Paskelbtas Miesto naujienos

TARYBOS POSĖDYJE: Kur dingo per 200 barzdotų mokinukų?

Trečiadienis, 27 April 2022 10:55 Parašė 

Dvidešimt aštuntasis savivaldybės tarybos posėdis vyko gyvai, tad prieš jo pradžią visi šurmuliavo kaip mokinukai, po atostogų susitikę. Merui priminus, kad jau metas pradėti posėdį, kas dar nebuvo savo vietose, suskubo jas užimti. Žinia, visko ant popieriaus neišguldysi (posėdžiauta net penkias valandas), tačiau kas norės visas naujienas sužinoti ir „pasišpilkavimų“ paklausyti, įrašą ras savivaldybės svetainėje.  

Mero veiklos ataskaitai pritarta 

Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, pristatydamas savo 2021 metų veiklos ataskaitą, buvo lakoniškas: negi kartosi viską, kas jau ir taip išdiskutuota penkiuose tarybos komitetuose, visuose juose gautas pritarimas.

Gintas Jasiulionis pagyrė spalvingą, gražią mero ataskaitą, tačiau jam užkliuvo, kad neatitinka to, ko reikalauja įstatymas: „turėtume matyti tai, ką darė tik meras, o ne visa savivaldybė“. Jam pritarė Gintaras Stašionis: norėtųsi mero, o ne administracijos ataskaitos. Jo nuomone, įgyvendinami tikslai yra trumpalaikiai su vienu siekiu – užsidirbti kuo daugiau pinigų. „Miestas, kur brangiausia auginti vaikus ir brangiausia statyti namus“, – replikavo tarybos narys.

Vijolė Šadauskienė sakė nesistebinti, kad opozicija pasisako neigiamai, o Birutė Platkauskienė dėkojo merui už tą nematomą darbą, kad būtų įgyvendinami projektai.

– Kolegos norėtų, kad tai būtų romanas? – klausė Erlandas Andrejevas. – Meras pateikė rimtą ir gerą ataskaitą, galite matyti, kad darbai vyksta. Reikia vertinti, kaip meras dirbo, o dirbo jis labai gerai.   

Bet Ginto Jasiulionio tai neįtikino. Jo manymu, ataskaita turėtų būti atskira, atspindėti mero kaip asmens, o ne administracijos darbus. Tarybos narys pasigedo informacijos, ką meras veikė komandiruotėse, ministerijose.

Marijona Širvelienė domėjosi, kas iš tarybos narių galėtų anglų kalba išdėstyti pasiūlymus Europai, kaip tai darė meras. Atsiliepimai – labai geri.

Remigijus Osauskas pripažino, kad Mindaugo Sinkevičiaus atstovavimas savivaldybei tikrai vertas aukščiausio balo, neprilygtų anglų kalbos žiniomis Briuselyje ir kitur. Tačiau kalbant apie vidinį savivaldybės darbą – ar tikrai vienas didžiausių pasiekimų – pastatytas pėsčiųjų tiltas? Infrastruktūros mokestis – vienas didžiausių Lietuvoje, ar esame pasirengę priimti naujakurius, ypač kai brangsta statybinės medžiagos?

Diskusijas baigė Birutė Gailienė. Pasak jos, mero pozicija reikalauja didelės lyderystės ir mūsų rajonui pasisekė, kad turi tokį vadovą.   

Kaltas už viską, atsakingas už viską

Savo 2021 metų veiklos ataskaitą pristatė administracijos direktorius Valdas Majauskas.

 Remigijus Osauskas priminė, kad anksčiau buvo nuostata, kai administracijos direktorius kas pusmetį tarybos nariams atsiskaitė už nuveiktus darbus, tačiau dabar tokios praktikos nebeliko. Gintas Jasiulionis pasigedo administracijos vadovo reakcijos į Kontrolės komiteto teikiamus raštus: yra neatsakytų klausimų, o Žilvinas Galimovas gyrė Valdą Majauską, puikiai susitvarkantį su iššūkiais, dėkojo už kompetentingą bendravimą, šiltų žodžių administracijos vadovui negailėjo Erlandas Andrejevas.

