Paskelbtas Miesto naujienos

Gyventojų apklausa: jonaviečių pasitenkinimas viešomis paslaugomis didėja

Antradienis, 03 May 2022 13:08 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybė pristato gyventojų apklausos rezultatus, kurie rodo ženklų gyventojų nuomonės pagerėjimą dėl įvairių viešųjų paslaugų teikimo.

Šios apklausos tikslas – nustatyti Jonavos rajono gyventojų pasitenkinimo viešosiomis paslaugomis indeksus ir palyginti vartotojų pasitenkinimo pokytį, kuris įvyko per dvi nuomonių matavimų serijas, atliktas 2018 ir 2022 metais.

Tyrime atspindėtos pačios įvairiausios sritys – komunalinis ūkis ir aplinkos tvarkymas; viešasis transportas; sporto, laisvalaikio ir rekreacijos infrastruktūra; miesto įvaizdis; švietimas ir kultūra; teisėsauga, politinių partijų veikla ir kt.

2022 m. atlikto nuomonės matavimo metu pasitenkinimo paslaugomis indeksas (PPI) siekė 72,2 punkto. Šis rodiklis 2018 m. apklausos metu buvo 70,2.

Ženkliai pagerėjo tokių rodiklių vertinimas:  „Tiesiogiai rinkto mero veikla“, „Mero pavaduotojo veikla“, „Vietos valdžios ir verslo bendradarbiavimo politika, jos skaidrumas bei poveikis visų gerovei“, „Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus ir visos administracijos veikla“, „Seniūnijos, kurioje gyvenate seniūno darbas“, „Jonavos rajono savivaldybės tarybos veikla“, „Bendras Jonavos miesto ir rajono įvaizdis”, „Teritorijų būklė ir komunalinės paslaugos“, „Piliečių fizinis saugumas gatvėse“.

Ženkliai suprastėjo pasitenkinimas kai kuriomis paslaugomis, kurios nepriklauso nuo vietos valdžios: „Bankomatų išsidėstymas ir pakankamumas“, „Lietuvos pašto skyrių išsidėstymas ir pakankamumas“,  „Mobilių maisto parduotuvių stygius (COVID-19 pandemijos metu)“.

Jonavos rajono gyventojų apklausos metu greta standartinio klausimyno buvo pateikti keli papildomi klausimai: apie COVID-19 iššūkių valdymą; savivaldybės tarybą sudarančių politinių jėgų veiklos vertinimą ir konkrečias, į gyventojų gerovę nukreiptas vizijas.

Paaiškėjo, kad gyventojai tiek centrinės, teik vietos valdžios pastangas tvarkantis su COVID-19 pandemijos iššūkiais yra linkę vertinti daugiau palankiai nei nepalankiai. Vietos valdžios pastangos vertinamos sąlyginai geriau nei centrinės valdžios.

Pasak tyrimo autorių, Jonavos rajono gyventojams būdingas menkas domėjimasis rajono tarybą sudarančių politinių jėgų veikla ir tai atitinka bendrą tendenciją šalyje. Visų palankiausiai rajono gyventojai vertina Lietuvos socialdemokratų partijos vaidmenį ir veiklą taryboje.

Didžioji dalis Jonavos rajono gyventojų pageidauja, kad Jonavos ligoninė išliktų ir teiktų paslaugas ne mažesne apimtimi nei iki šiol. 86,6 proc. pritaria Jonavos slidinėjimo kalno projekto plėtrai, šio objekto funkcinės paskirties išplėtimui. 71,8 proc. pritaria, kad rajono ikimokyklinukai būtų maitinami ekologišku maistu. 50,9 proc. pritaria, kad rajonui reikia futbolo maniežo, nepritariančių šiai idėjai yra tik 12,5 proc., kiti – neturi nuomonės.

Visuomenės pasitenkinimo teikiamomis paslaugomis tyrimą Jonavos rajone atliko nepriklausomi tyrėjai prof. habil. dr. Gediminas Merkys ir dr. Daiva Bubelienė. Gyventojų apklausa buvo atliekama visose devyniose Jonavos rajono seniūnijose šių metų pavasarį, apklausta per 1 tūkst. respondentų.

Tyrimas buvo reikalingas stebėsenos rodikliui pagrįsti po įgyvendinto ES projekto „Paslaugų ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Jonavos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir Jonavos rajono savivaldybės administracijoje“.