Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Upninkietė butą padovanojo... Savivaldybei

Antradienis, 12 July 2016 11:14 Parašė 

Upninkuose gyvenančią Genovaitę R. jau ne vienerius metus kankino galvos skausmas: jai priklausantis dviejų kambarių butas Darbininkų g. daugiabutyje. Tiksliau, moteris nežinojo, kaip toliau elgtis su šia nuosavybe: parduoti ar išnuomoti – jokių šansų. Bėda ta, kad trijų aukštų 18 butų name žmonės gyvena tik dviejose laiptinėse, o trečioje laiptinėje, kurioje yra upninkietei nuosavybės teise priklausantis 70 kv. m butas, niekas negyvena, net laiptinė užkalta.

Netikėtai moteris rado išeitį: padovanos butą Savivaldybei! Tad gegužės 30 d. parašė prašymą Savivaldybės Turto skyriaus vedėjai Jolitai Gumaniukienei ir paprašė, kad Savivaldybė priimtų šią dovaną.

Prašyme upninkietė rašė: „Jau daug metų jame negyvenu, jis man nereikalingas. Moku mokesčius, butas be skolų. Man jis yra našta. Prašau priimti šią dovaną, tik prašau apmokėti už notaro paslaugas“. Pati pareiškėja su sutuoktiniu taip pat gyvena Upninkuose, nuosavame name.

Savivaldybės tarybos nariams upninkietė taip pat sukėlė galvos skausmą: kaip dabar pasielgti su tokia neįprasta dovana? Juolab kad aiškinamajame rašte tarybos nariams Turto skyriaus vedėja priminė, kad priimtas sprendimas šiuo klausimu formuos Savivaldybės administracijos poziciją ateityje – gal atsiras ir daugiau norinčiųjų tokiu būdu atsikratyti savo turto?

Tarybos narys Bronislovas Liutkus pastebėjo, kad gestas priimti dovaną būtų gražus, tačiau prieš priimant reikėti pasverti visus „už „ ir „prieš“ – ar nebus didelių išlaidų ir apskritai kiek perimtas butas bus naudingas. Jam pritarė ir kolega Andriejus Štombergas.

Liberalas Remigijus Osauskas abejojo, ar kaupti turtą – Savivaldybės funkcija? „Juk prieš kokius ketverius metus Savivaldybei už 1 litą buvo siūloma pirkti Petro Vaičiūno sodybą – tuomet nesutikome. O dabar štai butą kažkodėl linkę gauti dovanų. Juk jei priimsime teigiamą sprendimą, Savivaldybei gali tekti priimti ir daugiau dovanojamo turto, kuris savininkams nereikalingas ir neša nuostolius,“ – stebėjosi R. Osauskas.

Tarybos narys Alfonsas Meškauskas akcentavo, kad panašios dovanos, jei jų bus ateityje, bus vertinamos individualiai. „Žmones nepajėgia susimokėti, juos persekioja antstoliai – privalome kažką daryti: gal suremontuoti, gal nugriauti. Juk ir buvęs apleistas Statybininkų mokyklos bendrabutis darkė miesto vaizdą ir kėlė grėsmę aplinkiniams – ėmėme ir nugriovėme, sutvarkėme aplinką. Daugelis jonaviečių ir apkritai pamiršo, kad toks pastatas kažkada buvo miesto centre,“ – kalbėjo A. Meškauskas.

Savivaldybės Turto skyriaus vedėja taip pat neatmetė galimybės, kad anksčiau ar vėliau toks privatiems asmenims nereikalingas turtas atiteks Savivaldybei kaip bešeimininkis (mirus savininkams ir niekam nepriėmus palikimo), tad nori nenori Savivaldybei reikės rūpintis pastato ateitimi: nugriauti jį ar rekonstruoti ir tvarkytis taip, kad apleisto turto būtų kuo mažiau.

Po ilgesnių diskusijų 17 tarybos narių balsavo už tai, kad dovaną reikia priimti.

Nusprendus priimti dovaną, ateičiai svarbi savivaldybės pozicija sandorio išlaidų padengimo klausimu: civilinis kodeksas numato, kad šalys dėl to susitaria, o jei sutartyje nėra numatyta, tai sandorio išlaidas apmoka dovanotojas, todėl antro punkto išbraukimas iš sprendimo projekto atitiktų civilinio kodekso nuostatas ir reikštų, kad dovanotoja turi pati padengti sandorio išlaidas. Projektas parengtas atsižvelgiant į pareiškėjos prašymą.

Laima SLOVIKIENĖ