Arvydas Gasys sakė, jog metai buvo nelengvi ir jis balsuosiąs „už“. Bet yra vienas bet. „Visokių dalykų per mano kadencijas buvo. Kažkas apsivogdavo, dingdavo autobusai, bet kur dingo tie per 200 barzdotų Jaunimo mokyklos mokinukų? Ar jie buvo? Ar nebuvo? Kur jie dingo? Gal dabar suradot? Gal jums padėti? Kur dingo tiek mokinių?“ – klausė tarybos narys. Valdas Majauskas į klausimą atsakė klausimu: „Kalbant apie suaugusius žmones, nežinau, kur juos gaudyti, kur ieškoti?“     

Mindaugas Sinkevičius administracijos direktoriui padėkojo už veiklą, pripažindamas, kad meras yra reiklus, o ir charakteris nelengvas... „Kas nedirba, tas neklysta, o kas neklysta, tą paaukština“, – juokavo.

– Už kelią, už sodą, už beglobius gyvūnus meras atsako. Tokia pati dalia ir Valdo Majausko: kaltas už viską, atsakingas už viską, – diskusijas baigė meras. 

Į sprendimų priėmimą sieks įtraukti kuo daugiau gyventojų

Vadovaudamasi LR Vietos savivaldos įstatymo 16 str. 2 d. 40 p., 36 str. 4 p., įgyvendindama Jonavos r. savivaldybės tarybos 2022 m. vasario 10 d. sprendimu Nr. 1TS-2 „Dėl Jonavos rajono savivaldybės 2022-2024 metų strateginio veiklos plano patvirtinimo“ patvirtintos 07 programos „Savivaldybės objektų priežiūros, modernizavimo ir plėtra“ veiklą 03.04.02.03.01 „Dalyvaujamojo (pilietinio) biudžeto programa“, savivaldybės taryba patvirtino Dalyvaujamojo (pilietinio) biudžeto programos įgyvendinimo tvarkos aprašą.

Sprendimo tikslas – įtraukti kuo daugiau vietos gyventojų į sprendimų priėmimą, tvarkant viešuosius savivaldybės reikalus, per dalyvaujamojo (pilietinio) biudžeto programą. Uždavinys – nustatyti aiškius dalyvaujamojo (pilietinio) biudžeto programos įgyvendinimo principus. Savivaldybės 2022 m. biudžete yra numatyta 50 tūkst. Eur dalyvaujamojo (pilietinio) biudžeto programai įgyvendinti. Šiuo Tvarkos aprašu nustatomas naujas gyventojų įtraukimo būdas: gyventojų projektų idėjų pasiūlymų teikimas, vertinimas, atranka, lėšų skyrimas ir įgyvendinimas.  

Minėtam aprašui parengti savivaldybės mero potvarkiu buvo sudaryta darbo grupė (pirmininkė – mero pavaduotoja Birutė Gailienė, pirmininkės pavaduotoja – administracijos direktoriaus pavaduotoja Lineta Jakimavičienė, nariai: Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Justas  Budriūnas, savivaldybės tarybos narys Žilvinas Galimovas, Jonavos nevyriausybinių organizacijų tarybos pirmininkė Valentina Demidenko, Jonavos bendruomeninių organizacijų tarybos pirmininkė Karolina Petrenčiuk-Naujokienė, Užusalių seniūnijos seniūnas Rolandas Skuja).

Be diskusijų pritarta ir Kauno regiono plėtros tarybos nuostatų projektui. Nuspręsta įgalioti Jonavos rajono savivaldybės merą Mindaugą Sinkevičių, jo laikino nedarbingumo, komandiruočių, atostogų ir kitais atvejais, kai jis negali vykdyti pareigų dėl objektyvių priežasčių, – Jonavos rajono savivaldybės mero pavaduotoją Birutę Gailienę: dalyvauti Kauno regiono plėtros tarybos visuotiniame dalyvių susirinkime; balsuoti už Kauno regiono plėtros tarybos nuostatų patvirtinimą; laisvai balsuoti dėl asmens, kuris bus įgaliojamas pasirašyti pakeistus Kauno regiono plėtros tarybos nuostatus.

