Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

„Iš aplinkui – Jonava 2022“ – tarsi odė gyvenimui

Trečiadienis, 04 May 2022 09:19 Parašė 

Po kelerių metų pertraukos Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokykla sukvietė jaunuosius menininkus į XI respublikinę šokių šventę „Iš aplinkui – Jonava 2022“. Šiuo gražiu renginiu buvo paminėta įstaigos Choreografijos skyriaus 30-ies metų sukaktis. Balandžio 28-osios vakarą Jonavos kultūros centro Didžiojoje salėje skambėjo muzika, šokėjai iš Jonavos, Kauno, Rokiškio, Marijampolės stebino talentingumu ir grakščiais judesiais, šventę vainikavo padėkos ir gėlių puokštės atsidavusioms šokio pedagogėms.  

Per tris dešimtmečius

Per 30 metų Janinos Miščiukaitės meno mokyklos Choreografijos skyrius parengė ir išleido beveik 300 absolventų, iš kurių penkios merginos pasirinko choreografo specialybę. Daugelis įstaigos auklėtinių nenutraukė „draugystės“ su šokiu, tad tęsia koncertinę veiklą universitetiniuose ansambliuose, įvairiuose kolektyvuose, o Vaida Šniurevičiūtė, baigusi mokslą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje, šoka Nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Šiuo metu Choreografijos skyrių lanko daugiau kaip 100 ugdytinių. Klasikinio, lietuvių liaudies, pasaulio tautų ir istorinio šokio paslapčių moko mokytoja ekspertė Živilė Antanavičienė, mokytoja metodininkė Vaiva Andriulevičienė, vyresnioji mokytoja Daiva Aleksynienė. Puikūs rezultatai, Jonavos krašto garsinimas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio valstybėse – tai didžiulis koncertmeisterių Laimos Stakeliūnienės, Adrijanos Juškevičienės bei Gretos Skrobot indėlis.

Iš meno praeities

Šventė prasidėjo jungtinėmis Choreografijos skyriaus 2–7 klasių ugdytinių klasikinio, istorinio ir lietuvių liaudies sceninio šokio pamokomis, nuskambėjo pučiamųjų orkestro, vadovaujamo Tomo Poškaus, muzikos garsai ir pedagogės D. Aleksynienės parengtų šokėjų pasirodymas.

O kai suskambo renesanso laikotarpio muzika ir į sceną įžengė senovinio stiliaus drabužiais pasipuošę istorinio šokio kolektyvo „Fioretti“ šokėjai, salė nuščiuvo – tokį reginį galima pamatyti nebent Vilniuje, stebint „Banchetto musicale“ ar dar vieno kito sostinės kolektyvo pasirodymus.

Istorinio šokio idėją įgyvendino Ž. Antanavičienė, 2009-aisiais subūrusi net ir mokyklos bendruomenę stebinusį kolektyvą. Tiesa, „Fioretti“ (italų kalboje reiškia žiedelius) vardas buvo suteiktas tik daug vėliau, po penkerių metų. Anot vadovės Živilės, tokį pavadinimą  jonaviečiams pasiūlė „Banchetto musikale“ šokėjams vadovaujanti Jūratė Vičienė.

Daugiau kaip dešimt metų „Fioretti“ tęsia bičiulystę su partneriais tapusiais  Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės Valdovų rūmais, jonaviečiai yra kviečiami į ten vykstančias šventes, parodas, susitikimus, pristatymus. Kolektyvas aktyviai dalyvauja šalies bei užsienio renginiuose, šventėse, edukacinėse programose, koncertuose, respublikinėse dainų šventėse ir t. t. Mokant vaikus šokti baroko ar renesanso laikotarpio šokių, būtina įsigilinti į istoriją, žinoti ne tik muzikos, bet ir drabužių ypatumus. Savo iniciatyva turimas žinias Ž. Antanavičienė kasmet tobulina Lenkijoje organizuojamuose seminaruose, trunkančiuose po 10 dienų. „Užsiėmimuose dalyvauju nuo 2011-ųjų. Jie man yra labai naudingi, nes kiekvienais metais mus moko garsiausieji mokytojai iš Prancūzijos, Italijos, kitų šalių. Kas kartą grįžtu pakylėta ir įgijusi daugiau žinių, kurias perduodu ugdytiniams. Džiaugiuosi mokiniais – jie labai stengiasi ir nori šokti, tačiau, baigę mokyklą, atsisveikina, vėl reikia ieškoti naujų narių“, – patirtimi dalijosi Ž. Antanavičienė.

