Paskelbtas Rajono naujienos

Jonavos rajone gausinami žuvų ištekliai

Ketvirtadienis, 19 May 2022 15:21 Parašė 

Jonavos rajone į Šventosios upę paleista 4 tūkst. dirbtiniu būdu išveistų lašišų rituolių (metinukių). Iš viso šiais metais į vidaus vandens telkinius jau įžuvinta virš 30 tūkst. šių vertingų žuvų metinukių ir apie 80 tūkst. paaugintų jauniklių.

Pirmą kartą Lietuvoje didesnės lašišos buvo sužymėtos – joms nukirptas riebalinis pelekas.

Lašišinės žuvys dirbtiniu būdu išveistos ir paaugintos Žuvivaisos departamento Rytų regiono žuvivaisos skyriuje Meškerinėje.

Vandens telkinių įžuvinimas skirtingo amžiaus grupių žuvimis yra neatsiejama lašišinių žuvų išteklių atkūrimo ir valdymo plano dalis.

Nors lašišų ir šlakių įžuvinimo kiekiai Lietuvoje didėja, daugiau dėmesio skiriama neršto apsaugai, keičiasi žvejų požiūris, tačiau šių žuvų populiacijos padėtis Baltijos juros baseine dar nėra stabili.

Dėl šios priežasties ES žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų sprendimu tikslinė komercinė lašišų žvejyba nuo 2022 m. sausio 1 d. pagrindiniame Baltijos jūros baseine yra draudžiama.

Išimtis taikoma žvejams mėgėjams – jie lašišas gaudyti gali, tačiau taikomi žvejybos apribojimai. Vienas žvejys mėgėjas per dieną gali sugauti ir pasilikti sau ne daugiau kaip 1 dirbtinai įveistą lašišą su nukirptu riebaliniu peleku.

Žuvininkystės tarnybos inf.