Pirks

Savivaldybės taryba  nusprendė pritarti 1117,12 kv. m bendro ploto sporto paskirties pastato – Sporto komplekso (statybos metai 1990), jo priklausinio – kiemo statinio (aikštelės) (statybos metai 1990) ir jam priskirto 0,2651 ha kitos paskirties žemės sklypo (naudojimo būdas – komercinės paskirties objektų teritorijos), esančių adresu: Liepų g. 2, Juškonių k., Žeimių sen., įsigijimui neskelbiamų derybų būdu.

Administracijos direktorius įpareigotas inicijuoti šio turto įsigijimo neskelbiamų derybų procedūras, vadovaujantis LR Vyriausybės 2017 m. gruodžio 13 d. nutarimu Nr. 1036 „Dėl žemės, esamų pastatų ar kitų nekilnojamųjų daiktų įsigijimo arba nuomos ar teisių į šiuos daiktus įsigijimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ ir neviršyti savivaldybės biudžete šiam turtui įsigyti  numatytų lėšų.

Šio sprendimo laukė Žeimių seniūnijos ir ypač Juškonių kaimo gyventojai: jie ilgam laikui užsitikrins turimas sporto, laisvalaikio ir poilsio sąlygas.

Patikslino biudžetą

Taryba nusprendė patikslinti rajono savivaldybės tarybos 2022 m. vasario 10 d. sprendimu Nr. 1 TS-3 patvirtintą 2022 metų biudžetą: padidinti biudžeto pajamų planą valstybės biudžeto kita dotacija 2400672 eurų; paskirstyti  978434 eurus metų pradžios biudžeto lėšų likučio. Taip pat buvo patikslinti rajono savivaldybės biudžeto asignavimai.

Taryba pritarė ir sprendimui „Dėl klasių, priešmokyklinio ugdymo grupių skaičiaus ir mokinių skaičiaus Jonavos rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokykloms 2022-2023 mokslo metams nustatymo“.

Ir senėjam, ir sergam

Patvirtintas Jonavos rajono savivaldybės 2022 metų socialinių paslaugų planas.

Dėl gimimo ir mirties neigiamo balanso ir dėl migracijos mūsų savivaldybėje gyvenančių asmenų skaičius kasmet mažėja. Jonavos rajono savivaldybėje 2019 m. gyveno 41349 gyventojai, atitinkamai 63,48 proc. mieste ir 36,52 proc. kaime. 2020 m. Jonavos r. savivaldybėje gyveno 41151 gyventojas, iš jų didžioji dalis – 64,21 proc. – Jonavos mieste. 2021 m. rajone gyveno 40750 gyventojų. Iš jų 26130 (64,1 proc.) – mieste ir 14620 (35,9 proc.) – kaime.

Dėl šių priežasčių didesnė dalis socialines paslaugas teikiančių įstaigų sukoncentruota miesto teritorijoje. 2021 m. pensinio amžiaus gyventojai sudarė 22,8 proc. visų nuolatinių savivaldybės gyventojų, darbingo amžiaus asmenys – 60,93 proc. Gyventojų skaičius Jonavos rajone kiekvienais metais mažėja, palyginti su 2019 m., gyventojų skaičius 2020 metais sumažėjo 1,15 proc., 2021 m. sumažėjo dar 0,97 proc.

Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, kasmet vis didesnę dalį sudaro pagyvenę, tai yra 65 metų ir vyresni žmonės. Senyvo amžiaus asmenys – viena pagrindinių socialinių paslaugų gavėjų grupių. Pablogėjusios socialinės ekonominės sąlygos lemia augantį poreikį socialinėms paslaugos (pagalba į namus, dienos socialinė globa, transporto paslaugos, techninės pagalbos priemonės ir kt.).

Neįgalieji dėl savo fizinės ar psichinės būklės ir nepritaikytos socialinės aplinkos praranda savarankiškumą, gyvenimo bendruomenėje įgūdžius, didėja jų socialinė atskirtis. Neįgaliems asmenims dažniausiai reikalingos bendrosios paslaugos, pagalba į namus, dienos socialinė globa asmens namuose ar institucijoje ir apgyvendinimas globos namuose.

