Paskelbtas Miesto naujienos

BŪNA IR TAIP. Kai vienas euras virsta baudomis be gailesčio

Ketvirtadienis, 12 May 2022 16:11 Parašė 

Senutėlė buvo labai nusiminusi. Ne tiek dėl savęs (kai pensija maža, 90 centų – dideli pinigai), kiek dėl geraširdžio vairuotojo. O buvo taip.

Močiutė dažnai važiuoja į užmiestį ir iš jo tuo pačiu maršrutu, autobusų vairuotojai ją gerai pažįsta ir žino, kur išlips. Visada kruopščiai piniginėje laikiusi pensininko pažymėjimą, tąsyk per išsiblaškymą paliko namuose.

Įlipo važiuoti, tiesia vairuotojui pinigėlį, čiupt čiupt – o pažymėjimo tai nėra!

–Tiek jau to, močiut, matau, kad ne šešiolikinė, – dar pajuokavo ir padavė „lengvatinį“ bilietą.

Matyt, ne jų dienos būta. Kontrolierė įlipo, bilietus parodyti paprašė.

– Ne jonavietė ta kontrolierė, – jau iš veido jas pažįstanti tikino močiutė, – gal iš kito miesto?

Ir nusiminusi tęsė pasakojimą. Neturėjo to nelemto pažymėjimo, tad kontrolierė pareikalavo pirkti bilietą už „visą“ kainą.

 – Bala nematė to euro, be duonos kelias dienas apsieisiu, ale labai gaila gero žmogaus, vairuotojo, nubaudė ir jį, – dūsavo senučiukė. – Pažiūrėk į mane, vaikeliuk, ir girtam aišku, kad jau labai seniai esu „Sodros“ klientė...

***

Taisyklės yra taisyklės. Gaila močiutėlės, gaila ir jautraus, geraširdžio vairuotojo. Gal galėjo kontrolierė „užsimerkti“ ir nebausti vairuotojo, nereikalauti, kad gerokai į aštuntą dešimtį įžengusi moteris pirktų dar vieną bilietą?

Pakomentuoti paprašėme UAB „Jonavos autobusai“ direktoriaus Otaro URBANO

„Situacija ne pirma ir, manau, tikrai ne paskutinė. Apie šitą konkretų atvejį kol kas informacijos neturime, tačiau, jei tai įvyko mūsų įmonės autobuse, gavę dokumentus, turėsime priimti atitinkamus sprendimus.

Kontrolę mūsų autobusuose gali atlikti mūsų samdomi kontrolieriai, savivaldybės administracijos samdomi kontrolieriai bei Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) pareigūnai.

Deja, LR Seimo priimti įstatymai ir juos lydintys teisės aktai „gailesčiu ir jautrumu nespinduliuoja“: priklausomai nuo to, kas fiksavo šį „sunkų“ pažeidimą, priklauso ir pasekmės. Jei tai mūsų įmonės samdomi kontrolieriai, sprendimą priimame mes, jei savivaldybės samdomi kontrolieriai, sprendimą priima savivaldybė, o dėl drausminio poveikio priemonių taikymo dokumentus sprendimui dar persiunčia ir mums, jei tai LTSA  – kita tvarka.

Šio žmogiško nesusipratimo pasekmės – stresas močiutei plius vienas euras, administracinė byla vairuotojui plius bauda ar net galimybė nubausti įmonę jau tūkstantine bauda, jeigu tokie atvejai kartojasi. Taip vienas euras virsta baudomis be gailesčio“.

Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