkeraitienė

Teisėjo padėjėja