Auga šeimų, patiriančių socialinės rizikos veiksnius, skaičius. Siekiant prevencijos, pastebimas poreikis didinti kompleksinių, socialinių paslaugų šeimoms teikimą ugdant pozityvios tėvystės, socialinius įgūdžius.

Jonavos r. savivaldybės socialinių paslaugų poreikis ypač glaudžiai yra susijęs su migracijos procesais. Rajone veikia Pabėgėlių priėmimo centras, kuriame apgyvendinami socialiai pažeidžiami imigrantai, nemaža dalis jų lieka gyventi Jonavos rajone, kas savo ruožtu išryškina didelį sisteminių socialinių paslaugų imigrantams teikimo poreikį, siekiant sėkmingesnės jų integracijos į visuomenę. Nauji imigracijos iššūkiai, susiję su dideliu Ukrainos karo pabėgėlių antplūdžiu, dar labiau išryškino socialinių paslaugų vystymo imigrantams poreikį.

Taryba taip pat patvirtino Jonavos r. savivaldybės visuomenės sveikatos stebėsenos 2020 m. ataskaitą. Joje pateikiama bendra informacija apie savivaldybės gyventojų sveikatos būklę, visuomenės sveikatos stiprinimą, visuomenės sveikatos stebėsenos savivaldybėje vykdymą.

Kainų augimas neišvengiamas

Savivaldybės taryba patvirtino Jonavos rajono socialinių paslaugų centro teikiamų dienos socialinės globos asmens namuose paslaugų kainą vienam socialinių paslaugų gavėjui per mėnesį – 698,49 Eur.  

Taip pat patvirtintos Jonavos globos namų teikiamų socialinės globos paslaugų kainos: ilgalaikės socialinės globos senyvo amžiaus asmeniui ir asmeniui su negalia – 930 eurų per mėnesį; ilgalaikės socialinės globos asmeniui su sunkia negalia – 1250 eurų per mėn.; trumpalaikės socialinės globos – 930 eurų per mėn.; trumpalaikės socialinės globos asmeniui su sunkia negalia – 1250 eurų per mėn. Paslaugos kaina šiais metais išaugo padidėjus darbo užmokesčiui. Atsirado poreikis ir trumpalaikės socialinės globos asmenims su sunkia negalia.

Patvirtinti Jonavos globos namų mitybos, medikamentų, aprangos ir patalynės finansiniai normatyvai vienam asmeniui per dieną: mitybos – 4 eurai; medikamentams ir slaugos priemonėms – 3,0 euro vienam asmeniui per dieną (iš jų vidutiniškai apie 1,5 euro medikamentams, 1,5 euro – slaugos priemonėms (sauskelnėms, slaugomo asmens higienos, pragulų profilaktikos priemonėms); aprangai ir patalynei – 1 euras (iš jų: 0,5 euro vienam gyventojui, vienam darbuotojui, 0,5 euro (specialiajai aprangai ir avalynei)). Taip pat patvirtinti Jonavos globos namų aprangos, patalynės ir specialiųjų drabužių normatyvai bei eksploataciniai terminai.

Pritarta sprendimo projektui „Dėl socialinės globos kainų Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centre ir jo struktūriniame padalinyje „Gyvenimo namai“ patvirtinimo“. Nuspręsta patvirtinti Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centre dienos socialinės globos kainą vienam socialinių paslaugų gavėjui su negalia per mėnesį – 1267,98 Eur; su sunkia negalia – 1446,14 Eur.

Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centro struktūriniame padalinyje „Gyvenimo namai“ ilgalaikės (trumpalaikės) socialinės globos kaina vienam socialinių paslaugų gavėjui su negalia per mėnesį –  1575,84 Eur; su sunkia negalia per mėnesį – 1779,23 Eur.

Pritarta klausimui „Dėl mitybos, medikamentų, aprangos ir patalynės, išlaidų finansinių ir eksploatacinių normatyvų Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centre ir jo struktūriniame padalinyje „Gyvenimo namai“ patvirtinimo“.

