Paskelbtas Aktualijos

Jonavos švietimo įstaigos „Reitingų“ žurnale

Trečiadienis, 25 May 2022 16:17 Parašė 

Žurnalas „Reitingai“ šį mėnesį pristatė Lietuvos gimnazijų reitingus, sudarytus pagal 2021 metų valstybinių brandos egzaminų rezultatus.

Žurnalo autoriai šiemet išskyrė ne tik geriausias gimnazijas, bet ir tas, kurių abiturientai po baigimo niekur nestojo ir net nedirbo. Pastebima, kad daugelyje šalies savivaldybių yra nuo vienos iki kelių tokių gimnazijų.

Abi Jonavos rajono gimnazijos žurnale „Reitingai“ vertinamos šalia kitų gimnazijų, kurios neturi teisės atsirinkti mokinių.

Tokių gimnazijų reitinge pirmauja Klaipėdos, Šiaulių, Kauno, Panevėžio, Vilniaus mokyklos, o Jonavos Senamiesčio gimnazija yra 67 vietoje (2021 m. buvo 53), Jonavos J. Ralio gimnazija – 85 vietoje (151). Iš viso reitinge minimos 357 gimnazijos.

Abiturientų, įstojusių studijuoti į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose dalis Jonavos gimnazijose siekia beveik pusę – 48 ir 46 proc.

Apie 15 proc. tiek vienos, tiek ir kitos Jonavos gimnazijų abiturientai pernai tęsė mokslus profesinėje mokykloje, 21 proc. dirbo samdomą darbą arba savarankiškai, o 13 proc. J. Ralio gimnazijos ir 6 proc. Senamiesčio gimnazijos abiturientų po mokyklos baigimo nei studijavo, nei dirbo Lietuvoje.

„Reitingų“ sudarytojai rado gimnazijų Anykščių, Kėdainių, Raseinių, Šalčininkų ir Vilniaus rajonuose, iš kurių nei vienas abiturientas po baigimo nepratęsė mokslų universitete. „Jeigu ir gimnazijos nė vienas vaikas neįstoja į aukštąją, tuomet tai ne mokykla, o užimtumo centras ar socialinių paslaugų įstaiga, - mano „Reitingų“ pašnekovai.

Šimtukininkai

Dešimtyse šalies gimnazijų per dešimt metų nėra buvę nei vieno šimtukininko. Tai parodė dar vienas, pirmą kartą atliktas, „Reitingų“ tyrimas.

Jonavos rajono gimnazijos šiame tyrime tarp kitų panašaus dydžio mokyklų užima gana aukštas pozicijas: Senamiesčio gimnazija yra 12-oje vietoje (141 šimtukas per 10 metų), J. Ralio gimnazija – 21 vietoje (96).

Pradinės mokyklos

Žurnale „Reitingai“ šiemet vertinamos ir kokybės siekiančios Lietuvos pradinės mokyklos bei progimnazijos.

„Daug Lietuvos vaikų nuo pirmos iki ketvirtos klasės pasiekimų laiptais kyla, o nuo penktos iki aštuntos – leidžiasi.

Kiekvieno vaiko pasiekimai net valstybiniu lygiu yra tikrinami antroje, ketvirtoje, šeštoje, aštuntoje, dešimtoje ir dvyliktoje klasėse ir kas dveji metai yra matoma, ar vaikas kyla, ar leidžiasi, ar jam reikia pagalbos, ir kokiose dalykuose jam reikalingas pastiprinimas.

Blogiausia, kad su šia informacija beveik nieko nedaroma, ją detaliai studijuoja mažuma mokyklų. Tokia taktika veda į didelę pelkę dvyliktoje klasėje“, - pastebi žurnalo autoriai.

Jonavos Panerio pradinė mokykla žurnale paminėta tarp stipriausiai olimpiadose pasirodančių pradinių mokyklų (pelnytos penkios 1-3 vietos). Stipresnės šia prasme nurodytos tik trys sostinės mokyklos.

Jonavos J. Vareikio progimnazija atsidūrė progimnazijų, išsiskiriančių geru klimatu, sąraše (11 pozicija).

Mokytojų trūks

Jeigu šiandien mokyklas paliktų visi dirbantys mokytojai senjorai, švietimo sistema neatlaikytų, mokyklų veikla būtų paralyžiuota ir nebūtų kam vesti tūkstančių pamokų, teigia žurnalo „Reitingai“ vyriausias redaktorius Gintaras Sarafinas.

Žurnale rašoma, kad mokytojų trūkumas jau dabar yra didelė problema, o po 3-5 metų tai bus svarbiausias švietimo iššūkis.

Čia pat pastebima, kad dalis savivaldybių (mažesnioji) jau dabar bando ieškoti išeičių ir sprendimų. Cituojamas VDU rektorius Juozas Augutis, kurio teigimu, aktyviau darbuojasi Kauno rajono, Ukmergės rajono ir Jonavos rajono savivaldybės.

„Reitingai“ yra analitinis švietimo ir aukštojo mokslo žurnalas. Jis kokybiniais pjūviais analizuoja ir pateikia išsamius ir plačius absoliučiai visų Lietuvos švietimo ir aukštojo mokslo institucijų tyrimus ir reitingus, taip pat skirtingų užsienio universitetų reitingų apžvalgas.