„Ratilėlio“ skambesys

Janinos Miščiukaitės meno mokyklos tautinės muzikos ir šokių ansamblio „Ratilėlis“ įsikūrimo pradžia laikomi 1999-ieji, kada Choreografijos ir Tautinių instrumentų skyrių pedagogai su savo ugdytiniais paruošė bendrą koncertinę programą. Pirmasis koncertas nuskambėjo tų pačių metų gegužės 28 dieną.

Ansambliui vadovauja Asta Grigaliūnienė ir V. Andriulevičienė, daug triūso įdeda pedagogai Ž. Antanavičienė, D. Aleksynienė, Eglė Merkelienė, Narimantas Murauskas, Valdas Antanavičius, Virginija Verikienė bei visos trys jau minėtos koncertmeisterės – L. Stakeliūnienė, A. Juškevičienė bei G. Skrobot.

Nuo susibūrimo dienos pradžios „Ratilėlis“ yra visų Pasaulio lietuvių, moksleivių dainų švenčių, Lietuvos šimtmečio dainų šventės ansamblių vakaro programų dalyvis. Savo šokiu ir muzika ansamblis džiugina ne tik Jonavos, įvairių Lietuvos vietovių žiūrovus, bet ir užsienio valstybių lietuviško meno gerbėjus. Mokyklos kolektyvo „Ratilėlis“ koncertai stebino ir žavėjo Lenkijos, Italijos, Šveicarijos, Latvijos, Estijos, Vengrijos, Kroatijos, Baltarusijos, Makedonijos, Austrijos gyventojus.

Ansamblyje groja ir šoka apie 120 įvairaus amžiaus šiandienių ir baigusių Meno mokyklą ugdytinių. Kolektyvo programa ir atlikimas asocijuojasi su garsiuoju „Lietuvos“ kolektyvu. 30-mečio sukakties šventėje „Ratilėlis“ atliko šokius „Rytagonė“, „Genys“ „Sniegelis“, „Tu, Lietuva, Tu mano“, kitus.

Svečių prisistatymas

Pirmasis respublikinis festivalis „Iš aplinkui“ įvyko 2000-aisiais ir buvo skirtas Jonavos miesto 250-osioms įkūrimo metinėms bei Meno mokyklos 35-erių metų sukakčiai. Per šį laikotarpį keitėsi įstaigų pavadinimai, susikūrė naujų kolektyvų, pasikeitė programų repertuaras. Kaip teigė metodinės grupės pirmininkė Ž. Antanavičienė, tokie renginiai yra prasmingi, nes susitinka bendraminčiai, šokio ir muzikos puoselėtojai. Pedagogė pasidžiaugė, kad nė vienos šventės „Iš aplinkui“ nepraleido Marijampolės meno mokykla. Šį sykį Jonavos scenoje pasirodė marijampoliečių šokių studija „Javonėlis“ (vadovės Daina Misiukevičienė, Alina Kvietkauskienė ir Kristina Brazienė), dalyvaujanti Dainų šventėse, įvairiuose konkursuose, festivaliuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse.

Šventinę nuotaiką stiprino Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos  šiuolaikinio šokio grupė „Fiesta“, vadovaujama Rimos Bielovienės, Snieguolės Skardžiuvienės ir Ievos Lapelytės. Dvidešimties metų veiklą plėtojantis kolektyvas yra aktyvus Rokiškio bendruomenės renginių, respublikinių ir tarptautinių festivalių, konkursų, televizijos projektų dalyvis.

Savo pasirodymu gyvenimo filosofijos mokė Kauno Miko Petrausko scenos menų mokyklos šokio skyriaus 5-os klasikinio šokio klasės merginos (mokyt. Albina Lenortavičienė). Jos pristatė šokius   „Silfidės“ ir „Esmeraldos draugės“.       