Patvirtintas mitybos normatyvas 1 asmeniui per dieną: Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centre asmenims iki 29 metų amžiaus – 3,15 Eur; asmenims per 29 m. amžiaus – 3,01 Eur. Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centro struktūriniame padalinyje „Gyvenimo namai“ gyventojams iki 29 metų amžiaus – 3,34 Eur; per 29 m. amžiaus – 3,24 Eur.

Nustatytas medikamentų ir tvarsliavos normatyvas vienam asmeniui per dieną: Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centre – 0,34 Eur; Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centro struktūriniame padalinyje „Gyvenimo namai“ – 0,82 Eur.

Patvirtintas Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centre ir jo struktūriniame padalinyje „Gyvenimo namai“ aprangos ir patalynės, specialiųjų drabužių normatyvas 1 asmeniui per dieną: aprangai ir patalynei – 0,24 Eur; specialiesiems drabužiams darbuotojams – 0,08 Eur.

Taip pat patvirtinti Jonavos r. neįgaliųjų veiklos centro ir jo struktūrinio padalinio „Gyvenimo namai“ aprangos ir patalynės, specialiųjų drabužių normatyvas vienam asmeniui ir jų eksploataciniai terminai.

Taryba pritarė ir Apgyvendinimo Jonavos nakvynės namuose paslaugos skyrimo, teikimo ir mokėjimo už paslaugą tvarkos aprašui.

Paklausykite posėdžio įrašo

Na ir kilo diskusijos svarstant sprendimo projektą „Dėl Jonavos rajono savivaldybės administracijos Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis remontuojamų vietinės reikšmės kelių ir gatvių prioritetinių sąrašų patvirtinimo“. Vėl kalbėta apie Lietavos gatvę, nepagailėta kritikos dėl P. Vaičiūno ir Žemaitės gatvių. Visi diskusijos dalyviai žėrė savo argumentus ir visi jautėsi teisūs. 

Savivaldybės taryba patvirtino Jonavos rajono savivaldybės administracijos Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis remontuojamų vietinės reikšmės kelių ir gatvių esminio pagerinimo 3 metų prioritetinius sąrašus, kuriuose numatyti naujos statybos, rekonstravimo, kapitalinio remonto darbai ir paprastojo remonto darbai, atliekami ne mažesniame kaip 1000 m2 plote. Už sprendimo vykdymą bus atsakingas savivaldybės administracijos Statybos, remonto ir architektūros skyriaus vedėjas.

„Alio Jonava“ jau rašė, kad komitetuose buvo svarstyta dėl teisės įsigyti važiavimo vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais bilietą nemokamai.

Taryba nusprendė suteikti teisę nuo 2022 m. gegužės 1 d. iki 2022 m. gruodžio 31 d. įsigyti važiavimo vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusais bilietą nemokamai, suteikiant 100 proc. lengvatą važiavimo bilietui, užsieniečiams, pasitraukusiems iš Ukrainos dėl Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje, kuriems suteiktas prieglobstis arba laikinoji apsauga Lietuvoje. Tai bus taikoma UAB „Jonavos autobusai“ aptarnaujamuose vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusų maršrutuose, o „Jonavos autobusų“ išlaidos (negautos pajamos) dėl nustatytos lengvatos važiavimo bilietui taikymo bus kompensuojamos iš rajono savivaldybės biudžeto lėšų.

Šiuo metu vidutinė kelionės bilieto kaina ilgesniuose priemiesčio maršrutuose siekia nuo 2 iki 3 Eur (maršrute Jonava-Kaunas), t. y. galima maksimali kompensacijos pagal šiuo sprendimu priimtą transporto lengvatą už vieną kelionę suma. Miesto maršrutuose vienkartinio bilieto kaina – 0,70 Eur.

Pasisiūlė, bet pavėlavo

Atsižvelgdama į Ukrainos Ivano Frankivsko srities vyriausiojo nacionalinės policijos departamento darbuotojų profesinės sąjungos organizacijos vadovo Vladislav Livinec prašymą,  rajono savivaldybės taryba nusprendė skirti humanitarinei pagalbai ir neatlygintinai perduoti Ukrainos Ivano Frankivsko srities vyriausiojo nacionalinės policijos departamento darbuotojų profesinės sąjungos organizacijai savivaldybei nuosavybės teise priklausančias, savivaldybės administracijos patikėjimo teise valdomas ir savivaldybės funkcijoms vykdyti nereikalingas transporto priemones: „Ford Transit M2 FT4300EL“ ir „Renault D3 Trafic“.

                      Vieną iš mašinų iki pat Ukrainos nuvairuoti pasisiūlė Gintas Jasiulionis, bet paaiškėjo, kad anksčiau tą jau padarė du tarybos nariai – Erlandas Andrejevas ir Nerijus Šalūga.

Po balsavimo žodis buvo suteiktas ukrainietei Lesyai Markovetskai iš Ivano Frankivsko miesto. Moteris dėkojo už pagalbą, už svetingumą ir sakė nuoširdžiai tikinti, kad grįš į savo taikius namus.    

Kad greitukė nebūtų taksi

Svarstant sprendimo projektą „Dėl viešosios įstaigos Jonavos greitosios medicinos pagalbos stoties 2021 metų veiklos ataskaitos patvirtinimo ir išlaidų, skirtų darbo užmokesčiui bei medikamentams, normatyvų nustatymo 2022 metams“, buvo diskutuota apie greitosios medicinos pagalbos efektyvumą.

Aldonos Balutienės nuomone, reikia organizuoti susitikimą su šeimos gydytojais, privačių klinikų medikais, kad šie savo pacientams išaiškintų, jog jie turi naudotis šeimos gydytojų paslaugomis, nebūtinai kviesti greitąją, siūlė, kaip reikėtų dirbti su visuomene.

Arvydas Gasys prisiminė laikus, kai jis dirbo ligoninės priimamajame: atvažiuoja pacientas greituke iš Ruklos ir dingsta, pasinaudojęs greitosios, kaip taksi, paslaugomis. Tarybos narys siūlė parengti lankstinuką, kokiais atvejais kviečiama greitoji medicinos pagalba. Tokį lankstinuką galėtų paduoti šeimos gydytojas, galima būtų informuoti per vietinę TV. „Benzinas brangsta, bus didelių problemų“, – sakė Arvydas Gasys.             

Taryba patvirtino VšĮ Jonavos greitosios medicinos pagalbos stoties 2021 metų veiklos ataskaitą bei nustatė Jonavos greitosios medicinos pagalbos stočiai išlaidų, skirtų darbo užmokesčiui ir medikamentams, normatyvus 2022 metams nuo pajamų, gaunamų iš privalomojo sveikatos draudimo fondo: darbo užmokesčiui – iki 83 proc. (be mokesčių Sodrai); medikamentams – iki 4,0 proc.

Patvirtinti aprašai, nuostatai, ataskaitos

Posėdyje patvirtintos Jonavos r. savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos, savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto, Visuomenės sveikatos biuro, UAB „Jonavos knyga“, „Jonavos šilumos tinklai“, „Jonavos vandenys“, „Jonavos paslaugos“, „Jonavos autobusai“ 2021 metų veiklos ataskaitos; patvirtintas „Jonavos vandenų“ 2021-2024 metų veiklos planas, Kontrolės komiteto 2022 metų veiklos programa.

Patvirtinti šie tvarkos aprašai: Jonavos r. savivaldybės biudžeto sudarymo, vykdymo ir atskaitomybės; Atlyginimo dydžio už vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas, išlaikymą nustatymo, mokėjimo ir lėšų panaudojimo; Jonavos r. švietimo pagalbos tarnybos teikiamų paslaugų įkainių nustatymo ir gaunamų pajamų naudojimo. Taip pat pritarta nuostatams: Jonavos r. švietimo pagalbos tarnybos; Jonavos nakvynės namų.

Tarybos sprendimu nutarta pakeisti Jonavos kūno kultūros ir sporto centro pavadinimą ir vadinti jį Jonavos sporto centru, patvirtinti Jonavos sporto centro nuostatai.

Kristina LUKOŠEVIČIŪTĖ