Dalijimasis patirtimi

Pasak Ž. Antanavičienės, bendradarbiavimas su įvairiomis Lietuvos Choreografijos, Meno, Muzikos mokyklomis duoda daug ir geros patirties.

„Mes nuvykstame pasižiūrėti metodinių pamokų, ir pas mus atvyksta svečių. Tarkime, varėniškius sudomino istorinio šokio paslaptys. Netrukus važiuosime į Suvalkus, kur istorinio šokio seminarą vesiu aš, o Vaiva Andriulevičienė dalysis folkloro žiniomis. Visose Lietuvos meniškos pakraipos mokyklose vyksta labai daug įvairių festivalių, kuriuose stengiamės dalyvauti. Ir, žinoma, visada „pagauname“ kažkokį naują grūdą, kurį vėliau brandiname čia, Jonavoje. Tiesa, mokyklos turi vieną tradicinį festivalį „Šitam dideliam būry“. Tai keliaujantis renginys, organizuojamas kas antri metai. Turime vėliavą, kuri kiekvieną kartą perduodama vis kitam miestui. Paskutinį kartą  dalyvavome Vilkaviškyje surengtame renginyje dar prieš pandemiją. Kiekviena šventė palieka gražių įspūdžių, prisiminimų, nuotraukose užfiksuotas šypsenas. Tokie susitikimai yra visų sielų bendra fiesta“, – sakė Ž. Antanavičienė.   

Padėkos žodžiai

Nė vieno renginio Meno mokykloje nepraleidžiantys Lietuvos Respublikos Seimo narys Eugenijus Sabutis ir jo padėjėja Audronė Bagdonavičienė aukštai įvertino visų Choreografijos skyriaus pedagogų darbą ir meilę šokiui bei ugdytiniams.

„Atėjau su dovanomis, tačiau, prisipažinsiu, pats gavau daug didesnę dvasinę dovaną nei paruošiau. Tai, ką šiandien pamačiau scenoje, yra viena gražiausių ir didžiausių dovanų, kurias gali gauti kiekvienas iš mūsų. Pirmiausia noriu padėkoti vaikams, džiuginantiems mus visus, jų tėveliams, mamoms, artimiesiems, leidžiantiems savo atžalas į šią mokyklą tam, kad jie augtų dvasiškai, nuo vaikystės susipažintų su įvairiomis  meno pakraipomis. Galbūt ne vienas šiandienis Choreografijos skyriaus šokėjas pasirinks ateityje profesiją, susietą su šokiu. Tikiu, kad tiek Jonavos, tiek kitų meno ir muzikos mokyklų ugdytiniai savo mokyklas atsimins kaip vietą, kurioje buvo gera, smagu, kur pasisėmė daug gėrio ir gilaus meninio grožio. Šįvakar dėkoju Janinos Miščiukaitės meno mokyklos vadovėms, visai bendruomenei už tai, kad ugdytiniams, o per juos ir jų tėveliams dovanojate supratimą apie meną, gėrį ir grožį“, – kalbėjo parlamentaras, įteikdamas  choreografijos pedagogėms bei koncertmeisterėms skirtas dovanas.

Šio skyriaus pedagoges Padėkos raštais apdovanojo rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, kiekvieną pasveikino ir pagerbė įstaigos direktorė Rita Trimonienė, jos pavaduotojos Birutė Platkauskienė bei Gražina Grigaravičienė. O ilgametė koncertmeisterė Salvinija Aleinikovienė, jau atsisveikinusi su darboviete,  buvo pasitikta griausmingais aplodismentais ir ugdytinių šūksniais – taip išreikšta pagarba ir meilė jų buvusiai mokytojai.

Festivalį vedė buvę Janinos Miščiukaitės meno mokyklos Choreografijos skyriaus absolventai Ugnė Paliokaitė ir Stanislovas Dzimidavičius. „Esame laimingi, kad šiandien, karo Ukrainoje akivaizdoje, savo nuostabioje Lietuvoje galime džiaugtis laisve, taika ir vienybe, o šventes švęsti su vaikų juoku, šokiu, muzika“, – akcentavo šventės vedėjai.

Irena BŪTĖNAITĖ  

El Artography nuotr.

logo srtrf